Zuikio puikio operėlė vilioja vaikus į Operos ir baleto teatrą

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) kviečia šį savaitgalį mažiausius žiūrovus į Sigito Mickio kamerinės operos vaikams „Zuikis puikis“ pagal Eduardo Mieželaičio poemą premjerą.

Zuikis puikis (dešinėje – T.Dapšauskas) pakeliui į mokyklą sutiks ir Sargiuką (K.Narkutė).<br>M.Aleksos nuotr.
Zuikis puikis (dešinėje – T.Dapšauskas) pakeliui į mokyklą sutiks ir Sargiuką (K.Narkutė).<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė („Sostinė“)

Mar 14, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:53 AM

„Kai mes buvome vaikai, mums skaitydavo pasaką „Zuikis puikis“. Po to jos mėgo klausytis mūsų vaikai. Dabar Zuikis – vėl su mumis“, – džiaugėsi S.Mickis, laimėjęs konkursą sukurti operėlę.

Naujasis veikalas pakeis teatro kamerinėje salėje rodytą Jurgio Gaižausko „Buratiną“.

Kūrė patiems mažiausiems

„Zuikis puikis“ – neįprastas kūrinys. Operėlėje bus daug šokio ir judesio, grieš netipiškas orkestras, dainuos LNOBT Vaikų operos studijos choras, vadovaujamas Samantos Bielskytės.

Zuikis puikis taip pat dainuos ir šoks.

Smagios muzikos ir veiksmo spektakliukas pakvies 3–7 metų žiūrovus į mokyklėlės atidarymą. Mat opera pasakoja apie kupiną išbandymų ir nuotykių išdykusio Zuikio puikio kelionę į mokyklą.

Veikalas parašytas būtent kamerinei salei, jauniausių žiūrovų auditorijai, todėl, anot kūrėjų, bus neilgas ir gerai suprantamas vaikams.

Tačiau jo autorius perspėja, kad nesiekė supaprastinti operėlės muzikos, bet rašė ją tokią, kokia patinka jam pačiam.

„Tikiuosi, vaikai išeis iš spektaklio niūniuodami melodijas“, – vylėsi S.Mickis.

Šio kompozitoriaus muzika LNOBT dar nėra skambėjusi.

Jis parašė nemažai kūrinių Keistuolių teatrui. Mažųjų auditorija matė žaismingą S.Mickio muzikinį spektaklį „Mamulė Mū“, sukurtą Naujosios operos akcijai. Jis buvo rodomas Dramos teatro scenoje.

2012-aisiais kompozitorius dalyvavo LNOBT ir Lietuvos kompozitorių sąjungos surengtame kamerinės operos vaikams konkurse ir buvo išrinktas jo nugalėtoju.

Spektaklyje – debiutai

LNOBT drauge su „Zuikiu puikiu“ debiutuoja ir daugiau kūrėjų. Tai pirmasis savarankiškas dirigento Juozo Manto Jauniškio, kaip meno vadovo, darbas.

Jaunasis maestro prieš tai dirigavo LNOBT kamerinėje salėje „Buratiną“.

Šį kartą jo misija – ypatinga, nes ypač atsakingos užduotys spektaklyje tenka jauniesiems choro artistams. Chore dainuos 16 įvairaus amžiaus – nuo 9 iki 16 metų – vaikų.

Tiesa, jie jau įpratę prie didžiosios scenos – dainavo ne vienoje operoje. Tačiau dabar vaidinti teks daugiau.

Pirmąkart LNOBT išvysime ir scenografo Kristijono Sipario, kostiumų dailininkės Neringos Keršulytės bei šviesų dailininko Justo Jackevičiaus darbus.

Kvies šokti ir dainuoti kartu

Spektaklio režisierė ir choreografė Jūratė Sodytė yra sukaupusi nemažą teatrinę patirtį, o pirmasis savarankiškas menininkės režisūrinis darbas LNOBT buvo 2014-ųjų Europos operos dienoms skirta Johanno Sebastiano Bacho „Kavos kantata“.

J.Sodytė įsitikinusi, kad įvairaus amžiaus vaikai „Zuikyje puikyje“ ras sau įdomių dalykų. Mažyliai bus kviečiami kartu su artistais įsitraukti į žaidimus, dainuoti ir šokti.

S.Mickio operos vaikams „Zuikis puikis“ pirmosios premjeros LNOBT kamerinėje salėje – kovo 14 d. 12 val. ir kovo 15 d. 16 val. Bilietų kaina – 6,08–9,27 Eur.

Siaus šokėjai, aktoriai ir dainininkai

Spektaklyje, nelygu jo sudėtis, Zuikį puikį vaidins šokantys aktoriai T.Dapšauskas ir T.Pukys.

Dainuos dabartiniai ir buvę LNOBT operos stažuotojai Š.Šapalas ir R.Šveisteris (Griežtasis mokytojas) bei A.Miknytė ir V.Mikštaitė (Griežtoji mokytoja), dalyvaus šokėjų grupė.

„Zuikis puikis" taip pat bus rodomas kovo 28, balandžio 11, 18, 25 d., gegužės 17 ir 24 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.