„Pokrovskije kolokola“ išskleis tautinių mažumų tradicijas

Lapkričio 12 d. Vilniuje prasideda IX tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“. Jį organizuoja Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras drauge su Slavų tradicinės muzikos mokykla ir Vilniaus rusų folkloro centru, remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė ir kiti nuolatiniai partneriai bei rėmėjai, padedantys puoselėti liaudies meną ir kultūrą.

Senovinių kazokų dainų ansamblis „Volnica“ iš Samaros atliks tradicines Dono, Volgos, Uralo, Kubanės ir Tereko dainas.<br>Rengėjų nuotr.
Senovinių kazokų dainų ansamblis „Volnica“ iš Samaros atliks tradicines Dono, Volgos, Uralo, Kubanės ir Tereko dainas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2014, 8:47 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:52 AM

Išskirtinis renginio bruožas – Lietuvos tautinių mažumų tradicinės kultūros populiarinimas ir išsaugojimas. Festivalyje dalyvauja unikalūs folkloro kolektyvai iš įvairių šalių, geriausi Lietuvos tautinių mažumų folkloro ansambliai.

Pagrindiniai koncertai vyks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Taikomosios dailės muziejuje – Vilniaus senajame arsenale, Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniaus rotušėje ir kitose salėse bei istorinėse miesto vietose.

Lapkričio 12 d., trečiadienį, Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30) organizuojami net du koncertai. 18 val. pasirodys egzotiškas Rusijos raginių instrumentų ansamblis. Jį Sankt Peterburge subūrė dabartinis orkestro meno vadovas ir dirigentas Sergejus Polianičko.

Šiandien orkestrą sudaro 74 unikalios formos ir skambesio pučiamieji instrumentai. Jo muzikantai garsėja entuziazmu ir eksperimentų pomėgiu, todėl per trumpą laiką pelnė profesionalių istorikų, meno ir muzikos kritikų, publikos pagarbą.

20 val. koncerte „Iš senovės palikimo“ pasirodys Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvai. „Erkvani“ iš Gruzijos kvies paklausyti pasaulio kultūros vertybe pripažinto gruzinų polifoninio dainavimo.

Išvysime moterų folkloro kolektyvą „Čabauchi“ iš Baltarusijos, smagų ansamblį „Pekel“ iš Olandijos, Krokuvos regiono muzikantus ir Jozefo Brodos kapelą iš Silezijos Beskidų – kalnuotosios Lenkijos dalies, taip pat – Lietuvos tautinių bendrijų folkloro kolektyvus. Renginio ašis – įvairių Rusijos regionų folklorininkai.

Senovinių kazokų dainų ansamblis „Volnica“ iš Samaros atliks tradicines Dono, Volgos, Uralo, Kubanės ir Tereko dainas, folkloro-etnografinis ansamblis „Bereginia“ iš Omsko supažindins su Sibiro senbuvių (čaldonų, Sibiro kazokų, sentikių) dainuojamąja, šokio, instrumentine tradicija. Ansamblis „Buzuluk“ iš Novoaninsko (Volgogrado apskrities) pristatys unikalias senovines kazokų dainas, „Čipčirgan“ iš Udmurtijos – udmurtų liaudies šokius.

Lapkričio 13 d., ketvirtadienį, 11–13 val. po Vilniaus miesto mokyklas pasklis IV vaikų folkloro asamblėja. Paskaitose-koncertuose, kurias moksleiviams ir jų mokytojams dovanos festivalis, dalyvaus Lietuvos vaikų folkloro kolektyvai ir svečiai iš užsienio.

Susitikimų metu bus mokomasi liaudies dainų, šokių, žaidimų ir amatų. Lapkričio 15-ąją asamblėja tęsis Vilniaus rotušėje – ten vyks mugė, kūrybinės dirbtuvės, III respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ laureatų koncertas.

Tą pačią dieną 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (Aušros Vartų g. 5) rengiamas Didysis festivalio koncertas. I dalyje skambės festivalio užsakymu sukurto kūrinio premjera – lietuvių kompozitoriaus Jono Jurkūno kūrinys „Iš šio miesto“, 4 dalių Vilniaus žmonių paveikslas gyviems ir įrašytiems garsams.

Muzikiniame paveiksle moderniomis šiuolaikinėmis priemonėmis eksponuojamos įvairių tautų – žydų, lenkų, ukrainiečių, baltarusių, rusų, lietuvių ir kitų – liaudies dainų temos. Jomis atskleidžiama, ką įvairių tautų atstovai, gyvenę ir tebegyvenantys Vilniuje, papasakotų apie save ir savo miestą kitų kraštų gyventojams.

Kūrinį atliks folkloro ansambliai „Arinuška“, „Sviato“, „Intakas“, dainininkai Rafailas Karpis, Kristina Začikevič (Ukraina) ir Kristina Žaldokaitė, gospelo choras „Hark!“, multiinstrumentininkas Saulius Petreikis, Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergejus Krylovas), dirigentas Modestas Barkauskas, vaizdo menininkas Rimas Sakalauskas, scenografė Anželika Šulcaitė.

II dalyje, pavadintoje „Unikalios tradicijos“, folkloro kolektyvai iš Baltarusijos, Gruzijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos, Rusijos ir kitų užsienio šalių pristatys unikalias savo kraštų liaudies dainos, šokio ir apeigų tradicijas. Filharmonijos fojė veiks Lietuvoje gyvenančių dailininkų Vladimiro Pustovojaus ir Anatolijaus Stiško darbų paroda.

Lapkričio 14 d., penktadienį, renginiai vyks skirtingose sostinės vietose. Lietuvos edukologijos universitete (Studentų g. 39) 10 val. organizuojama „Apvalaus stalo“ diskusija tema „Liaudies tradicinė kultūra: visuomenės ir valstybės sąveika“.

12 val., meistriškumo pamokų metu, ir suaugę, ir vaikai galės išbandyti savo jėgas įvairiose liaudies kūrybos srityse – pramokti dainų, šokių ir žaidimų. Meistriškumo pamokas ves garsūs folkloro specialistai ir atlikėjai.

18 val. Taikomosios dailės muziejuje – Vilniaus senajame arsenale (Arsenalo g. 3A) skambės „Muzika gurmanams“. Tradiciškai koncertas pirmiausia skiriamas folkloro žinovams – žmonėms, suvokiantiems tradicinio liaudies meno grožį ir jėgą. Jame bus galima pasimėgauti įvairių kraštų folkloro atlikėjų meistriškumu ir ilgus šimtmečius gyvuojančia liaudies muzikos tradicija.

21.30 val. Alaus namuose (Goštauto g. 8) „Liaudies šokio vakaro“ dalyviai galės ir pasilinksminti, šokdami polkas, valsus, ratelius ar žaisdami žaidimus, ir iš arčiau susipažinti su festivalio svečiais bei jų atliekamais tradiciniais šokiais.

Lapkričio 15 d., šeštadienį, Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31) 11–15 val. savo darbą tęs IV vaikų folkloro asamblėja. Čia vyks mugė ir kūrybinės dirbtuvės – pirmą kartą bus rodomas Prakartėlės lėlių teatras ir meistraujamos lėlės, liaudies pasakotojai seks rusų liaudies pasakas, bus pristatyti liaudies amatai – vejamos juostos, pinamos verbos, senuoju būdu apdirbamas linas, vilna, meistraujamos Žalvario amžiaus puošmenos, juvelyriniai dirbiniai iš metalo ir lipdiniai iš molio, lankstomos popierinės gėlės, karpomi raižiniai, ekslibriai, savo rankomis gaminami muzikos instrumentai ir…saldainiai bei pristatoma nacionalinė virtuvė.

Šurmulys kiek aprims 13 val., kai Vilniaus rotušės scenoje koncertuos III respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ laureatai. Organizatoriai parengė saldžią dovaną – milžinišką tortą, kurio paskanauti galės ir laureatai, ir visi susirinkusieji.

15–20 val. bus pristatomi festivalio dalyvių meniniai portretai. Tik vieną kartą vienu metu spalvingame ir nuotaikingame koncerte pasirodys net trylika folkloro kolektyvų: „Čipčirgan“ (Udmurtija, Rusija), „Čabauchi“(Baltarusija), „Volnica“ (Rusija), „Turgelanka“ (Lietuva), Jozefo Brodo ansamblis, „Bolecanie“ (Lenkija), „Večiora“, „Bylina“ (Lietuva), Tatjana ZACHIKEVIČ (Ukraina), „Bereginia“, „Russkij obyčiai“, „Volnica“, „Meža“, „Buzuluk“ (Rusija), „Pekel“ (Olandija), „Erkvani“ (Gruzija).

Paskutiniąją festivalio dieną, lapkričio 16 d., sekmadienį, 12 val. Mergelės Marijos katedroje (Maironio g. 12) skambės sakralinė muzika. Bažnytinę dainuojamąją poeziją, tradicines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes atliks folkloro kolektyvai iš Rusijos, Lietuvos, Baltarusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.