K.Donelaičiui atminti skambės muzikėčios „Apie žvėris ir žmones“

Klaipėdos koncertų salėje spalio 23-iąją, prisimenant lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio gimimo 300-ąsias metines, ansamblis „Vilniaus arsenalas“ atliks kompozitoriaus Antano Kučinsko muzikėčias „Apie žvėris ir žmones“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 14, 2014, 7:18 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:28 AM

Tai teatralizuotas muzikinis kūrinys, žanriškai apibrėžtas kaip muzikėčios (muzikinės pasakėčios). Pasak autoriaus, literatūrinė jo inspiracija tapo K.Donelaičio pasakėčios, nepelnytai užgožtos kitų „svarbesnių“ rašytojo kūrinių. Šiame kūrinyje, pasitelkus šiuolaikines menines priemones, siekiama naujai pažvelgti į K.Donelaičio pasakėčias, traktuojant jas ne kaip istorinį artefaktą, o kaip paradoksaliai drąsią, aktualią mūsų laikams medžiagą.

A.Kučinskas yra Nacionalinio dramos teatro Muzikos skyriaus vedėjas, sukūręs muziką daugiau kaip dvidešimčiai dramos spektaklių, muzikos kino filmams, orkestrui, solo instrumentams, vokalui, chorui ir kitokio žanro kūrinių.

Muzikėčias „Apie žvėris ir žmones“ sudaro šešios pasakėčios: „Lapės ir gandro čėsnis“, „Rudikis jomarkininks“, „Šuo Didgalvis“, „Pasaka apie šūdvabalį“, „Vilks provininks“ ir „Ąžuols gyrpelnys“. Atlikėjų sudėtis bei paties kūrinio struktūra komponuojama atsižvelgiant į pasakėčių struktūrą, paprastai susidedančią iš pasakojimo ir pamokymo (moralo). Pasakojimai realizuojami muzikiniais kūriniais su melodeklamacija (aktorius), savo ruožtu kiekvieną pasakėčią užbaigiantys moralai – aktoriaus   monologais.

A.Kučinsko muzikėčias atliks ansamblis „Vilniaus arsenalas“: fleitininkė Laima Šulskutė, altininkas Romualdas Romoslauskas, pianistas Sergejus Okruško, mušamųjų partiją išpildys Saulius Auglys, kontraboso – Oliveris Ramonas. Režisūrinį kūrinio sprendimą sukūrė Nacionalinio dramos teatro aktorė, poetė Birutė Mar, vaizdo projekciją – tarpdisciplininio meno kūrėjas, filmų autorius Džiugas Katinas. K.Donelaičio tekstus interpretuos Valstybinio jaunimo teatro aktorius Andrius Bialobžeskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti