A. Lindgren premija – skaitymo skatinimo organizacijai iš PAR

Švedijos sostinėje Stokholme pirmadienį įteikta Astridos Lindgren atminimo premija – vienas prestižiškiausių apdovanojimų už vaikų ir paauglių literatūrą. Stokholmo filharmonijos scenoje diplomą gavo Carole Bloch – skaitymo skatinimo organizacijos iš Pietų Afrikos Respublikos PRAESA (Project for the Study of the Alternative Education in South Africa) direktorė.

A.Lindgren premija teikiama nuo 2003 metų.<br>„Scanpix“ nuotr.
A.Lindgren premija teikiama nuo 2003 metų.<br>„Scanpix“ nuotr.
2015-ųjų A.Lindgren premijos laureatais tapo PAR atstovai.
2015-ųjų A.Lindgren premijos laureatais tapo PAR atstovai.
PRAESA įkurta Keiptaune 1992 metais.
PRAESA įkurta Keiptaune 1992 metais.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-02 13:48, atnaujinta 2017-11-24 23:42

Kaip pranešama, ši organizacija „atveria naujus kelius į knygų ir literatūros pasaulį jauniems PAR skaitytojams. PRAESA vienija žmones ir suteikia literatūrai gyvybės daugybe kalbų“.

PRAESA leidžia mažo formato knygas įvairiomis Afrikos kalbomis, kad sužadintų vaikų norą skaityti. Kitas svarbus jos projektas – skaitytojų klubas, kuriame skaitymas derinamas su muzika ir teatrų spektakliais.

„Tai, kad premiją gavo Afrikos žemynas, rodo, kaip svarbu skleisti skaitymo džiaugsmą tarp vaikų, kad ir kokia būtų jų gimtoji kalba ir kilmė“, – sakė C.Bloch.

A. Lindgren atminimo premiją 2002 metais po rašytojos mirties įsteigė Švedijos vyriausybė. Dėl apdovanojimo turi teisę varžytis rašytojai, iliustruotojai, pasakotojai ir skaitymą skatinančios organizacijos.

Tai didžiausias apdovanojimas pasaulyje už nuopelnus vaikų ir jaunimo literatūrai, kurios piniginis fondas – 5 milijonai Švedijos kronų (445 tūkst. eurų). Ši suma kasmet įteikiama vienam ar keletui laimėtojų. Premijos pagrindinis tikslas yra skatinti pasaulio domėjimąsi vaikų ir jaunimo literatūra bei stiprinti vaikų teises visame pasaulyje.

Premijos žiuri sudaro 12 žmonių, kuriuos ketveriems metams skiria Švedijos nacionalinė kultūros taryba. Tarp jų – rašytojai, literatūros tyrinėtojai, dailininkai, kritikai, bibliotekininkai. Lindgrenų šeimai atstovauja jos proanūkis Johanas Palmbergas.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį paskelbtame nominantų sąraše tarp 197 žmonių ir organizacijų iš 61 šalies buvo ir lietuvių rašytojas bei iliustruotojas Kęstutis Kasparavičius.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.