Dešimtmetį rašyta knyga – duoklė nepelnytai užmirštiems miestams

Grožinės eseistikos knyga „Karalių miestas be karalių“ – pirmoji iš trijų knygų, skirtų Baltijos pakrantės bastionų, statytų vokiečių ateivių rankomis, meniniam tyrinėjimui. Prie šios knygos rašytojas Arvydas Juozaitis praleido dešimtmetį, kuris nenuėjo perniek nei istorine, nei literatūrine prasme: knyga apdovanota Ievos Simonaitytės literatūrine premija. Šią savaitę visi norintys galės ne tik susipažinti su leidyklos „Alma litera“ išleistu romanu, bet ir susitikti su knygos autoriumi Arvydu Juozaičiu knygos pristatymuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 11:10 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:13 AM

„Knyga ypatinga tuo, kad joje miestai – Kionigsbergas-Karaliaučius ir Kaliningradas – aprašomi lygiomis teisėmis. Visos rimtos knygos rašomos iš asmeniškos patirties ir kreipiasi į patirtį. Reikėjo apsigyventi nūdienos Kaliningrade, kad galėčiau imtis seniai mane dominusio miesto ir jo kultūros sluoksnių analizės. Sunku nebuvo, buvo labai įdomu. Kiekvieną rašytoją įkvepia patirtis, vadinasi, praeities įvaldymo aistra, ir, jeigu jis pajėgia tą aistrą išlieti ant popieriaus, sunku niekada nebūna“, - apie knygos gimimą pasakoja rašytojas A.Juozaitis.

A.Juozaitis, kalbėdamas apie tai, kokiam skaitytojui šis kūrinys skirtas, primena, kad kiekviena knyga, jeigu tai knyga, o ne „projektas“, kas, anot jo, vis dažniau pasitaiko, yra skiriama bet kuriam mąstančiam skaitytojui. Kita vertus, A.Juozaitis garsiai mąsto apie permainas savo kūryboje, todėl, tikėtina, ateityje keisis ir jo knygų turinys.

„Manau,  kad šiomis trimis knygomis – „Karalių miestas be karalių“, „Ryga – niekieno civilizacija“ ir šiuo metu rašoma „Klaipėda – Rytprūsių mitas“ – baigiu grožinės eseistikos žanrą. Arba, bent jau, nematau kitos temos, miesto ar kultūros, kurie mane domintų ir kuriems norėčiau skirti laiko bei energijos. O apie ką rašysiu toliau – pasakyti negaliu. Dievas gerokai pasišaipo iš mūsų ketinimų, kai juos atskleidžiame“, - sako A.Juozaitis.

Romaną „Karalių miestas be karalių“ parašęs Arvydas Juozaitis – dvidešimties knygų autorius, tarp jų – 2011 m. išleista „Ryga – niekieno civilizacija“, apdovanota Baltijos Asamblėjos literatūros premija. A. Juozaičio pjesės nuo 1996 metų statomos Lietuvos teatrų scenose. Šiuo metu autorius daugiausia dėmesio skiria teatrui. 

Su rašytoju Arvydu Juozaičiu skaitytojai turės galimybę susitikti knygynuose „Pegasas“: spalio 17 d. Vilniaus „Akropolyje“ ir spalio 24 d. Klaipėdos „Akropolyje“.

Be šį rudenį vyksiančių susitikimų su rašytojais ir naujų knygų pristatymų, šalies knygynuose „Pegasas“ vyks diskusijos, protų miklinimo žaidimai ir kiti renginiai. Visų renginių programą galima rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.