Gintaras Sodeika sielos virpesius įgarsina fortepijonu

Vienas ryškiausių Lietuvos teatro kompozitorių, pagarsėjęs hepeningų ir garso instaliacijų autorius Gintaras Sodeika išleido savo pirmąją autorinę kompaktinę plokštelę „Tremors“. Ir nors kūrėjo įvaizdis bene labiausiai susijęs su netradiciniais muzikos žanrais, naujasis albumas skirtas akustinei fortepijono muzikai.

G.Sodeika – kompozitorius, hepeningų ir garso instaliacijų autorius, teatro muzikos kūrėjas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G.Sodeika – kompozitorius, hepeningų ir garso instaliacijų autorius, teatro muzikos kūrėjas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
CD „Tremors“ išleido viešoji įstaiga „Riturnelė“.
CD „Tremors“ išleido viešoji įstaiga „Riturnelė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 12:57 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 7:05 AM

Šį penktadienį, gruodžio 18 d., „Piano.lt“ salėje Vilniuje vyks G.Sodeikos kompaktinės plokštelės „Tremors“ pristatymas. Dalyvaus autorius, jo kolegos ir draugai, gros Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto fortepijonų duetas, vakarą ves muzikologė Beata Baublinskienė.

„Koncertinis fortepijonas atstovauja tam, kas profesionalu, vyriška ir vieša“, – teigė JAV muzikologas Richardas Leppertas, kalbėdamas apie fortepijono reikšmę XIX a. Europos kultūroje. Kuo tai susiję su XXI a. Lietuvos kompozitoriaus G.Sodeikos kūryba? Bendras vardiklis vis tas pat – fortepijonas. Mat nemažą G.Sodeikos kūrinių dalį sudaro grynoji muzika, konkrečiai – opusai fortepijonui.

Į kompaktinę plokštelę „Tremors“ įtraukti šeši G.Sodeikos kūriniai vienam, dviem ir trim fortepijonams – nuo chrestomatinio, „akademinio techno“ sąvoką įtvirtinusio opuso „Garso ontologija Nr. 2“ iki Vilniaus festivalio užsakymu sukurto Koncerto fortepijonui ir orkestrui.

„Tremors“ aprėpia G.Sodeikos kūrinius, parašytus tarp 1997 iki 2014 metų. Kiekvienas jų atspindi konkretaus laikotarpio kompozitoriaus kūrybinę raišką, kuri tai artėjo prie G.Sodeikos aktyviai kultivuotos muzikos spektakliams („Iodio“), tai tolo nuo šios sferos grynosios muzikos linkme („Taliensi 747“, „Tremors“, „Sutapo“).

Vienas kūrinių – „Tremors“, inspiruotas škotų poeto Stewarto Conno eilėraščio apie sunkiai apčiuopiamus sielos virpesius, davė pavadinimą ir visai plokštelei.

Tai, kad pirmoji G.Sodeikos autorinė plokštelė skirta fortepijono muzikai, nėra atsitiktinumas. Fortepijonas kompozitorių lydi nuo jaunų dienų – profesionalus G.Sodeikos kelias į muzikos pasaulį prasidėjo nuo fortepijono studijų. Kita vertus, kompozitorių sieja glaudus kūrybinis bendradarbiavimas su ryškiausiais įvairių kartų Lietuvos pianistais – Petru Geniušu, R.Riktere ir Z.Ibelhauptu, Gryta Tatoryte. G.Sodeikos kūrinius skambina ir jo sūnus Joris Sodeika su savo jaunesniaisiais kolegomis Neringa Valuntonyte ir Pauliumi Pancekausku. Visų šių atlikėjų interpretacijos įamžintos naujoje plokštelėje. Atliekant Koncertą fortepijonui ir orkestrui dalyvauja Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno.

G.Sodeika (g. 1961) kūrybos kelią pradėjo kaip dailininkų grupės „Žalias lapas“ narys, buvo hepeningų festivalių AN-88, AN-89 ir NI-90 sumanytojas ir kuratorius. Nuo 1990 m. dirba su režisieriumi Oskaru Koršunovu, sukūrė muziką beveik visiems šio režisieriaus spektakliams, 1999 m. buvo vienas iš OKT steigėjų. 1999–2003 m. vadovavo Lietuvos kompozitorių sąjungai, 2000–2006 m. buvo Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos prezidentas, 2003–2008 m. – Lietuvos kultūros viceministras, vėliau dirbo Vilniaus mero patarėju kultūrai. Šiuo metu yra Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius.

Kompozitorius pelnė „Kristoforo“ apdovanojimą (1998 m.), Auksinį scenos kryžių (2006 m.), Radijo GRA apdovanojimą už geriausią muziką spektakliui tarptautiniame teatrų festivalyje KONTAKT Torunėje (2006 m.). 2014 m. apdovanotas Lietuvos kompozitorių sąjungos premija „Gaivi tradicijos interpretacija“ už Koncertą fortepijonui.

G.Sodeikos CD „Tremors“ pristatymas.  Gruodžio 18 d. 19 val. „Piano.lt“ salė, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.