„Sostų karų“ autorius: JAV turi priimti Sirijos pabėgėlius

Tų, kas skaitė jo knygas ar bent matė didingiausią visų laikų pasaulio serialą „Sostų karai“, tokia George'o R.R.Martino pozicija neturėtų stebinti. Jo herojai gerai supranta, kas yra karas, praradimai ir poreikis bėgti iš namų. Dabar jis nori padėti tiems, kurie kenčia pasaulyje, kuriame gyvena ir pats. Todėl rašytojas pasiuntė paprastą žinutę Amerikai: „Įsileiskime juos.“

G.R.R.Martinas galėtų ramiai džiaugtis gausiais apdovanojimais, tačiau žmogus, kuris kuria pasaulius, negali ramiai žiūrėti, kaip griūva tas, kuriame gimė.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
G.R.R.Martinas galėtų ramiai džiaugtis gausiais apdovanojimais, tačiau žmogus, kuris kuria pasaulius, negali ramiai žiūrėti, kaip griūva tas, kuriame gimė.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2015-11-23 15:59, atnaujinta 2017-10-03 06:20

Po išpuolių Paryžiuje ne vienos JAV valstijos gubernatorius suskubo paskelbti, kad pasistengs neįsileisti pabėgėlių iš Sirijos. Arizonos, Floridos, Arkanzaso, Džordžijos valstijų valdžia teigia, kad taip nusprendė kilus nerimui dėl visuomenės saugumo. Tiesa, yra ir tokių, kurie su jais nesutinka. Pavyzdžiui, Kalifornijos ir Pensilvanijos gubernatoriai pasisako už paramą pabėgėliams ir tolesnį jų priėmimą.

G.R.R.Martinas mano, kad vartų uždarymas nieko neišsprendžia.

„Donaldas Trumpas ir 31 gubernatorius yra neteisūs, neteisūs, neteisūs. Sirijos pabėgėliai yra tokios pat „Islamo valstybės“ (IV) aukos, kaip ir tie, kas žuvo Prancūzijoje“, – rašo populiariausias pasaulio fantastas.

Savo tinklaraštyje jis cituoja garsiausią Emmos Lazarus sonetą „Naujasis Kolosas“, kuris iškaltas Laisvės statulos postamente. Žinomiausia šio eilėraščio eilutė skamba taip: „Duokite man savo pavargusius, savo vargšus, savo užguitas mases, kurios trokšta laisvai kvėpuoti.“

Šios eilutės buvo kelrodė žvaigždė ne vienai imigrantų kartai. Ir, G.R.R.Martino teigimu, tai „geriausia, ką turi ši imigrantų nacija“.

Rašytojas teigia, kad gubernatoriai, kurie siekia, kad jų valstijos atsisakytų priimti pabėgėlius iš Sirijos, nesupranta E.Lazarus žodžių svarbos ir pačios Amerikos esmės.

„Įsileiskime juos. Santa Fė laukia jų atvykstant“, – užbaigė savo pareiškimą G.R.R.Martinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.