Vilniuje surengta didžiausia pasaulyje filosofijos olimpiada

Gegužės 15-18 dienomis Lietuvos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 17, 2014, 4:06 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:13 PM

Prieš 22 metus kelių šalių (Bulgarijos, Lenkijos, Vokietijos, Rumunijos, Turkijos, Vengrijos) entuziastai ėmėsi organizuoti pirmąją olimpiadą. Šis judėjimas išsiplėtė, šalių vis daugėjo. Į Vilnių suvažiavo komandų net iš 41 pasaulio šalies, filosofinę esė rašys 89 moksleiviai. Delegacijos vadovai ir mokytojai bus vertinimo komisijos nariai, tačiau jie negalės skaityti savo šalies moksleivių darbų. Visi darbai bus užkoduoti ir atkoduoti tik paskelbus nugalėtojus.

Olimpiados esė temas (penkias filosofų citatas, išverstas į keturias olimpiados kalbas: anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų) iš JAV atvežė FISP prezidentas profesorius Viljamas Makbraidas (William McBride).

Ši olimpiada pagal dalyvaujančių šalių skaičių yra didžiausia iš visų iki šiol vykusių. Lietuvos komandoje yra devyni moksleiviai, iš kurių šeši - Vilniaus tiksliųjų mokslų licėjaus moksleiviai, vadovaujami filosofijos mokytojo Ernesto Šidlausko. Kiti trys - iš Kauno jėzuitų gimnazijos, vadovaujami mokytojo Dariaus Klibavičiaus. Olimpiados prezidentė - LEU Filosofijos katedros profesorė Jūratė Baranova, organizacinio komiteto pirmininkė - LEU Filosofijos katedros vyr. specialistė, filosofijos magistrantė Miglė Petronytė. Lietuvos moksleivių delegacijai vadovauja VU Edukologijos katedros vedėja Lilija Duoblienė.

Švietimo ir mokslo ministerija Tarptautinei filosofijos olimpiadai suteikė finansinę paramą ir įtraukė šį renginį į olimpiadų rengimo planus.

Ši olimpiada yra ir asocijuotos iniciatyvos rezultatas. Trys filosofai - Tomas Sodeika, Rita Šerpytytė ir Jūratė Baranova - beveik prieš dvidešimt metų įkūrė Lietuvos filosofijos mokytojų asociaciją ir bendradarbiaudami su Švietimo ir mokslo ministerijos Ugdymo turinio skyriumi pradėjo rengti šalies moksleivių filosofijos olimpiadas, o nuo 2002-ųjų aktyviai įsijungė į Tarptautinės filosofijos olimpiados judėjimą.

Vadovaujami LEU filosofijos katedros profesorės, šalies nacionalinių olimpiadų prezidentės J. Baranovos, šalies moksleiviai dalyvavo filosofijos olimpiadose Japonijoje, Argentinoje, Korėjoje, Turkijoje, Lenkijoje, Suomijoje ir kt. Lietuvos moksleiviams, kurių mokyklose, gimnazijose, licėjuose filosofijos disciplina nėra privaloma, sunku varžytis su kitų šalių moksleiviais, kur (bent jau humanitarinėse gimnazijose) tokia disciplina yra privaloma (pvz., Italija, Prancūzija, Argentina ir t. t.).

Be to, reikalavimai filosofijos olimpiadose yra griežtesni nei tiksliųjų mokslų olimpiadose. Čia apdovanojami ne daugiau kaip du ar trys kiekvienos iš trijų vietų laimėtojai. Lietuvos moksleiviai pirmuosius pagyrimo raštus gavo 16-ojoje filosofijos olimpiadoje, kurį vyko Rumunijoje. Norvegijoje (IPO 2012) gautas pirmasis aukso medalis. Jį laimėjo buvęs Vilniaus licėjaus moksleivis Tadas Kriščiūnas, kuris Oksfordo universitete studijuoja filosofiją ir matematiką. Pagyrimo rašto laimėtojas Ignas Rubikas (Atėnai, IPO 2011) Oksforde studijuoja filosofiją ir psichologiją. O praėjusių metų olimpiadoje pagyrimo raštu apdovanotas Miša Skalskis (Danija, IPO 2013), kuris išvyko į Olandiją studijuoti sonoristiką (garso studijos), nors širdis linko ir prie filosofijos.

Kiekviena filosofijos olimpiada turi savo temą. Olimpiada Vilniuje skirta filosofui Emanueliui Levinui, vienam žymiausių XX amžiaus dialogo filosofų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.