Lrytas.lt biblioteka: Antanas Šileika. „Pirkiniai išsimokėtinai“

Antanas Šileika, gerai žinomas Kanados žurnalistas, rašytojas, literatūros kritikas, Humberio kolegijos Rašybos katedros direktorius, pristato dar vieną į lietuvių kalbą išverstą romaną – „Pirkiniai išsimokėtinai“ („Versus aureus “, 2014).

Tvirtai sukomponuotos ir aštrios istorijos susideda iš juokingų epizodų, išplėtotų scenų ir vešinčios fantazijos.
Tvirtai sukomponuotos ir aštrios istorijos susideda iš juokingų epizodų, išplėtotų scenų ir vešinčios fantazijos.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2014, 11:57 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:29 AM

Knygą sudaro trylika tarpusavy susijusių apsakymų, kuriuose santūriu humoru ir švelnia ironija vaizduojamas lietuvių emigrantų šeimos gyvenimas Kanadoje. Pagrindinė pasakojimo intriga – karštai svečioje šalyje trokštančių pritapti vaikų ir senamadiško, iš ūkininkų šeimos kilusio tėvo, niekaip neįstengiančio atsisakyti senųjų įpročių, konfliktas.

Nesuprantamos gyvenimo taisyklės iš pradžių atrodo lyg siena, skirianti lietuvių emigrantus nuo likusios Kanados visuomenės. Stebėdami vietinius, o kartais kliaudamiesi vien nuojauta, jie bando ją įveikti, tačiau dažnai tarsi kakta atsimuša.

Ilgainiui pavyksta rasti būdų, kaip tai padaryti. Vaizdingas buitinių detalių aprašymas, lydintis šeimos peripetijas, puikiai atskleidžia gyvenimo Kanadoje atmosferą šeštajame ir septintajame dešimtmetyje.

Atrodo, kad autorius pasakoja savo istoriją, nors iš tiesų ši knyga nėra autobiografinė. Antano Šileikos apsakymai apie lietuvių emigrantų šeimą susilaukė nemažo dėmesio Kanadoje ir pelnė keletą apdovanojimų už humorą.

Antanas Šileika, gimęs 1953 metais Toronte, išeivių iš Lietuvos šeimoje, po studijų Toronto universitete keletą metų gyveno Paryžiuje, studijavo prancūzų kalbą, dirbo anglų kalbos mokytoju ir literatūrinio žurnalo Paris Voices redakcijoje. 1979-aisiais grįžo į Kanadą.

Iki 1988 metų redagavo Kanados literatūrinį žurnalą Descant, 1994-aisiais išleido pirmąjį romaną Dinner at the End of the World (pasakojimas susijęs su pasaulinio atšilimo problematika).

Antroji knyga – apsakymų rinktinė Buying on Time (1997). Trečiojoje Woman in Bronze (2004; lietuviškai Bronzinė moteris išleista 2009, „Versus aureus“) vaizduojama XX amžiaus pradžios mitinė šalis, vadinama Lietaus šalimi. Naujausias romanas Underground (Pogrindis) pasirodė 2011 metais, išleido „Versus aureus“.

Atsiliepimai:

Bruce'as Tayloras, Montreal Gazette

Tik neįsivaizduojamai bjauraus būdo žmogus nesimėgautų šiuo rinkiniu. Istorijos juokingos, įžvalgios, kupinos aštrių pastebėjimų, nepretenzingai parašytos. Skaityti jas taip pat lengva kaip kvėpuoti.   Philipas Marchandas, Toronto Star

Tai reikšmingas Šileikos indėlis į emigrantų literatūrą. Trylika istorijų vienija stiprus anekdoto branduolys, tekstai gyvybingi, gausu subtilių detalių – nuostatų, gestų, objektų. Tačiau daugiausia jėgos ir energijos novelėms suteikia dialogai. Veikėjų pokalbiams būdingas vos slopinamas įniršis, jų psichologinė būsena nuolat balansuoja ant pavojingos ribos, o širdis gelia žlugę norai ir troškimai.   Peteris O’Brienas, Toronto Globe and Mail

Šios tvirtai sukomponuotos ir aštrios istorijos susideda iš  juokingų epizodų, išplėtotų scenų ir vešinčios fantazijos. Knyga tuo pat metu ir žiauri, ir užjaučianti. Ji kupina humoro, tragedijos ir asmeninės gėdos – spalvingų, įsimintinų išgyvenimų, kuriuos visi esame patyrę.

Antanas Šileika. „Pirkiniai išsimokėtinai“. „Versus aureus“ leidykla, 2014.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.