Devyni „Kultūros nakties“ topai: kur nueiti, jei...

Kur pašėlti jaunimui, parymoti romantikams, ką nuveikti šeimoms su vaikais, profesionaliojo meno mėgėjams ar tiems, kurie į miestą išeis tik apie vidurnaktį? Penktadienį 18 val. prasidėjo vienos nakties kultūros ir meno festivalis Kultūros naktis, šiais metais pakvietęs tamsoje pamatyti daugiau. Naktinio Vilniaus renginių labirintuose lrytas.lt skaitytojams padėjo susigaudyti festivalio Kultūros naktis projekto vadovė Judita Strumilaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Jun 20, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:04 PM

– Kokie Kultūros nakties renginiai tiktų didžiausiems romantikams ar įsimylėjėliams?

– Be abejo, „Kinas po žvaigždėmis“, kas gali būti romantiškiau! O galbūt atsiras ir tokių, kurie meilę norės išreikšti šokio judesiais tuomet siūlyčiau apsilankyti Tango Akademijos ir kvarteto „4 Tango“ gimtadienio koncerte arba Sirvydo skvere „Swing in the wind with rock'n'roll“.

– Kokie įdomiausi ar netikėčiausi svečių iš užsienio pasirodymai?

– Kultūros naktis, praėjusiais metais pakviesta prisijungti prie tarptautinio „Nuit Blanche“ tinklo, sulaukia vis daugiau užsienio menininkų dėmesio, kurie savo iniciatyva kreipiasi į organizatorius ir siūlo savo projektus pristatyti Lietuvos auditorijai.

Šiais metais „Made in Vilnius“ pristatys projektą „Gatvės gamta“, kurį rengia reverse graffiti pradininkas iš Jungtinės Karalystės Paul Curtis, Švedijos ambasada į savo kiemelį pakvies švedų liaudiškos muzikos atlikėjus, Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) rūsio salėje vyksiančiame audiovizualiniame elektroninės muzikos koncerte „Sound Salute“ susitiks Vilniaus ir Kaliningrado (Rusija) muzikos kūrėjai.

Dalininkų sąjungos galerijos projekte „Erdvė ir kūnas“ savo darbus pristatys Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Suomijos, Estijos ir Danijos menininkai, o Lietuvos dailės muziejus pakvies į pianistės Katie Reimer (JAV) koncertą projekte „Nemigos aitvaras“.

– Kur smagiausiai galės praleisti laiką šeimos su vaikais?

Vienos nakties festivalis Kultūros naktis šiais metais ypatingą dėmesį skirs mažiesiems naktinėtojams. Penktadienį nuo 18 val. iki pat vidurnakčio sostinės Bernardinų sodas virs Stebuklų sodu mažiesiems kultūros vakarotojams ir jų tėveliams.

Vos tik įžengus pro Bernardinų sodo vartus paskęsite tarp milžiniškų spalvotų muilo burbulų, cirko žonglierių pasirodymų ir muzikos garsų. Čia įsikūrusi Šeimų erdvė įtrauks į programos sūkurį  ir atlieps kiekvieno apsilankiusiojo norus: vaikus vilios keliaujančiu kluonų instrumentinės muzikos koncertu, Vakarų Afrikos būgnų ritmais bei Tomo Dobrovolskio kūrybinėmis improvizacijomis. Taip pat mažų ir didelių laukia ansamblio „Brasspalvos“ muzikinis riestainis visai šeimai ir „Teatriuko“ koncertas „Vaikų kambarys“.

Kultūros naktį teatro pasaulis seks mitologinę sakmę apie Žolynų šventę, mokyklėlė „Strazdanėlės“ užbūrs šešėlių teatro spektakliu, o šmaikštūs mimai netikėtai praeivius įtrauks į pantomimos pasirodymus. „Kūrybinio veiksmo bendruomenė“ kartu su vaikučiais keliaus Bernardinų sodo takeliais sekamos istorijos erdvėmis ir mokinsis „susidraugauti“ su savo baimėmis.

Nuo pat programos pradžios iki vėlaus vakaro Šeimų erdvėje vyks gausybė kūrybinių edukacinių užsiėmimų ir dirbtuvių. Visi darbštuoliai ir smalsuoliai leisis į technologinių dirbtuvių kelionę, dizaino laboratorijos eksperimentus. Robotikos mokykla kvies pasigaminti jonvabalius ir įžiebti šviesą Kultūros naktyje , Vilniaus kompiuterininkų akademija konstruos Lego robotą, o aitvarų miestrai mokins pasigaminti aitvarus ir juos paleisti į dangų. Judriausieji renginio dalyviai galės išmokti cirko meno, žongliravimo ir vaikščiojimo lynu subtilybių.

Kultūros nakties Šeimų erdvė nepamirš ir tėvelių – jiems bus skirti ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ pedagogų pranešimai ir diskusijos įvairiomis tėveliams aktualiomis temomis. Taip pat Kultūros nakties naktinėtojų laukia interaktyvus žaidimų pasaulis, įspūdingas piešimas ant veidų ir festivalio „Tindirindis“ geriausių animacinių filmų rinkinys iš viso pasaulio

– Ar bus progų įsitraukti į kūrybinę veiklą – piešti, kurti, lipdyti, šokti – tiems, kuriems reikia tam specialaus paskatinimo, kūrybinių dirbtuvių?

– Kultūros naktis tai atviras ir kūrybiškas renginys, kasmet kviečiame vilniečius ir miesto svečius savo rankomis prisilieti prie meno. Šiemet daug kūrybinių veiklų bus skirta vaikams Šeimų erdvėje, jie kartu su tėveliais galės gaminti naktinius žibintus, lipdyti iš molio, meistrauti ir laidyti aitvarus ir t.t. „Artoteka“ pakvies pasigaminti kaleidoskopus, nuotaikų lėles ir vėjo gaudykles, taip pat „Artotekoje“ įvyks „Baltojo kiro“ koncertas.

– Kur galės kultūringai pašėlti paaugliai?

– Paaugliai kviečiami apsilankyti koncertuose LRT Opus terasoje, Vilniaus uoste, kasmetiniame audiovizualiniame renginyje „GO GAGA“. Taip pat tikimės jų susidomėjimo ir projektu „Gatvės gamta“ su reverse graffiti pradininku Paul Curtis (Moose). Centro pasaže jaunimą kvies į Žaidimų naktį, o Žvėryne YAGA RAY - pasivaikščioti po Vilniaus požemius.

– Kur pirmiausia turėtų užsukti profesionalaus meno mėgėjai?

 Nacionaliniame dramos teatre specialiai festivaliui Kultūros naktis režisierė Kirsten Dehlholm (Hotel Pro Forma, Danija) parengė spektaklio „Kosmosas+“ muzikinę-vizualinę versiją.

Vilniaus teatro „Lėlė" vakarinėje programoje, kurios metu  naujo spektaklio „Smėlio žmogus“ ištraukos peržiūra ir edukacinė šiuolaikinio lėlių teatro suaugusiems videoprezentacija.

Šiuolaikiniame meno centre – norvegų menininko Steinar Haga Kristenseno parodos atidarymas, nemokamas Rosos Barbos, Steinar Haga Kristenseno ir grupės „Dexter Sinister“ parodų lankymas.

Kazio Varnelio namų-muziejaus vidiniuose kiemeliuose bus eksponuojamos JAV sukurtos žymaus lietuvių menininko K. Varnelio (1917-2010) skulptūros ir erdvinės konstrukcijos.

Nemokamai bus galima apsilankyti ir daugumoje Vilniaus muziejų ir galerijų.

– Kur traukti klasikinės muzikos gerbėjams?

– Pianisto Petro Geniušo sumanytas projektas „Juodais baltais“ šiemet klasikinės muzikos gerbėjams siūlys paklausyti duetų. Per koncertą Lukiškių aikštėje jau tradiciškai su dėstytojais koncertuos talentingiausi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Fortepijono katedros studentai ir absolventai, o vidurnaktį koncertą vainikuos P.Geniušo pasirodymas.

Šiemet kartu su saksofonininku Liudu Mockūnu pianistas pristatys Mikalojaus Konstantino Čiurlionio fortepijoninės kūrybos inspiruotą projektą „Jūra miške“. Projektas buvo sukurtas 2011 m. minint M.K.Čiurlionio metines bei pristatytas Lietuvos ir užsienio publikai.

Akordeonininkas Martynas Levickis savo naktiniame pasirodyme Kotrynos bažnyčioje žada ekstremalų klasikos pliūpsnį. Klausytojai išgirs klasikų kūrinius, pritaikytus akordeonui, bei šiuolaikinės klasikinės muzikos šedevrus. Daugiau nei trisdešimties tarptautinių muzikos konkursų laureatas, Pasaulio akordeonininkų taurės laimėtojas M.Levickis  rengia įvairovės ir muzikinių kontrastų kupiną koncertą.

O štai Vilniaus paveikslų galerijoje naktis bus skirta romantizmo epochai. Kaip sako projekto rengėjai, naktis – tai noktiurnų, preliudų, etiudų, serenadų, sonatų metas, laikas kai labiausiai atsveria žmogaus siela. Gražiausius romantizmo kūrinius paveikslų apsupty atliks Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos talentingiausi pianistai, o vakarą užbaigs JAV pianistė Katie Reimer.

Sekti paskui gurmaniškos muzikos garsus naktį kvies ir Valdovų rūmai. Šešių dalių muzikinės programos aprašas skelbia: „Tamsoje ne tik pamatykite, bet ir išgirskite daugiau!“. Programa prasidės kompozitoriaus Algimanto Raudonikio kūriniais, kuriuos atliks Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ bei jaunosios kartos atlikėjai.

Klausytojai išgirs Mstislavo Rostropovičiaus fondo alumnų projektą, o Lietuvos muzikų sąjunga pristatys net aštuonis skirtingus pasirodymus, kurie, kaip teigia rengėjai, turi savo istorijas, nuspalvintas šviesos efektais, režisūriniais sprendimais, jaunatvišku entuziazmu ir pelnyta patirtimi.

Toliau programoje - XVII-XVIII a. ispaniškos ir itališkos barokinės rūmų bei miesto dainos ir šokiai. Skirtingų instrumentų tembrai, mušamųjų ritmai ir improvizacijos – taip projektą „Ugningoji čakona“ pristato rengėjai.

Vėliau bus kviečiama persikelti į kitą žemyną, nes programoje pasirodys gospelo komanda „HARK!“, iš kitų gospelus atliekančių kolektyvų išsiskirianti stilių įvairove ir vokalistų bei muzikantų kūrybiniu bendradarbiavimu scenoje.

Paskutinius aidus Valdovų rūmuose paliks Gedimino Gelgoto vadovaujamas naujų idėjų kamerinis orkestras „NI & Co“, pateiksiantis įsimintiniausius minimalistinės muzikos pavyzdžius.

– Ką daryti – ką pasižiūrėti, ko pasiklausyti, kur užsukti, jei užkluptų lietus?

– Lietaus nereikėtų bijoti, juk gyvename Lietuvoje, kur lyja tiek daug. Tikiu, kad Kultūros nakties lankytojai jau priprato prie gamtos išdaigų ir į renginį ateina pasiruošę: šilčiau apsirengę, su guminiais batais ir nešini dideliais skėčiais. Lietaus atveju galimas kai kurių renginių laiko pavėlinimas arba perkėlimas į uždaras erdves. Tačiau tikėkimės gero oro ir giedros, svarbiausia, kad tik nelytų!

– Ką galės pamatyti tikrieji naktinėtojai po vidurnakčio?

– Du didelės optinės galios žali ir mėlyni lazeriai „Kultūros nakties“ metu sujungs Karaliaus Mindaugo ir Žaliąjį tiltus, sukurdami netikėtas technologijų, miesto erdvių, gamtos bei vandens atspindžių žaismo derinius.

Vilniaus sporto rūmų fasadą taip pat nušvies lazeriai. Neoniniais atspalviais dėmesį trauks grafinė kompozicija, įkvėpta geometrijos, aštraus minimalizmo estetikos, kasdienio kosmoso ir NDW muzikos garsų.

Daukanto aikštėje 3D video vyks projektas „Synergium“, pakviesiantis susipažinti su parametrizmo stiliumi bei atskleisiantis vizualinį Prezidentūros pastato suvokimą per geometrinių struktūrų žaismą.

O Prezidentūros kieme vyks fejerija „Iliuminacijos“. Judesio, garso ir jausmų sukūrys – tai VDU kamerinio orkestro, vadovaujamo ir diriguojamo Roberto Bliškevičiaus ir šokio teatro „Aura”, kuriam vadovauja Birutė Letukaitė, bendras intriguojantis projektas kartu su sopranu Verena Rein (Vokietija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.