Lrytas.lt biblioteka: M. Kulju. „Ratės kelias“

2015 m. gegužės 2 d. JAV leidžiamas žurnalas „Newsweek“ pranešė, kad Suomijos gynybos ministerija kariniam rezervui karo atveju formuoti šalies piliečiams (nuo 20 iki 60 metų) išsiuntė 900 tūkst. laiškų. Suprantamas suomių susirūpinimas, karti Žiemos karo patirtis nepamiršta, o istorija mėgsta kartotis.

Leidykla „Briedis“ pristato naujausią suomių istoriko M. Kulju knygą apie šį karą „Ratės kelias. Legenda apie Žiemos karo didvyrius“.
Leidykla „Briedis“ pristato naujausią suomių istoriko M. Kulju knygą apie šį karą „Ratės kelias. Legenda apie Žiemos karo didvyrius“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 7:11 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:18 PM

Leidykla „Briedis“ pristato naujausią suomių istoriko M. Kulju knygą apie šį karą „Ratės kelias. Legenda apie Žiemos karo didvyrius“. Pirmasis leidimas Suomijoje pasirodė 2007 m., susilaukė didelės sėkmės ir vėliau knyga ne kartą vėl buvo išleista. Joje aprašomas vienas garsiausių mūšių, įvykęs prie Suomusalmio, kai Raudonoji armija mėgino perkirsti Suomiją pusiau, bet buvo sutriuškinta ir priversta bėgti.

„Sovietų istorija teikia skirtingus, – nelygu laikotarpis, – Žiemos karo aukų skaičius. Iš karto po karo Molotovas pranešė, kad Sovietų Sąjungos skaičiavimu, kovose žuvo mažiausiai 60 000 ir buvo sužeista ne mažiau kaip 250 000 suomių. Pasak jo, žuvo 48 745 sovietų kariai, 158 863 buvo sužeisti.

Nikita Chruščiovas prisiminimuose pateikė visai kitokius skaičius – pasak jo, Žiemos karas sovietams kainavo milijoną gyvybių.

Šiandieniniuose rusų istoriniuose veikaluose rašoma, kad žuvo daugiau kaip 140 000 rusų... Dėl Raudonosios armijos kiekybinės persvaros nesiginčyta nė vienu rusų istoriografijos laikotarpiu.“

Suomių kariuomenės generalinio štabo karininkas generolas leitenantas A. F. Airo nupiešė mitinį, iki šiol nenublankstantį suomių paveikslą:

„Suomiai, kaip kariai, ideali tauta... Iš prigimties nepriklausomi, pasitikintys savimi, atkaklūs ir šaltų nervų suomiai turėjo puikias sąlygas tapti neįveikiamais kovotojais.“

M. Kulju. Ratės kelias. Legenda apie Žiemos karo didvyrius. Iš suomių kalbos vertė Aida Krilavičienė – Vilnius: Briedis [2015]. – 232 p.: iliustr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.