Kario skulptūra pakeliui į Karo muziejaus kariliono bokštą

Vasario 16-ąją į Vytauto Didžiojo

Varinę skulptūrą sukūrė kalvis J.Malinauskas.
Varinę skulptūrą sukūrė kalvis J.Malinauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-04 15:05, atnaujinta 2018-01-14 03:49

Kad bokšto nišoje buvusią skulptūrą reikėtų atkurti, pirmasis viešai prabilo kompozitorius, publicistas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Giedrius Kuprevičius. Jis drauge su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku bei savivaldybės tarnautoju, „Kaunas Jazz“ festivalio įkūrėju ir organizatoriumi Jonu Juču inicijavo idėjos įgyvendinimą. Visi trys jie tapo ir pirmaisiais aukotojais lėšų naujai Kario skulptūrai sukurti bei įkurdinti ten, kur kadaise stovėjo vokiečių suniokota, kaip spėjama, išlydyta ir panaudota ginkluotei metalinė stovyla. Prie Kario skulptūros atstatymo darbų savo aukomis iki šiol ženkliai prisidėjo ir Tarptautinis Šv.Adalberto riterių ordinas, ir bendrovė „Autokausta“, ir nemažai pavienių kauniečių.

Skulptūros atkūrimas bei įstatymas į kol kas tuščią bokšto nišą, kaip apskaičiuota, kainuoja netoli 100 tūkst. Lt. Iki šiol, pasak savivaldybės atstovo Arnoldo Bukelio, prie Kario skulptūros atstatymo darbų finansavimo įvairaus dydžio aukomis prisidėjo 180 žmonių, įstaigų ir įmonių, bendrai paaukojusių beveik 28,5 tūkst. Lt (8,2 tūkst. eurų).

Neabejojama, jog lėšų bus surinkta ir daugiau. Paaukoti lėšų Kario skulptūros atstatymo darbams galima iki Vasario 16-osios.

200 kilogramų sverianti 2,7 m. aukščio varinė skulptūra, kurią iš metalo lakštų sukūrė kalvis Jonas Malinauskas, bus chemiškai apdorota, – padengta patina, taip kūriniui suteikiant sendinto vario spalvą. Manoma, kad anuometinė skulptūra buvo nulieta, tačiau šiandien atgimstančiam Kariui pasirinkta kaldinimo technika, kuri yra kur kas pigesnė. Varis – garantuoja skulptūros ilgaamžiškumą.

Kario skulptūros atidengimo ceremonija numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją. Atidengus skulptūrą, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyks koncertas „Valstybę pašaukti branginti“, kuriame dalyvaus grupė „Thundertale“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.