Europos operos dienos LNOBT: atidaryta teatro kvapų paroda

Švęsdamas Europos operos dienas gegužės 9-ąją Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras atidarė unikalią parodą „Teatro kvapas“. Publika kviečiama įkvėpti teatro aromato ne perkeltine, o tiesiogine prasme.

Per Europos operos dieną LNOBT buvo galima užuosti, kuo kvepia teatras.<br>M.Aleksos nuotr.
Per Europos operos dieną LNOBT buvo galima užuosti, kuo kvepia teatras.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Beata Baublinskienė

2015-05-09 20:03, atnaujinta 2018-01-04 09:55

Paroda eksponuojama LNOBT Raudonojoje fojė. Joje galima leistis į savotišką ekskursiją po teatrą padedant kvapams. Po stikliniais cilindrais uždaryti scenos, rekvizito, moterų ir vyrų kostiumų sandėlių, natų bibliotekos, orkestro kėdės ir net teatro garažo kvapai. Juos sukūrė parodos partneris „Kvapų namai“.

Omažas Jonui Katakinui

Išskirtinis parodos akcentas – legendiniam Lietuvos baleto šokėjui Jonui Katakinui skirtas kvapas-prisiminimas. Šį aromatą sukūrė solisto duktė Jurga Katakinaitė. Vaikšinėdama po teatro užkulisius ji atgaivino vaikystėje į atmintį įstrigusius kvapus, susijusius su jos tėčio profesija. J.Katakinaitė parodai paskolino ir vieną J.Katakino kostiumų bei solisto baleto batelius.

Kiekvieną kvapo cilindrą parodoje palydi tam tikri teatro objektai (parodos dailininkė Kristina Kasparavičienė). Pavyzdžiui, natų bibliotekos kvapą iliustruoja paskleistos partitūros, orkestro kėdės – tūba ir šalia stovintis piupitras su natomis.

Greta eksponuojama Martyno Aleksos nuotraukų galerija, kurioje užfiksuoti kvapų kūrimo etapai: kvapų specialistų ir keleto teatro mėgėjų ekskursija po teatro užkulisius bei vėlesnis kvapų atkūrimas su eteriniais aliejais „Kvapų namų“ laboratorijoje.

Reginos Šilinskaitės improvizacija

Parodoje galima ne tik uostyti kvapus, bet trimis iš jų ir pasikvėpinti. Papildomai sukurtos trys kvapų improvizacijos, kurių vieną pasiūlė operos solistė Regina Šilinskaitė. Šie kvapai pateikiami skystu pavidalu stilinguose buteliukuose, tad jais galima pasipurkšti.

Tai kvapai, kuriuos pajunta žiūrovai, atėję į teatrą: „Antraktas“ – apatinio teatro bufeto kvapas, „Opera de chocolate“ – karšto šokolado aromatas bei R.Šilinskaitės pasiūlytas „Sevilijos kirpėjas“ (kvapų paletę apdorojo Nomeda Jucevičienė).

Europos operos dienos – devintą kartą

Teatro kvapų paroda – tai kūrybiška bendresnės šių metų Europos operos dienų temos interpretacija. Parodą atidariusi LNOBT generalinio direktoriaus pavaduotoja Laima Vilimienė sakė: „Mūsų teatras Europos operos dienas jau devintus metus švenčia drauge su daugiau nei 100 operos teatrų 24 Europos šalyse. Šventės temą „Būk prisijungęs“ („Alive and Online“) pasiūlė tarptautinė organizacija „Opera Europa“, kuriai priklauso ir LNOBT. Tačiau interpretavome ją kūrybiškai – pasiūlėme mūsų publikai prisijungti prie teatro per uoslę, kvapus.“

Pasak LNOBT vadovo pavaduotojos, skaitmeninėje erdvėje galima prisijungti, bet galima ir atsijungti, o uoslės atmintis gerokai tvaresnė.

Trečiasis elementas – liepsnojantis pavasaris už teatro langų

Parodą pristačiusi „Kvapų namų“ įkūrėja Laimė Kiškūnė pasidžiaugė, kad sulaukė pasiūlymo, leidusio kvapus eksponuoti kaip meno kūrinius. L.Kiškūnė dėkojo teatro vadovybei, visiems prisidėjusiems prie parodos kūrimo – tarp jų ir teatro stažuotojui Matui Žilinskui, kuris ir pasiūlė šį kartą operą susieti su kvapais.

Pasak L.Kiškūnės, šią parodą vertėtų vadinti kvapų ir objektų instaliacija, mat trečias esminis jos elementas yra liepsnojantis pavasaris už didžiųjų teatro fojė langų: “Dėl jų tiek būdamas teatro viduje, tiek išorėje jauti begalinį šio pastato integralumą su aplinka.“

Kiti Europos operos dienų renginiai

Gegužės 9 d. publika taip pat buvo kviečiama ateiti į tradicinį susitikimą „Kava su Kipru“. Pokalbyje prie teatro prieigose esančio Kipro Petrausko paminklo, ant patiesalo iš operos „Don Žuanas“ rekvizito, su teatro gerbėjais bendravo LNOBT muzikos vadovas Robertas Šervenikas bei solistė Viktorija Miškūnaitė, kitą sezoną kursianti pagrindinius vaidmenis naujuose teatro pastatymuose „Manon“ ir „Don Karlas“.

Kamerinėje salėje vyko šventinis koncertas. Dalyvavo LNOBT operos stažuotojų programos diplomantai – solistai Karolina Glinskaitė, Aistė Miknytė, Šarūnas Šapalas ir Rokas Šveisteris, taip pat modernaus ir klasikinio šokio kolektyvas „Polėkis“ bei LNOBT Vaikų operos studijos mažieji dainininkai.

Gegužės 10-ąją įvyko ir nemokamos ekskursijos po teatro užkulisius, tradiciškai sulaukiančios didelio susidomėjimo.

Paroda „Teatro kvapas“ LNOBT Raudonojoje foję veiks iki pat šio sezono pabaigos:  paskutinis renginys „Kūrybinis impulsas IV“ įvyks birželio 28 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.