Kauno valstybinis choras savo kūryba padėjo gelbėti meną Romoje

Romos ir Vatikano sakralinės muzikos ir meno festivalis, rengiamas jau keturioliktus metus, – vienas iškiliausių įvykių kultūriniame ir muzikiniame Amžinojo miesto gyvenime. Dalyvauti šių metų festivalyje, vykusiame spalio 28–lapkričio 4 d., kurį jo rengėjai – Sakralinės muzikos ir meno fondas – skyrė šventojo popiežiaus Jono Pauliaus II mirties dešimtosioms metinėms paminėti, buvo pakviestas ir Kauno valstybinis choras.

Kauno valstybinis choras dainavo Šv.Pauliaus bazilikoje Romoje.
Kauno valstybinis choras dainavo Šv.Pauliaus bazilikoje Romoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Rimantas Klevečka

2015-11-09 12:11, atnaujinta 2017-10-05 04:27

Festivaliu, kaip ir kita fondo veikla, siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šios organizacijos tikslus: globoti, saugoti, populiarinti ir plėtoti Italijoje sukauptą kultūrinį palikimą bei kaupti lėšas jo restauravimo projektams. Nuo veiklos pradžios fondas aktyviai prisidėjo prie 24 paminklų restauracijos, o 2015 metais didžiausią dėmesį skiria Šv.Petro bazilikos ir garsiosios G.L.Berninio kolonados, juosiančios Šv.Petro aikštę, restauracijos darbams.

„Tai, kad buvome pakviesti atstovauti Lietuvai tokio aukšto meninio lygio tarptautiniame renginyje, išties reikšminga. Juo labiau kad sakralinė muzika visuomet buvo svarbi choro repertuaro dalis. Festivalio moto – „Menas gelbsti meną“, nes pagrindinis jo rengėjų tikslas – remti kultūrinio, meninio, architektūrinio palikimo puoselėjimą bei atnaujinimą. Didžiuojamės galėdami prie šių kilnių siekių įgyvendinimo prisidėti savo kūryba“, – įspūdžiais apie festivalį dalijosi choro meno vadovas Petras Bingelis.

Festivalio programa – ne tik įvairi, bet ir dvasiškai turtinga. Sakraliosios ir klasikinės muzikos šedevrus atliko visame pasaulyje garsūs ir pripažinti menininkai, o tarp publikos nestigo aukštų Italijos Respublikos ir Šventojo Sosto asmenų. Festivalį globojo Italijos Respublikos prezidentas, Senatas, Atstovų rūmai, premjeras, kultūros paveldo ir vidaus reikalų ministrai.

Choras, diriguojamas vokiečių pianisto ir dirigento Justuso Frantzo, kurį su kolektyvu sieja ilgametis kūrybinis bendradarbiavimas, ir Tautų filharmonijos simfoninis orkestras spalio 31 d. vienoje keturių popiežiškųjų – Šv.Pauliaus bazilikoje atliko Gustavo Mahlerio Simfoniją Nr. 2 („Prisikėlimas“). Kūrinyje muzikas perteikė tai, kuo tikėjo visą gyvenimą, – pomirtinio gyvenimo grožį ir prisikėlimą.

„Choro dainininkams šis kūrinys nėra naujiena, o veikiau neatskiriama ir nuolat atnaujinama repertuaro dalis. Dar šiais metais G.Mahlerio „Prisikėlimas“ skambėjo Šiaulių katedroje ir Klaipėdos koncertų salėje diriguojant Gintarui Rinkevičiui. Prasminga, kad šiemet „Prisikėlimo“ simfonija taip dažnai skamba minint 120 metų nuo jos pirmojo atlikimo Berlyne“, – pabrėžė Kauno filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

J.Frantzas, vėl galėdamas koncertuoti su kauniečiais, dėkojo P.Bingeliui ir išreiškė viltį, kad netrukus su choru vėl susitiks scenoje. Komplimentų lietuvių meistriškumui, atlikimo ekspresijai negailėjo ir solo partiją atlikusi Ukrainos nacionalinės operos solistė Angelina Švačka.

Grįžę iš Italijos, atlikėjai su savo vadovu  P.Bingeliu netrukus lankysis Latvijoje, kur gruodžio 30 d. Rygos arenoje, galinčioje sutalpinti iki 12,5 tūkstančio žiūrovų, su solistais ir šokėjais iš viso pasaulio pristatys Lotynų Amerikos popoperą „Carmen Cubana“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.