Kristupo vasaros festivalis sutelks vargonininkų žiedą

Kristupo vasaros festivalis antradieniais melomanus, ypač vargonų muzikos gerbėjus, kviečia į nemokamus „Sakralinės muzikos valandų“ koncertus.

Kristupo festivalio svečiai duetas iš Norvegijos „The Nordic Organduo“ – olandas A.Bezuijenas ir korėjietė J.Y.Park – gros ir keturiomis rankomis bei kojomis.<br>Kristupo festivalio nuotr.
Kristupo festivalio svečiai duetas iš Norvegijos „The Nordic Organduo“ – olandas A.Bezuijenas ir korėjietė J.Y.Park – gros ir keturiomis rankomis bei kojomis.<br>Kristupo festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė („Sostinė“)

2015-07-04 05:00, atnaujinta 2017-10-28 02:57

21-ajame Kristupo vasaros festivalyje laukia dar 12-a šio ciklo koncertų. Juos surengs vargonų muzikos autoritetai iš Austrijos, Lenkijos, JAV, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Italijos, Vokietijos bei Lietuvos, koncertuos ir užsienio chorai.

Vasaros festivaliai neretai vengia sudėtingos atlikti ir klausytis muzikos. Bet „Sakralinės muzikos valandų“ ciklas neriboja atlikėjų ambicijų ir vaizduotės – čia skamba įvairiausia kūryba.

Keliaus per epochas

Sakralinės muzikos valandos“ jau daugiau kaip dešimtmetį sutraukia į Kristupo vasaros festivalį pajėgiausius įvairių pasaulio šalių ir žemynų vargonininkus. Jiems rūpi išbandyti vieną geriausių Europoje neobarokinį „Oberlinger“ firmos instrumentą, sugaudusį po šios šventovės skliautais 2003-iaisiais.

Šių vargonų statyba truko net aštuonerius metus. Ją įsuko Lietuvos vargonų patriarchas Leopoldas Digrys, parėmė Lietuvos Vyriausybė, įvairūs fondai ir organizacijos, Lietuvos bei kitų šalių žmonės.

Universaliais „Oberlinger“ vargonais galima groti viską – nuo senosios polifonijos iki šiuolaikinių autorių premjerų.

Taigi ir šiemečiai ciklo svečiai parengė ir tradicinių, ir tikrai originalių programų.

Tapo Europos piliečiais

Pasak ciklo vadovės Renatos Marcinkutės-Lesieur, kasmet siekiama plėsti „Sakralinės muzikos valandų“ dalyvių geografiją. Tačiau Europoje jau būtų sunku rasti šalį, kuriai festivalyje nebuvo atstovaujama. Nyksta ir geografinės ribos.

Pavyzdžiui, cikle debiutuosiantį duetą iš Norvegijos „The Nordic Organduo“ sudaro olandas Abramas Bezuijenas ir korėjietė Jee Young Park. Šis tarptautinis ansamblis Vilniuje atliks ir norvegų muzikos.

Kitas ciklo svečias – lenkų vargonininkas Henrykas Gwardakas – gyvena Alandų salose ir renka apdovanojimus už meninę veiklą Suomijoje.

O austrų vargonininką Siegfriedą Petri likimas nubloškė į Vokietiją, kur menininkas ne tik dirba bažnyčios kantoriumi, bet ir vadovauja visos apygardos bažnytinės muzikos gyvenimui, tyrinėja vietos muzikos istoriją.

Abu muzikantai atliks didžiųjų vargonų muzikos meistrų kūrybos.

Ciklą papuoš balsai

JAV vargonininkas Michaelas Baueris migruoja tarp Amerikos ir Europos. Jis Vilniaus publikai parengė neįprastą mūsų platumoms programą.

Savo šalių vargonų muzikos cikle atliks italas Carlo Tunesi bei lenkų korifėjus Romanas Peruckis, atvykstantis koncertuoti kartu su savo žmona smuikininke Maria Perucka.

„Sakralinės muzikos valandose“ skambės ir autorinė kūryba. Ciklo svečias iš Austrijos – iškilus šios šalies vargonininkas Johannesas Ebenbaueris – ne tik puikiai išmano tradicinį bažnytinį repertuarą, bet ir mėgsta improvizuoti, pats kuria ir aranžuoja muziką. Jis įtraukė į programą savo kūrybos.

Bus tęsiama ir ciklo chorinė tradicija. Koncertuose pasirodys du kūrybingi užsienio kolektyvai – „Chicago Chorale Choir“ iš JAV bei vokiečių „Collegium Vocalle Schwabisch Gmud“. Chorinės muzikos mėgėjai išgirs įdomias programas.

Užmojai – dideli

1991-aisiais grąžinus tikintiesiems Šv.Kazimiero bažnyčią, čia iš karto buvo įkurtas Religinės muzikos centras, kuris kasmet surengia daugiau kaip 60 sakralinės muzikos koncertų.

Iš pradžių šiuose koncertuose skambėjo amerikietiški skaitmeniniai vargonai – tik pastačius mechaninius, sakralinės muzikos ciklas įgijo tarptautinį užmojį ir, įsiliejęs į Kristupo vasaros festivalį, tapo vienu svarbiausių metų vargonų gyvenimo įvykių šalyje.

Ciklas tarsi pratęsė 1968-aisiais L.Digrio Vilniuje pradėtų rengti tarptautinių vargonų festivalių tradiciją. Iki 2011 metų pats maestro buvo ir ciklo meno vadovas, o vėliau jį patikėjo Religinės muzikos centro vicepirmininkei, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vargonų ir klavesino katedros vadovei Renatai Marcinkutei-Lesieur.

Jau 14 metus „Sakralinės muzikos valandų“ ciklą remia Kazickų šeimos labdaros ir paramos fondas.

„The Nordic Organduo“. Liepos 7 d. 19 val. Šv.Kazimiero bažnyčia. Įėjimas laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.