Iš skiaučių atkurti baltų genčių kostiumai – Valdovų rūmų kieme

Kuršiai, sėliai, jotvingiai, žemaičiai, aukštaičiai, lietuviai, žiemgaliai – šios septynios baltų gentys liepos 4-osios vakarą išdidžiai žengs Valdovų rūmų kieme: čia bus pirmą kartą pristatyta specialiai jubiliejinei Dainų šventei atkurta I–XIV a. baltų genčių kostiumų kolekcija. Teatralizuotą kostiumų pristatymą po atviru dangumi kuria režisierė ir choreografė Agnija Šeiko, muziką jam parašė vienas žymiausių šiuolaikinės lietuvių muzikos kūrėjų Antanas Jasenka.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2014, 1:26 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:49 PM

Per specialiai vakaro sutemose kuriamą pristatymą, prasidėsiantį 22 valandą, bus pristatyti net 56 baltų genčių kostiumai, o reginį papuoš pripažinti šalies atlikėjai – saksofonininkas Petras Vyšniauskas, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, choras „Brevis“, Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, pučiamųjų kvintetas, aktorius Vaidotas Martinaitis ir šiuolaikinio šokio šokėjai Aušra Krasauskaitė, Darius Berulis, Mantas Stabačinskas, Marius Pinigis, Petras Lisauskas ir kiti.

Vienintelį baltų genčių kostiumų kolekcijos pristatymą galės išvysti vos pusantro tūkstančio žiūrovų – tiek telpa Valdovų rūmų kieme.

„Baltų genčių kostiumai – tai galutinis lietuviško drabužio istorijos potėpis. Prieš kelerius metus pradėję istorinio kostiumo atkūrimo darbus, iš įvairiausių detalių – daugiausia audinio skiaučių, papuošalų ir aksesuarų – surinkome jo ištakas menantį – istorinį – baltų genčių drabužį. Dainų šventės proga dovanosime šią mūsų visų šaknis menančią kolekciją ir reginį“, – sako viena iš kolekcijos kūrėjų, Lietuvos liaudies kultūros centro dizainerė-tekstilininkė Danutė Keturakienė.

Prie kostiumo atkūrimo prisidėjo archeologė  Daiva Steponavičienė, archeologas juvelyras Evaldas Babenskas, juos gamino grupė geriausių Lietuvos meistrų: audėjai, apavo konstruktoriai, juvelyrai, kalviai. Geležies amžiaus, romėniškosios, vikingų bei viduramžių epochos nešioseną atskleidžianti kostiumų kolekcija atkurta remiantis archeologiniais tyrimais, istoriniais duomenimis bei Europos ikonografija. Ją papildo juvelyrikos dirbiniai, odiniai aksesuarai, darbo įrankiai ir ginklai.

Specialiai šiam reginiui bus įrengta scena bei pakyla Valdovų rūmų kieme – juose bus rodoma vyro ir moters istorija, pasakojama ne tik įvairių genčių, bet ir skirtingų metų laikų, žmogaus amžiaus tarpsnių.

„Pristatymo idėja kilo iš noro pažvelgti į genčių istoriją iš dabartinio žmogaus perspektyvos – sujungti istoriją ir dabartį į viena. Šiuolaikinė muzika ir šokis ir yra arčiausiai tos archajinės dvasinės būsenos, kuri net ir negali būti priskirta konkrečiam laikotarpiui“, – sako A.Šeiko.

Genčių pristatymuose vyraus vis kita nuotaika ir simboliai. Štai sėlių gentis bus pristatyta šokiu, muzika ir poezija, bus išskirtas medus kaip bičiulystės simbolis.

Kuršiai į sceną įžengs nešini žibintais, simbolizuojančiais iš jūros grįžtančių žvejų laukimą. Originalių spalvų suteiks ne tik choreografijos, bet ir šviesos, garso ir vaizdo sprendimai. Juos kūrė vaizdo menininkas Rimas Sakalauskas, jau įvertintas ir „Sidabrinės gervės“ apdovanojimu.

Kostiumams pristatyti bus išnaudoti ir rūmų balkonai, bokštai, kurie, nuspalvinti 3D projekcijų, taps scenografijos dalimi. Pastatyme dalyvaus Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai, moderniojo šokio šokėjai ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai, kurie įkūnys septynių baltų genčių atstovus.

Kiekvienos genties kolekciją sudaro aštuoni – 4 moterų ir 4 vyrų – kostiumai. Jie spindės įvairove – ir jaunų merginų bei vaikinų, ir ištekėjusių moterų bei vyrų. Taip pat bus pristatomi ir skirtingais metų laikais dėvimi drabužiai, bus itin svarbios detalės – nuo žiedo ant mažojo piršto iki tam tikrai genčiai būdingo apavo, specifinio audinio ir jo spalvos. Jas padės išryškinti ir specialios projekcijos.

Genčių kostiumų pristatymams bus naudojami skirtingi rekvizitai – konceptualūs, išdidinti daiktai: žibintai, rogės, mediniai arkliukai, net ginklai. Juos kūrė dailininkas, šio renginio scenografas Artūras Šimonis.

Baltų genčių kostiumų pristatymas Valdovų rūmų kieme liepos 4 d. 22 val.

„Dainų šventė 2014“

Kaune

Birželio 28 d.

18 val. Dainų diena. Dainų šventės 90-mečio minėjimas Dainų slėnyje

Vilniuje

Liepos 2 d.

21 val. Dainų šventės atidarymo koncertas „Dainos namai“ Katedros aikštėje

Liepos 3 d.

14 val. Vaikų tradicinių amatų miestelio atidarymas prie Valdovų rūmų

16 val. Liaudies meno parodos atidarymas Taikomosios dailės muziejuje

22 val. Ansamblių vakaras „Krantai Nemunėlio“ Kalnų parke

Liepos 4 d.

10–23 val. Folkloro diena „Laimužės lemta“ Bernardinų sode, pilių teritorijoje

18 val. Kanklių koncertas „Skambėkite, kanklės“ Šv. Jonų bažnyčioje

19 val. Koncertas-vakaronė Katedros aikštėje

22 val. Baltų genčių kostiumų pristatymas Valdovų rūmų kieme

Liepos 5 d.

12 val. Teatro diena „Dyvų dyvai“ Bernardinų sode, pilių teritorijoje

17 val. Teatro dienos finalas „Jau saulelė...“ Katedros aikštėje

17 val. Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“ Kalnų parke

21 val. Šokių diena „Sodauto“ Lietuvos futbolo federacijos stadione (Stadiono g. 2)

Liepos 6 d.

15 val. Šventės dalyvių eitynės iš Katedros aikštės į Vingio parką

18 val. Dainų diena „Čia – mūsų namai“ Vingio parke

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.