Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas pagal Joną Meką

Liepos 14-ąją Vilniaus Rotušės aikštėje prasidės kultūros ir pilietiškumo iniciatyva, skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-osioms metinėms. Jono Meko fondo ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) inicijuojamas projektas „25 metai laisvės“ per kiek daugiau nei du mėnesius planuoja aplankyti 20 Lietuvos miestų bei miestelių ir parodyti Jungtinėse Amerikos Valstijose, Niujorke, gyvenančio menininko, rašytojo, avangardinio kino kūrėjo J.Meko filmą „Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas“.

Avangardinio kino kūrėjas J.Mekas vaizdo kamera fiksavo žinias ir vaizdus apie Lietuvą ir Sovietų Sąjungos žlugimą.<br>T.Bauro nuotr.
Avangardinio kino kūrėjas J.Mekas vaizdo kamera fiksavo žinias ir vaizdus apie Lietuvą ir Sovietų Sąjungos žlugimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2015, 4:43 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 11:15 PM

„Pagrindinis iniciatyvos tikslas – skatinti istorinio atminimo ir kultūros puoselėjimą bei suteikti galimybę iš naujo įvertinti ir kitaip pažvelgti į istorinius įvykius ne tik mūsų, bet ir užsienio žiūrovų akimis“, – sakė projekto idėjos autorius, Jono Meko fondo vadovas Edgaras Stanišauskas.

Bus sukurta mobili kino paroda specialiai šiam tikslui pritaikytame surenkamame konteineryje. Mobilios galerijos viduje įrengtuose televizorių ekranuose bus rodomas filmas.

J.Meko filmas „Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas“ pateikia chronologišką pasakojimą apie Lietuvos kovą už atsiskyrimą nuo Sovietų Sąjungos ir nepriklausomos valstybės atkūrimą. Filmo pagrindas – 1989-1991 m. vaizdo kamera namie nufilmuotos Amerikos televizijų naujienų ir televizijos debatų laidos, pateikusios interviu su įtakingiausiais to meto politikais, analitikais ir žurnalistais, taip pat laisvės demonstracijų, mitingų, Sausio 13-osios įvykių vaizdus. Filme aiškiai matyti naujų santykių tarp Rytų ir Vakarų kūrimas, su tuo susijusios baimės ir netikrumas.

Projekto metu VGTU pakvies galerijos lankytojus dalyvauti konkurse ir įamžinti išmaniąją Lietuvą – tvarios gyvenamosios aplinkos kūrimą, sumaniuosius miestus, pastatus, kelius, atsinaujinančią energetiką, gyvenamosios erdvės inžinerijos ir kitas pažangą skatinančias naujoves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.