„Knygos teatras“ primins tautiečiams Danijoje savą klasiką

„Knygos teatras“ pradeda literatūrines viešnages pas užsienio lietuvius. Pirmosios gastrolių stotelės − Vailė ir Kopenhaga Danijoje lapkričio 7 ir 8 d. Ten trupė parodys spektaklį „Prabangos“ pagal pirmojo Nepriklausomos Lietuvos ambasadoriaus Skandinavijos šalyse (1919-1937 m.) Jurgio Savickio kūrybą.

Scena iš spektaklio „Prabangos“.
Scena iš spektaklio „Prabangos“.
R.Dominaitytė spektaklyje „Prabangos“
R.Dominaitytė spektaklyje „Prabangos“
R.Dominaitytė spektaklyje „Prabangos“
R.Dominaitytė spektaklyje „Prabangos“
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-11-02 15:22, atnaujinta 2017-10-06 05:29

„Emigracijoje gyvena labai įvairūs, turintys skirtingų kultūrinių poreikių žmonės. Norime išeivijos bendruomenei pasiūlyti kokybišką teatro renginį ir taip numalšinti tokios pramogos ilgesį. Be to, „Prabangos“ – puiki galimybė išeiviams prisiminti, o kai kam − gal ir atrasti lietuvišką literatūrą“, – kalbėjo „Knygos teatro“ vadovė Redita Dominaitytė.

Spalio 26 dieną Varėnoje vykusioje Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio apdovanojimų ceremonijoje „Knygos teatro“ spektaklis „Prabangos“, režisuotos Aliaus Veverskio, buvo apdovanotas dviem prizais. Pagrindinį vaidmenį sukūrusi Virginija Kuklytė buvo pripažinta geriausia jaunąja aktore, o spektaklis pelnė prizą už sėkmingiausią metų debiutą.

Simboliška, kad teatras pradeda gastroles Danijoje. Būtent šioje šalyje J.Savickis pradėjo diplomatinę karjerą ir daniškai parašė pirmąsias savo knygas. Jų pirmieji leidimai iki šiol saugomi keliose Danijos bibliotekose.

J.Savickis buvo intelektualas, poliglotas, modernių pažiūrų aristokratas, lietuvių literatūroje išsiskyręs ironija, humoru ir temų novatoriškumu.

Į Daniją jis pirmą kartą atvyko vos 25-erių. Nors J.Savickio „Kelionės“ parašytos prieš beveik šimtą metų, jos tiktų ir šiemečiam turistiniam leidiniui apie Daniją. Skirtumus tarp karų ir okupacijų nualintos Lietuvos ir vakarietiškos, ramiai gyvenusios Danijos J.Savickis įvardijo panašius, kokius įžvelgtų dažnas šių dienų lietuvis emigrantas ar keliautojas.

„Bevažiuojant Danijoje visur atrodo taip skaistu. Ir žmonės visur atrodo tokie prielankūs. (...) Ar prašytum vandens. Cigaro. Kavos. Žvilgsnio. Visos šios prekės ir patiekalai suteikiami su obligatorišku priedu – šypsena“, – rašo J.Savickis.

Rašytoją galima laikyti šiandienos lietuvio emigranto pirmtaku – jis smalsiai kaupė informaciją apie lankomas šalis ir pats noriai pasakojo užsieniečiams apie Lietuvą kaip unikalios kultūros šalį. Šiemet minime 125-ąsias rašytojo gimimo metines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.