M.K.Čiurlionio kūryba dvyliktą kartą užlies Druskininkus

Birželio 29 dieną Druskininkuose prasidės XII tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu“. Per tris mėnesius jis pakvies į keturiasdešimt renginių, pristatysiančių įvairialypę garsiausio Lietuvos kompozitoriaus ir dailininko kūrybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jun 10, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:09 AM

Festivalis Druskininkuose šiemet rengiamas  dvyliktą  kartą. Jame dalyvaus apie 200 Lietuvos meno meistrų ir talentingų jaunųjų menininkų, užsienio atlikėjų iš Australijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos, Rusijos ir Prancūzijos.

Pirmieji festivalio renginiai - muzikinės eitynės ir koncertas sekmadienį, birželio 29-ąją. Lietuvos kariuomenės orkestras žygiuos M.K.Čiurlionio gatve, stabtelės Druskininkų miesto muziejaus terasoje, o 16 val. M.K.Čiurlionio memorialiniame muziejuje iškilmingai atidarys festivalį.

Vakare Druskininkų bažnyčioje sakralinės muzikos ciklą „Čiurlioniškąją stygą palietus“ pradės Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujamas Remigijaus Adomaičio, ir vargonininkas Gediminas Kviklys.

Tris mėnesius kurorto muziejuose, viešojoje bibliotekoje, SPA centrų, viešbučių koncertų salėse, Druskininkų, Ratnyčios ir kitose bažnyčiose, lauko erdvėse per festivalį skambės simfoninė, kamerinė, chorinė, fortepijono, smuiko, vargonų muzika. Vyks Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, Kristijonui Donelaičiui skirti poezijos skaitymai, iškilių menininkų kūrybos vakarai, parodos.

Kompozitoriaus ir jo amžininkų kūrybą festivalyje atliks Nacionalinis simfoninis orkestras, Čiurlionio ir Kauno styginių kvartetai, daugelis pripažintų ir jaunų solistų dainininkų, vargonininkų, smuikininkų, pianistų. Per festivalį bus surengtas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, M.K.Čiurlionio kūrybos puoselėtojo kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus kūrybos vakaras.

Šių metų festivalio naujovė – muzikos koncertų ciklas „Čiurlionio kelias“ Senosios Varėnos, Perlojos, Merkinės, Liškiavos bažnyčiose.

Druskininkuose duris atvers keturios parodos – bus pristatyta dailininko Aloyzo Stasiulevičiaus kūryba, tapytojos Janinos Marijos Mačiokaitės-Pleškūnienės portretai, Druskininkų miesto dailininkų ir Druskininkų moksleivių piešiniai čiurlioniškąja tema.

Liepos pabaigoje rengiama tradicinė M.K.Čiurlionio studijų savaitė. Jos metu vyks tarptautinė konferencija „M.K.Čiurlionis ir pasaulis“, smuiko muzikos šventė, dirbs smuikininkų meistriškumo mokykla. Į konferenciją laukiama atvykstančių per 20 kompozitoriaus kūrybos tyrėjų iš Lietuvos, Japonijos, Italijos, Ispanijos, Danijos ir Lenkijos. Šiemet jie skaitys pranešimus, kuriuos sieja tema „M.K.Čiurlionis ir amžininkai: idėjų sąšaukos“.

Konferencijos dalyviai susipažins su naujausiais tiriamaisiais darbais apie kompozitorių, plačiau pažvelgs į M.K.Čiurlionio kūrybos sklaidą Lietuvoje ir pasaulyje.

Smuiko mokyklai vadovaus pedagogės – profesorė Dalia Stulgytė-Schmalenberg ir mokytoja ekspertė Gintvilė Vitėnaitė.

Festivalį rugsėjo 22-ąją pabaigs Modesto Pitrėno diriguojamas Nacionalinis simfoninis orkestras su operos solistais Viktorija Miškūnaite ir Tomu Pavilioniu. Jie atliks M.K.Čiurlionio, populiariosios klasikos ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinius.

Tradicinį festivalį „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu“ rengia Lietuvos muzikų rėmimo fondas su Druskininkų savivaldybe. „Europinio lygio kurortas negali nepuoselėti savo kraštiečio M.K.Čiurlionio atminimo“, - įsitikinusi viena festivalio sumanytojų Muzikų rėmimo fondo direktorė Liucija Stulgienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.