Vargonų koncerte – duoklė žymiausiam danų kompozitoriui

Kristupo vasaros festivalį liepos 2-ąją pasieks bene žymiausio danų kompozitoriaus Carlo Augusto Nielseno (1865-1931) jubiliejaus atgarsiai. Šiemet pasaulyje plačiai minimos jo gimimo 150-osios metinės.

Vargonininkas J.Lorentzenas.<br>Festivalio nuotr.
Vargonininkas J.Lorentzenas.<br>Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 3:56 PM

C.Nielsenas sulaukė pripažinimo savo šalyje ir svetur tik po mirties: 7-ajame dešimtmetyje jį atrado JAV dirigentas ir kompozitorius Leonardas Bernsteinas bei kiti jo amžininkai.

Pasaulyje bene labiausiai išpopuliarėjo kompozitoriaus koncertai smuikui, fleitai ir klarnetui, šešios simfonijos bei Pučiamųjų kvintetas. Neatsiejama danų muzikinio paveldo dalimi tapo ir jo opera „Maskarade“ bei dainos.

C.Nielseno reputacija Danijoje buvo galutinai įtvirtinta prieš dešimt metų, kai šalies kultūros ministerija įtraukė tris jo kompozicijas tarp 12-kos visų laikų geriausių nacionalinės muzikos kūrinių.

Kompozitoriaus atvaizdas puošia Danijos 100 kronų banknotą.

Kristupo vasaros festivalio „Sakralinės muzikos valandų“ ciklo svečias iš Danijos vargonininkas Jacobas Lorentzenas pirmą kartą Lietuvoje atliks bene reikšmingiausią paskutinįjį kompozitoriaus veikalą – „Commotio“ vargonams. Savo trukme (22-24 min.) jis pranoksta visas Johanno Sebastiano Bacho vargonų kompozicijas.

C.Nielseno amžininkai vertino „Commotio“ kaip vieną svarbiausių to meto vargonų literatūros kūrinių. Jo išskirtinumą pripažino pats autorius. „Nė vienas mano darbų nereikalauja tokios koncentracijos ir pastangų atkurti vienintelį tinkamą vargonams polifoninės muzikos stilių“, – rašė kompozitorius apie „Commotio“ laške savo žentui.

C.Nielsenas dalyvavo ir šio kūrinio premjeroje Orhuso katedroje 1931-ųjų balandį, nors tuo metu jau sunkiai sirgo.

„Commotio“ tapo mėgstamu danų vargonininkų repertuaro kūriniu. Jis ypač dažnai skamba Christiansborgo rūmų koplyčioje, kur vyriausiuoju vargonininku dirba J. Lorentzenas.

Šis muzikas taip pat yra pagrindinės Kopenhagos bažnyčios „Holmens Kirke“ vyriausiasis vargonininkas ir chorvedys. Abi šventoves globoja Danijos karalienė Margrethe, todėl J.Lorentzenas dažnai koncertuoja karališkajai šeimai ir šalies valdžios atstovams.

Vargonininkas yra apdovanotas Karalienės Ingridos atminimo medaliu. Jis kasmet dalyvauja daugiau kaip 50 koncertų kaip solistas, kamerinės muzikos atlikėjas ir bažnyčios choro bei orkestro dirigentas.

Lietuvoje J.Lorentzenas pasirodys jau ne pirmą kartą. C.Nielseno metams skirtas jo koncertas rengiamas kartu su Danijos ambasada.

Vargonininko J.Lorentzeno (Danija) koncertas kompozitoriaus C. Nielseno gimimo 150-osioms metinėms vyks sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje liepos 2 d. 19 val. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.