Tarp naujų Oksfordo žodyno žodžių – M.Cyrus sukurtas „twerk“

Tverku (twerk) buvo vadinamas šokio judesys, kurį atlieka skandalingoji popdainininkė Miley Cyrus, o dabar jis yra tarp 500 žodžių, įtrauktų į naujausią Oksfordo anglų kalbos žodyną (Oxford English Dictionary).

Žodis „twerk“ pateks į kalbos istoriją M.Cyrus dėka.
Žodis „twerk“ pateks į kalbos istoriją M.Cyrus dėka.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2015, 5:34 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 11:14 PM

Populiariojoje kultūroje prigijusį „twerk“ žodynas aprašo kaip „seksualiai provokuojamo pobūdžio šokį su stumiamaisiais užpakalio ir klubų judesiais“. O jeigu šis modernaus šokio judesys jums nesukelia entuziazmo, savo nusivylimą galite išreikšti žodžiu „meh“ – dar vienu žodyno naujadaru.

Tam, kad nauji žodžiai patektų į Oksfordo žodyną, reikia, kad jie būtų vartojami žiniasklaidoje ir literatūroje bent 10 metų. Nors atrodytų, kad „twerk“ kalboje įsigalėjo per pastaruosius porą metų, jis kildinamas dar iš XIX amžiaus. 1820 metais žodis „twirk“ buvo pavartotas sukamajam ar trūkčiojamajam judesiui (twisting or jerking movement) apibūdinti, ir kalbos tyrinėtojai mano, kad „twirk“ galėjo būti „twist“ ir „jerk“ sulietinis žodis. Fiona McPherson, Oxford English Dictionary vyresnioji redaktorė, sakė, kad žodyno komandą šis atradimas gerokai nustebino.

„Meh“ ištakų gali būti ieškoma 1992-aisiais ir vėlesniais metais – žodį išpopuliarino nuolatos jį kartojantys JAV animacinio serialo „Simpsonai“ herojai.

Tarp kitų naujų žodžių – ir tviteračiai (twitterati). Taip vadinami pernelyg aktyvūs socialinių tinklų, tokių kaip „Twitter“, lankytojai. 

Į žodyną pateko elektroninė cigaretė (E-cigarette), pirmą kartą pavartota 2007 metais, FLOTUS  -  žodžių junginio „Jungtinių Amerikos Valstijų pirmoji ponia“ (First Lady of the United States) santrumpa. Pirmą kartą terminas FLOTUS pavartotas kalbant apie Nancy Reagan.

Žodyno sudarytojai įtraukė ir žodį sekstas (sext) – ne visai švankaus turinio tekstinis arba vaizdinis pranešimas, friganas (freegan) – taip save vadina žmonės, kovojantys su vartotojiškumu ir ieškantys maisto sąvartynuose bei šiukšlių konteineriuose.

Oxford English Dictionary vyresnioji redaktorė F.McPherson tikino, kad visi naujadarai užsitarnavo savo vietą anglų kalboje. 

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.