Lietuvos notarai pagerbė „Amerikos pirtyje“ aktorę R. Varnaitę

Kauno nacionaliniame dramos teatre šeštadienio vakarą Lietuvos notarai pagerbė teatro ir kino legendą aktorę Reginą Varnaitę, įteikdami jai tarpukario Lietuvos notaro, šviesuolio ir literato Juozo Vilkutaičio-Keturakio atminimo medalį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-07 15:04, atnaujinta 2018-01-19 18:35

Šiemet minint Lietuvos nepriklausomo notariato 95-ąsias metines, Kauno nacionalinio dramos teatro trupė suvaidino J.Vilkutaičio-Keturakio parašytą komediją „Amerika pirtyje“. Šeštadienį spektaklis parodytas 701-ąjį kartą. Režisieriaus Valdo Lencevičiaus pastatytas spektaklis be pertraukos Kaune buvo rodomas nuo 1974 metų. Komedija neįsivaizduojama be Bekampienės vaidmenį visus 40 metų atliekančios aktorės Reginos Varnaitės, kuri šiemet atšventė 87-ąjį gimtadienį.

„Šiemet minime Lietuvos nepriklausomo notariato 95-ąsias metines. Vienas ryškiausių tarpukario notariato atstovų – Prienų notaras Juozas Vilkutaitis, kuris savo jaunystėje, dar carinės Rusijos ir lietuviškos spaudos draudimo metais Keturakio slapyvardžiu parašė komediją „Amerika pirtyje“. Pastaruosius keturis dešimtmečius ši komedija teatro scenoje neatsiejama ir nuo teatro ir kino legendos, aktorės Reginos Varnaitės asmenybės ir talento. Šiandien įteikiame pirmuoju numeriu pažymėtą Juozo Vilkutaičio-Keturakio atminimo medalį“, - po spektaklio įteikdamas apdovanojimą sakė Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

1895 m. Keturakio slapyvardžiu išleista komedija „Amerika pirtyje“, kuri buvo vaidinama slaptuose lietuviškuose vakaruose Rusijos imperijai priklausiusioje Lietuvos teritorijoje ir lietuvių teatro draugijų vakaruose, vienijo lietuvius, susibūrusius Mažojoje Lietuvoje, Rusijos imperijos, Europos, JAV miestuose, ugdė pilietinę ir kultūrinę lietuvių bendruomenę.

Nepriklausomos Lietuvos notariato 95-ąsias metines minintys Lietuvos notarų rūmai 2014-uosius paskelbė Juozo Vilkutaičio-Keturakio metais ir inicijavo jo atminimo pagerbimą. Šiemet kovo 1 d. buvo paminėtos J. Vilkutaičio gimimo 145-osios metinės, o gegužės pabaigoje Prienuose dainų ir šokių šventės metu, ant Kultūros centro pastato sienos buvo atidengta lenta J. Vilkutaičiui atminti.

Atminimo lentą ir J.Vilkutaičio-Keturakio medalį sukūrė skulptorius Gediminas Piekuras. Medalis nuo šiol bus teikiamas už nuopelnus notariato stiprinimo srityje.

* * *

* Juozas Vilkutaitis-Keturakis (1869–1948) – teisininkas, dramaturgas, visuomenės veikėjas. Į Lietuvos teisės istoriją Juozas Vilkutaitis įėjo kaip ilgametis darbuotojas: įgijęs teisininko licenciją, 1905-1918 m. dirbo Marijampolės apygardos teisme, 1919 m. paskirtas Seinų teisėju, 1920 m. organizavo teismą Prienuose, ir net 15 metų, 1924-1939 m. Prienuose dirbo notaru.

* Aktyvus visuomenininkas ir patriotas, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino kavalierius J. Vilkutaitis-Keturakis tik per laimingą atsitiktinumą išvengė tremties. 1940 m. sovietų valdžiai konfiskavus J. Vilkutaičio namą, notaras persikėlė į Kauną. Jam pavyko pasislėpti nuo 1941 m. didžiųjų trėmimų, per kuriuos J. Vilkutaičio vardas buvo vienas iš pirmųjų tremiamųjų iš Prienų sąrašuose. 1944 m., artėjant frontui, J. Vilkutaitis pasitraukė į Vakarus. 1948 m. J. Vilkutaitis mirė Augsburge, ten buvo ir palaidotas. 1975 m. jo palaikai perlaidoti Jungtinėse Amerikos Valstijose, Klivlende.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.