Knygoje – Oskaro Koršunovo kuriamas pasaulis iš arti

Kas vyksta scenoje, kai nusileidžia uždanga ir įsijungia šviesos? Kaip kuriami spektakliai? Kaip režisieriui kyla mintys, randasi personažai, mizanscenos? Atsakymus į daugeliui teatro žiūrovų rūpimų klausimų knygos „Kelionė su Oskaru Koršunovu“ puslapiuose pateikia rašytoja Dovilė Zelčiūtė. Šią savaitę visi norintys galės ne tik susipažinti su leidyklos „Alma littera“ išleista knyga, bet ir susitikti su knygos autore bei režisieriumi per knygos pristatymą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-21 12:28, atnaujinta 2018-01-25 06:14

Šioje knygoje – ketveri metai, kuriuos rašytoja D.Zelčiūtė praleido su O.Koršunovo teatru. Tai – intriguojantys užrašai salės tamsoje: žvilgsnis į magišką ir kūryba tvinksintį repeticijų laiką, žiūrovui nematomus užkulisius, netikėtumų prisodrintą teatro gyvenimą gastrolėse.

Knygos autorė turėjo galimybę iš arti stebėti, kaip randasi O.Koršunovo spektakliai. Fiksuodama tai, kas vėrėsi prieš akis ir skleidėsi pokalbiuose su režisieriumi, aktoriais, kūrybine grupe, rašytoja bando įminti didžiąją teatro paslaptį – kas yra spektaklio kūrimas ir kokią kainą spektaklio kūrėjai sumoka už aistrą apie pasaulį kalbėti teatro kalba.

„Kas nors pasirenka rašyti apie savo kaimą, tėviškę, o aš rašau apie tai, ką, tikiuosi, bent kiek nujaučianti ir pažįstanti: apie teatro realybę. Kitos artimesnės realybės neturiu, ji prasidėjo man dar net negimus. Nuoširdus, talentingai kuriantis teatras  pirmiausia yra didieji Kūrybos namai – visuomet atviri pasauliui, bet atviriausi pačiam žmogui, jo sielai. Čia, teatro salėje, žiūrovas turi unikalią galimybę per kitus – dramaturgą, režisierių, aktorius ir visus teatro kūrėjus – išgyventi ir patirti pats save. Gali būti, kad vienišiausią savo gyvenimo momentą atėjęs į spektaklį jis bus išgydytas, nes atpažins savo skausmą ir nuodėmes per spektaklio atvertį“, – apie tai, kodėl jos knygų tema – teatras, pasakoja rašytoja D.Zelčiūtė.

„Kelionė su Oskaru Koršunovu“ sudaryta iš esė, repeticijų fragmentų, spektaklių, gastrolių įspūdžių, recenzijų, pokalbių. Taip pat čia užfiksuotas O.Koršunovo režisuotų spektaklių „Išvarymas“, „Katedra“, „Miranda“, „Žuvėdra“ kūrimas, žiūrovams nematomi spektaklių „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Meistras ir Margarita“, „Hamletas“, „Dugne“ užkulisiai.

„Nežiūriu į teatrą profesionalo žvilgsniu, juk teatro mokslų nesu baigusi, į teatrologinius apibendrinimus negaliu pretenduoti. Manau, jei jau žmogus eina į teatrą, tai mano knygos puslapiai turėtų ar galėtų praplėsti pažinimą, pamėginti atsakyti, iš ko teatras susideda ar atsiranda. Knygą rašiau su meile, manau, ji atpirks visa, kas gali atrodyti „per sunku“ ar „per lengva“, – sako D. Zelčiūtė.

Susipažinti su režisieriaus O.Koršunovo spektakliais skaitytojai galės ne tik per knygoje sutelktus tekstus, bet ir vizualinę jos pusę. Knygos dailininkas Agnius Tarabilda, fotografai Dmitrijus Matvejevas, Tomas Ivanauskas, Tomas Lukšys ir kiti – leis dar kartą susitikti su spektaklio herojais knygoje publikuojamose nuotraukose.

Knygos „Kelionė su Oskaru Koršunovu“ autorė D.Zelčiūtė (g. 1959) – dešimties poezijos rinkinių, romano, dramos, trijų eseistinės publicistikos knygų autorė ir įvairių premijų laureatė bei nominantė. Viena pagrindinių D.Zelčiūtės kūrybinės biografijos temų – teatras. Teatro pasaulis atsispindi beveik visuose autorės poezijos rinkiniuose, jai skirtas ir romanas „Gastrolės“, o bene plačiausiai atsiskleidžia vos ne vadovėliu studentams tapusioje pokalbių ir esė knygoje „Po repeticijos“.

Susitikimas su rašytoja D.Zelčiūte ir režisieriumi O.Koršunovu. Spalio 23 d., ketvirtadienį, 18 val. Vilnius, prekybos centro „Akropolis“ II a.,  „Pegaso“ knygynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.