Nacionalinio dramos teatro pirmoji premjera - apie vienatvę

Lietuvos nacionaliniame dramos

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:25 AM

Šios pjesės skaitymas vyko praėjusį rudenį „Naujosios dramos dienose“.

LNDT studijai rengiamame spektaklyje „Keletas pokalbių apie (Kristų)“ kalbama apie paauglių, jaunų žmonių, jų tėvų suartėjimą. Spektaklyje pokalbiais apie save ir santykius su artimaisiais dalinasi dvi jaunos seserys, jų mama, vaikinas, du broliai paaugliai ir mokytojas-kunigas.

Anot pjesės autorės T. Kavtaradzės, šis kūrinys – tai šiandien gyvenančių jaunų žmonių pokalbių fragmentai.

„Tik iš dialogų ir monologų sudarytoje pjesėje gilinamasi į jaunų žmonių santykius: į bandymus juos kurti santykius, išlaikyti santykius, atrasti santykį su kitais ir savimi. Šiandien labai lengva sutrikti ne tik ieškant tikėjimo, bet ir savęs paties, atramų ir vertybių, todėl kyla didelis įkvėpimas ir noras tiesiog „pasiklausyti“, pabūti atvirų pokalbių tarp panašiai sutrikusių ir ieškančių žmonių liudininku. Tarp žinojimo ir nežinojimo, tikėjimo ir netikėjimo, ilgesio ir artumo besiblaškantys personažai yra labai arti mūsų. Lygiai taip pat arti, kaip ir tai, ko visi mes ieškome“, – sakė dramaturgė.

Spektaklio režisieriaus T.Montrimo manymu, svarbiausia spektaklio tema – tai šiandienos žmogaus tragedija, kurią galima apibūdinti ne kartą girdėtu liūdnu pokštu: mūsų 7 milijardai, o pasikalbėti nėra su kuo.

Teatrologės Aušros Martišiūtės teigimu, nors iš pirmo žvilgsnio pjesėje nieko nevyksta, tačiau klausantis pjesės personažų pokalbių apima dvejopi jausmai.

„Visi pjesės personažai yra patyrę dideles traumas: jauna mergina išvažiuoja gyventi į kitą šalį, seserų tėvas nebendrauja su dukromis, vaikinas turi mįslingą liūdesio priežastį ir t. t. Tačiau traumos paliekamos „už kadro“, o čia, prieš mūsų akis, vyksta mažesni ar didesni personažų atradimai.

Klausantis pjesės personažų pokalbių, apima dvejopi jausmai: viena vertus, tai nereikšminga, kasdieniška, paprasta, buitiška, kita vertus, yra kai kas daugiau“, – svarstė teatrologė.

Scenografiją ir kostiumus pastatymui kuria Maskvos akademiniame dailės teatre scenografiją baigusi Kristina Voicechovskaja. Spektaklyje „Keletas pokalbių apie (Kristų)“ vaidina jaunų aktorių kolektyvas: Dovilė Karaliūtė, Adelė Teresiūtė-Aukštikalnė, Rokas Petrauskas, Vygantas Vadeiša ir Eglė Špokaitė.

LDNT studijoje spektaklio premjera bus pristatoma spalio 3, 5 ir 9 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.