„Piano.lt“ salėje susiburs garsiausi Lietuvos atlikėjai

Pianistė Indrė Baikštytė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė, birbynininkas Egidijus Ališauskas, dainininkai, sopranas Raminta Vaicekauskaitė, mecosopranas Ieva Prudnikovaitė ir tenoras Mindaugas Zimkus – tokiu ryškiausių šalies atlikėjų sambūriu gali pasidžiaugti retas renginys. Gruodžio 6 d., 19 val. juos visus kartu išgirsti bus galima „Piano.lt“ salėje, koncerte „Pianistė Indrė Baikštytė ir draugai“. Vakaro metu skambės įdomiausi šiuolaikinės lietuvių ir užsienio kompozitorių opusai.

I.Baikštytė skambina Filharmonijoje diriguojant M.Staškui.<br>D.Matvejevo nuotr.
I.Baikštytė skambina Filharmonijoje diriguojant M.Staškui.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 9:02 PM

Šis renginys – tai pianistės, tarptautinių konkursų, valstybinių premijų laureatės, LMTA docentės, garsios lietuvių muzikų šeimos narės I.Baikštytės meno doktorantūros projekto „Pianisto akompaniatoriaus vaidmuo solisto meninėje veikloje: fiziologiniai ir psichologiniai aspektai“ kūrybinės dalies (vadovė – profesorė Irena Armonienė) pristatymas.

„Labai mėgstu „Piano.lt“ salę, o dar labiau – joje esantį „Fazioli“ instrumentą, todėl nusprendžiau suderinti egzaminą su malonumu koncertuoti šioje erdvėje. Tuo labiau, kad man pasisekė suburti fantastiškų atlikėjų komandą. Visi jie – žvaigždės“, – džiaugiasi I. Baikštytė.

Programoje skambėsiantys kūriniai – tai ryškūs ir labai skirtingi šiuolaikinės muzikos opusai, dauguma jų Lietuvos koncertų salėse skambantys itin retai. Klausytojai turės galimybę išgirsti ištraukas iš lietuvių kompozitorės Zitos Bružaitės ciklo „Keturių dermių miniatiūros“ smuikui ir fortepijonui. Prie jo tiek I. Baikštytė, tiek R. Lipinaitytė prisilietė ne tik kaip atlikėjos – jos yra ir ciklo natų redaktorės.

Taip pat skambės vieno garsiausių lietuvių kompozitorių, pianistės senelio Eduardo Balsio „Koncerto smuikui ir orkestrui“ Nr. 1 antroji dalis Andante Cantabile, aranžuota birbynei ir fortepijonui. Ją I.Baikštytė atliks kartu su ilgamečiu scenos partneriu birbynininku E. Ališausku. Šiems instrumentams kompoziciją pritaikė pats E.Balsys, tačiau prie fortepijono partijos redakcijos nemažai prisidėjo ir I.Baikštytė.

Klausytojai taip pat turės puikią progą išgirsti retai Lietuvoje atliekamo rusų kompozitoriaus Leonido Desiatnikovo kūrinį „Wie der alte Leierman“ („Tarsi senas rylininkas“) smuikui ir fortepijonui.

Koncertą vainikuos išskirtinis kūrinys – Dmitrijaus Šostakovičiaus ciklas „Iš žydų liaudies poezijos“, op. 79 sopranui, mecosopranui ir tenorui, Lietuvoje skambantis ypač retai. 1948 m. parašytas opusas išreiškė kompozitoriaus palaikymą žydų bendruomenei, tuo metu išgyvenusiai represijas Rusijoje. Dėl tokios pozicijos kūrinys savo premjeros laukė net septynerius metus – 1955-aisiais jis pirmąjį kartą skambėjo Sankt Peterburgo filharmonijos mažojoje salėje, fortepijonu grojant pačiam kompozitoriui.

„Žydų liaudies muzikos įvaizdžiai man padarė didžiausią įtaką. Niekuomet nenustoju jais žavėtis. Ši muzika turi daug veidų, gali atrodyti, kad ji linksma, nors iš tikrųjų – tragiška. Beveik visada joje skamba juokas pro ašaras. Daug mano darbų atspindi įspūdį, kurį man paliko būtent žydų muzika“, – yra pasakojęs pats D.Šostakovičius. Šio įspūdingo kūrinio atlikimas – dar viena priežastis, dėl kurios renginio programa tik dar labiau intriguoja.

Koncertą ves muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.