„Gaidos“ finalą papuoš trimito žvaigždė ir teatro legenda

Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ šių metų renginių maratoną žada užbaigti itin teatrališkai. Į festivalį atvykstanti šiuolaikinio teatro legenda, žymus vokiečių režisierius ir kompozitorius Heineris Goebbelsas ne tik pristatys savo spektaklį „Max Black“, bet ir lapkričio 8 d. Nacionalinėje filharmonijoje dalyvaus Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncerte, kur vyks jo kūrinio „Iš dienoraščio: trumpos pastabos orkestrui“ lietuviškoji premjera. Ryškių įspūdžių klausytojams šiame koncerte suteiks ir olandų trimito žvaigždė Marco Blaauw bei jo atliekamas virtuoziškas, ne vieną apdovanojimą pelnęs Hannos Kulenty Koncertas trimitui ir orkestrui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:48 AM

Garsus trimito virtuozas Marco Blaauw yra lietuviams puikiai pažįstamo Marcuso Stockhauseno mokinys. Žymiausi dabarties kompozitoriai rašo jam naujus kūrinius ir kviečia bendradarbiauti įvairiuose projektuose. „Kodėl trimitas?“ – retoriškai klausia M. Blaauw. – „Visada mintyse turėjau trubadūro įvaizdį, skleidžiantį naujienas per muziką. Būtent tai ir norėjau daryti – su savo trimitu. Prieš save nuolat matau tikslą tobulinti instrumentą, jo grojimo techniką, įkvėpti naują repertuarą.“

Trimitininkas yra įrašęs 6 solinius albumus, kompaktinė plokštelė „Angels“ buvo apdovanota Vokietijos plokštelių kritikų prizu. M.Blaauw yra dvigubo trimito kūrėjas, kviečiamas skaityti paskaitas K. Stockhauseno vardu pavadintuose kursuose Kiurtene, Liucernos universiteto muzikos kolegijoje, Japonijoje, Kanadoje, Izraelyje, Šveicarijoje.

Vilniuje M.Blaauw atliks specialiai jam žymios lenkų kompozitorės H.Kulenty sukurtą Koncertą trimitui ir orkestrui, kurio premjerą solistas 2002 m. grojo festivalyje „Varšuvos ruduo“. 2003 m. šis kūrinys buvo apdovanotas UNESCO tarptautinės muzikos tarybos Mozarto medaliu bei laimėjo pirmąją vietą 50-ojoje Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje, kurią rengia Europos transliuotojų sąjunga (EBU).

Lapkričio 8 d. koncertą pradės vieno įdomiausių dabarties muzikinio teatro kūrėjų Heinerio Goebbelso simfoninis kūrinys „Aus einem Tagebuch. Kurze Eintragungen fur Orchester“ („Iš dienoraščio: trumpos pastabos orkestrui“, 2003). Kompozitorius sakė: „Niekada nerašiau dienoraščio, neturiu tam kantrybės. Tačiau visada domėjausi tokio pobūdžio tekstais, įkvėpusiais mane kurti muzikinius teatrus ir garso spektaklius. Dvi priežastys, paskatinusios imtis šio kūrinio: pirma, kompozicijos forma, iš pažiūros, prieštaraujanti didelės orkestrinės pjesės žanrui ir, antra, asmeninių įrašų lakoniškumas bei drąsa.“

Teatro temą šiame koncerte išryškins Martyno Bialobžeskio kūrinio „Sapnas pagal Viljamą“ sopranui, aktoriui ir orkestrui (2014) pasaulinė premjera, kurią atliekant dalyvaus žinomas aktorius Andrius Bialobžeskis ir sopranas Viktorija Miškūnaitė. Pasak autoriaus: „Nemarusis dėdė Viljamas (Shkespere‘as) nelankė manęs sapne, bet kažkuriuo metu, kurdamas šį opusą, pasukau būtent jo link, taip sujungdamas muziką su teatru. Pastarojo čia gal ir nėra labai daug, tačiau aktoriaus-skaitovo atsiradimas partitūroje tapo netgi ankstesniu įvykiu, nei dėdės Viljamo tekstų iš „Audros“ ir „Hamleto“ pasirinkimas. Sopranas, atliekantis Hamleto monologą, man pasirodė gan įdomus, bet lyg ir logiškas posūkis – juk turbūt moterys, kaip ir vyrai, nemažai mąsto apie gyvenimo prasmę. Tai sapnas, bet ne košmaras“, – savo kūrinio idėją apibendrino M.Bialobžeskis.

Ketvirtasis intriguojantis koncerto opusas – garsaus slovėnų kilmės prancūzų kompozitoriaus Vinko Globokaro kūrinys orkestrui be dirigento „Les chemins de la liberté“ („Keliai į laisvę“), kurio pavadinimas yra tiesioginė nuoroda į prancūzų filosofo ir rašytojo Jean-Paulio Sartre’o novelių rinkinį tuo pačiu pavadinimu. V.Globokaro kūrinys iškels tikrą iššūkį Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui. Mat pagal kompozitoriaus sumanymą kolektyvui teks kūrinį atlikti vienam, be koncerto programą parengusio dirigento Roberto Šerveniko.

Baigiamasis festivalio „Gaida“ simfoninės muzikos koncertas – lapkričio 8 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.