Leipcigo knygų karalystėje atsiranda lietuviška sala

Kovo 12-15 dienomis Lietuvos nacionalinis stendas pristatomas Tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje Vokietijoje. Į Leipcigą kovo 12 dieną išvyko LR kultūros ministras Šarūnas Birutis, dalyvausiantis Lietuvos stendo atidaryme, taip pat kartu su LR ambasadoriumi Vokietijoje Deividu Matulioniu ir Leipcigo mugės direktoriumi Oliveriu Zille oficialiai paskelbsiantis apie pasirašytą ketinimų sutartį 2017 m. Lietuvai dalyvauti šioje mugėje Garbės viešnios teisėmis.

Leipcigo knygų mugėje.<br>Rengėjų archyvo nuotr.
Leipcigo knygų mugėje.<br>Rengėjų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 8:51 PM

Bus pristatytas vokiečių kalba išleistas leidinys „Vilniaus architektūros gidas“ (sudarytojos Julija Reklaitė ir Marija Drėmaitė) ir šiemet kūrybingiausia Lietuvoje išrinkta Dalios Staponkutės knyga „Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja“. Greta vyks dailininko Pauliaus Juodišio vedamos kūrybinės dirbtuvės, jo kūryba irgi bus pristatoma mugės kultūrinėje programoje. Diskusijų forume apie knygų dizainą greta kinų dizainerių pasisakys ir lietuvis Tomas Mrazauskas, kalbėsiantis apie fotografijos knygų specifiką. Taip pat knygos meno parodoje bus eksponuojami lietuvių menininkų Kęstučio Vasiliūno, Monikos Micevičiūtės ir Robertos Vaigeltaitės darbai. „Lietuvai yra neabejotinai svarbu prisistatyti tokio pobūdžio renginiuose, – po pernykštės Leipcigo knygų mugės, kurioje viešėjo, dalijosi mintimis filosofas prof. Leonidas Donskis. – Ne tik todėl, kad Vokietija yra labai stipri šalis tiek ekonomiškai, tiek politiškai. Jų kultūra – milžiniška teritorija, todėl turėti joje savo lietuviškas salas su lietuvių poetais, prozininkais, eseistais – didžiulis dalykas. Mes paliekam save, savotiškas mūsų kultūros ir kūrybos sėklas vokiečių skaitytojams, atrasiantiems Lietuvą ne tik per turizmą ar reklamą, bet ir per literatūrą bei kultūrą“. Ypatingą progą tam Lietuva turės 2017 m., kuomet pagrindinis dėmesys bus koncentruojamas į ją, kaip Leipcigo knygų mugės garbės viešnią. „Manau, jog mąstant apie mūsų literatūros sklaidą, Vokietija yra pati palankiausia ir dėkingiausia erdvė, – sako Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, praėjusiais metais taip pat viešėjęs Leipcige. – Vokiečiakalbėse šalyse – vadinasi, ne vien Vokietijoje, bet ir Austrijoje, Šveicarijoje, kitose šalyse – Lietuva yra domimasi, atsiranda nemažai žmonių, kurie yra susiję su ja emociniais, istoriniais ryšiais“. Tarptautinė Leipcigo knygų mugė ir didžiausias literatūrinis Europos festivalis „Leipcigas skaito“ kasmet pritraukia vis didesnį skaičių žmonių. Pernai rekordinė Leipcigo knygų mugė gyrėsi daugiau nei 175 tūkstančiais lankytojų, o šiemet jų tikimasi dar daugiau. Vos grįžus iš Leipcigo knygų mugės bus ruošiamasi vykti į Bolonijos vaikų knygų mugę, o po jos, balandžio viduryje, estafetę perims Londono knygų mugė. Pastaroji, kaip ir Leipcigo knygų mugė, Lietuvai yra itin svarbios: 2017 m. Lietuva dalyvaus garbės viešnios teisėmis, o 2018 m. kartu su Latvija ir Estija Londone Baltijos šalys bus paskelbtos mugės „MarketFocus“. Parengta pagal Lietuvos kultūros instituto informaciją

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.