„Gaidos“ desertas – teatro garsenybė H. Goebbelsas

„Gaidos“ festivalio kvietimu į Vilnių atvyksta pasaulinio garso teatro režisierius ir kompozitorius Heineris Goebbelsas. Daug keliaujantis vokiečių menininkas lapkričio 8 d. susitiks su savo kūrybos gerbėjais, o lapkričio 9 d. bus parodytas jo spektaklis „Max Black“. Šie du renginiai vyks Nacionaliniame dramos teatre.

Pasaulinio garso teatro režisierius ir kompozitorius H.Goebbelsas Lietuvoje viešės pirmą kartą.<br>W.Bergmanno nuotr.
Pasaulinio garso teatro režisierius ir kompozitorius H.Goebbelsas Lietuvoje viešės pirmą kartą.<br>W.Bergmanno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2014, 2:09 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:53 AM

Festivalio rengėjai kruopščiai ruošiasi priimti visą spektaklio gastrolių komandą ir patenkinti preciziškus Lozanos Vidi teatro iš Šveicarijos techninius reikalavimus, kurie užima ne vieną puslapį. Scenoje bus naudojama gausybė specialiųjų efektų: pirotechnikos, dūmų mašinų, specialių prožektorių, raketų ir daug kitų staigmenų, kurios kartu su įsimintina prancūzų kino ir teatro aktoriaus Andre Wilmso vaidyba ir prancūzų egzistencialisto Paulo Valery, amerikiečių menininko Roy Lichtensteino bei genialaus mokslininko Maxo Blacko tekstais žada sukurti scenoje tikrą stebuklą. Spektaklis kvies žiūrovus grįžti prie amžinųjų vertybių, semtis išminties iš genialių rašytojų ir mąstytojų tekstų bei žadins smalsumą, primindamas tyrinėjimo ir pasaulio atradimo džiaugsmą.

Valandos su trupučiu trukmės H.Goebbelso šedevras sudomino ir garsią danų režisierę ir grupės „Hotel Pro Forma“ meno vadovę Kirsten Dehlholm. Sužinojusi apie „Gaidos“ festivalio rengiamas „Max Black“ spektaklio gastroles, ji pakeitė savo darbo planus ir susirengė į Lietuvą pažiūrėti spektaklio, kuris išliko gyvas jos atmintyje kaip vienas ryškiausių pastarojo dešimtmečio teatrinių įvykių.

Rengiamasi ir maestro H.Goebbelso vizitui. Šis pasaulinio garso menininkas yra kuklus ir išskirtinių sąlygų nereikalauja. Susitikime su žiūrovais ir kūrybos gerbėjais, kuris įvyks lapkričio 8 d. 15 val. Nacionaliniame dramos teatre, režisierius ketina atvirai papasakoti apie savo kūrybą ir atsakyti į publikos klausimus.

Kaip teigia Goethe's instituto direktorė Johanna M. Keller, H.Goebbelsas jau seniai įrodė, kad teatre nėra svarbiausia perteikti siužetą, jo spektakliuose tvyranti nebūties estetika suteikia publikai galimybę patirti išskirtinių meninių išgyvenimų.

H.Goebbelsas yra pelnęs daugiau nei 35 apdovanojimus, tarp jų – Naujosios teatro realybės prizą, du kartus nominuotas „Grammy“ apdovanojimui. Vien tik spektaklis „Eraritjaritjaka – museé des phrases“ yra pelnęs 6 prestižinius Europos apdovanojimus. H.Goebbelso kūriniai atliekami bene visuose svarbiausiuose teatro, naujosios bei džiazo muzikos festivaliuose, didžiausiuose šiuolaikinių menų forumuose. Išleista apie 20 jo muzikos kūrinių plokštelių – daugiausia firmos ECM. Jo kūrinius leidžia prestižinė „Ricordi“ leidykla Miunchene.

2012 metų kovą už muzikinio teatro novatoriškumą H.Goebbelsas gavo Norvegijos tarptautinę H.Ibseno premiją – prestižiškiausią teatro apdovanojimą.

H.Goebbelsas yra Heseno teatro akademijos prezidentas ir Taikomųjų teatro studijų instituto profesorius J.Liebigo universitete Gysene (2003–2011 m. buvo jo vadovas). 2012–2014 m. jis dirbo Tarptautinės Rūro menų trienalės meno vadovu.

Beveik visi H.Goebbelso muzikinio teatro kūriniai buvo atliekami nuo 50 iki 150 kartų didžiausiose festivaliuose Europoje, JAV, Pietų Amerikoje, Australijoje ir Azijoje. 

Susitikimas su H. Goebbelsu – lapkričio 8 d., šeštadienį, 15 val. Nacionalinio dramos teatro fojė. Susitikimas vyks anglų kalba, įėjimas laisvas.

Lapkričio 8 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje skambės H. Goebbelso kūrinys „Iš dienoraščio: trumpos pastabos orkestrui“.

H.Goebbelso spektaklis „Max Black“ – lapkričio 9 d., sekmadienį, 19 val. Nacionalinio dramos teatro Didžiojoje salėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth