Mecenatų pokylyje Valdovų rūmuose skilo rėmėjo nupirktas smuikas

Valdovų rūmuose surengto mecenatų vakaro svečiams groja Greta Maknickaitė (smuikas) ir Sigutė Gražinienė (fortepijonas).<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Valdovų rūmuose surengto mecenatų vakaro svečiams groja Greta Maknickaitė (smuikas) ir Sigutė Gražinienė (fortepijonas).<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Kultūros ministras Šarūnas Birutis (centre) su Metų mecenato garbės ženklais apdovanotais verslininkais – BTA vadovu Tadeušu Podvorskiu (dešinėje) ir klaipėdiečiu Rimantu Cibausku.<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Kultūros ministras Šarūnas Birutis (centre) su Metų mecenato garbės ženklais apdovanotais verslininkais – BTA vadovu Tadeušu Podvorskiu (dešinėje) ir klaipėdiečiu Rimantu Cibausku.<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Vakaro svečiams groja Greta Maknickaitė (smuikas) ir Sigutė Gražinienė (fortepijonas).<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Vakaro svečiams groja Greta Maknickaitė (smuikas) ir Sigutė Gražinienė (fortepijonas).<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Groja Greta Maknickaitė.<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Groja Greta Maknickaitė.<br>Valdovų rūmų archyvo (Vytauto Abramausko) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rūta Mikšionienė

Jan 30, 2016, 2:07 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:52 PM

Penktadienio vakare Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose kultūros ministro Šarūno Biručio susitikimą su šalies verslo ir kultūros atstovais bei 2014 ir 2015 metų kultūros mecenato ženklais apdovanotais verslininkais aptemdė nemalonus incidentas.

Susirinkusiems pagrojusi jaunoji smuikininkė Greta Maknickaitė pastebėjo, kad įskilęs puikus instrumentas. Grodama paskutinę natą ji netyčia užkabino smuiką smičiumi ir jis įskilo. Ramiai nusilenkusi publikai mergina, vos išėjusi iš salės, apsipylė ašaromis.

Puikiai skambantį instrumentą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mokyklos aštuntokei buvo nupirkęs fondas „Gerasis ruonis“, kuris remia jaunuosius muzikos talentus. Fondas ne kartą parėmė ir vyriausiąjį smuikininkės brolį Igną Maknicką, kuris yra daugybės prestižinių tarptautinių jaunųjų pianistų konkursų nugalėtojas ir prizininkas. Iš penkių G.Maknickaitės brolių muzikuoja net keturi.

„Gerojo ruonio“ fondą 2013 metais įkūrė šiemet Kultūros ministerijos garbės ženklu „Metų mecenatas“ už paramą jauniesiems menininkams apdovanotas Gediminas Kuprevičius. Gabiam jaunimui mecenatas skiria lėšų ir per fondą, ir kaip privatus asmuo. Jo dėka didelis būrys jaunų Lietuvos menininkų pakėlė kvalifikaciją meistriškumo kursuose, garbingai atstovavo Lietuvai tarptautiniuose užsienio konkursuose, gavo galimybę studijuoti geriausiose pasaulio mokyklose.

Tiesa, garbės ženklu įvertinta 2015 metų mecenato rėmimo veikla neapsiribojo jaunimu. Paremta nemažai kitų meno ir kultūros projektų: Tarptautiniai M.K.Čiurlionio muzikos festivaliai Palangoje ir Vilniuje, tarptautinis vasaros muzikos festivalis „Vivace Vilnius“, CD ir DVD leidyba, Lietuvos muzikų koncertinės išvykos į užsienį, ansamblio „Musica Humana“ veikla, lietuviškų filmų kūrimas.

G.Kuprevičius dalyvavo penktadienio vidurdienį parodų ir kongresų centre „Litexpo“ dienraščio „Verslo žinios“ surengtoje sparčiausiai augančių Lietuvos įmonių apdovanojimų ceremonijoje „Metų gazelė 2015“. Į ją buvo susirinkę 800 verslininkų iš visos Lietuvos. Šio renginio metu kultūros ministras apdovanojo iškiliausius praėjusių metų Lietuvos kultūros mecenatus. Garbės ženklai „Metų mecenatas“ įteikti trims verslininkams už skirtingus nuopelnus ir mecenavimo tradicijų tęstinumą.

Už suteiktą paramą Lietuvoje vykdytiems kultūros edukacijos projektams apdovanota draudimo bendrovė AAS „BTA BALTIC INSURANCE Company“. Mecenato ženklą priėmė jos filialo Lietuvoje vadovas Tadeušas Podvorskis. Bendrovė savo lėšomis draudė didelės vertės Lietuvos dailės muziejaus ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų parodas. Su Valdovų rūmų muziejumi BTA bendradarbiauja jau septintus metus. Per šį laikotarpį jos apdraustų muziejaus parodų eksponatų bendra vertė siekia daugiau kaip 18 mln. eurų.

Tarp apdraustųjų – itin didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusios parodos „Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė. Šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių“ ir „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“. Nemenkas bendrovės indėlis ir į šiuo metu Valdovų rūmuose veikiančią parodą „Spalvų alchemija. Skaljolos meno kūriniai iš Bianco Bianchi kolekcijos Florencijoje“ bei Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, šių metų vasario 15 d., atidaromą tarptautinę parodą „Praemiando incitat. Šventojo Stanislovo ordinas“.

Už ilgametį verslo ir kultūros bendradarbiavimo skatinimą garbės ženklas įteiktas ir Klaipėdos verslininkui Rimantui Cibauskui. Jis – Klaipėdos Ievos Simonaitytės ir miesto savivaldybės viešosios bibliotekos rėmėjas, ne kartą skyręs lėšų ir knygų leidybai, teatrui, įvairiems festivaliams, ir Lietuvos jūrų muziejui.

Kultūros ministro surengtame susitikime Valdovų rūmuose buvo galima pamatyti tik du šiemet apdovanotus mecenatus. G.Kuprevičius jame nedalyvavo, nes kaip tik tą vakarą Operos ir baleto teatre jo žmona Vilija Kuprevičienė pirmą kartą dainavo Džanetos partiją Oskaro Koršunovo režisuotoje Gaetano Donizetti operoje „Meilės eliksyras“.

Nors paties mecenato ir nebuvo, padėkos žodžiai jam nuskambėjo iš jaunajai smuikininkei G.Maknickaitei fortepijonu akompanavusios Sigutės Gražinienės lūpų. Muzikė prisipažino, kad jos šeimoje taip pat yra keli muzikantai, kuriuos ne kartą parėmė fondas „Gerasis ruonis“.

„Norėčiau Gediminui padėkoti už tikėjimą ir drąsą. Kartą kreipiausi į potencialų rėmėją prašydama paramos, o jis manęs paklausė, kodėl turėtų remti tokius jaunus muzikus? Kaip jis gali žinoti, kad tai tikrai verta? Aš sutrikau, nes jauni žmonės net negali parodyti, kad yra verti paramos, jei neturi nuo ko pradėti. Jie gali groti savo mokykloje ar kitame Lietuvos mieste, tačiau tam, kad pelnytų pripažinimą, turėtų išvykti į tarptautinį konkursą. O tam būtinas pradinis kapitalas, tas laiptelis, ant kurio atsistojęs jaunas žmogus gali parodyti, ko yra vertas. Todėl dėkoju mielam Gediminui už drąsą paremti nežinant, ar verta tai, ar ne. Pasitikėjimas ir tikėjimas daro stebuklus, ir vieną dieną paaiškėja, kad tikrai buvo verta“, – kalbėjo žinoma muzikė.

Ir tai ne tušti žodžiai, nes S.Gražinienė yra Europoje bei Amerikoje pripažinimą jau pelniusios jaunosios dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos mama. Muzikos kritikų pavadinta „švytinčia batuta iš Lietuvos“ M.Gražinytė, kuri šiemet švęs savo trisdešimtąjį gimtadienį, jau diriguoja žymiausiems pasaulio orkestrams.

Po incidento su smuiku S.Gražinienė vėl kreipėsi į Valdovų rūmuose susirinkusius verslininkus, politikus ir kultūros žmonės.

„Aš kalbėjau spontaniškai ir tikrai nemaniau, kad kalbėsiu vėl. Greta grodama paskutinę natą užkabino smuiką. Ir smuikas įskilo. Dabar ji stovi čia pat, už durų, su įskilusiu smuiku. Labai sukrėsta ir verkia. Drįstu kreiptis į jus. Galbūt, prieš vežant sugadintą instrumentą pas meistrą, kas nors iš čia susirinkusių pajustų, kad gali apmokėti to skilimo sutaisymą“, – viltingai kalbėjo muzikė.

Dar neįpusėjus vakarui, kurio metu kultūros ministro svečiai kalbėjosi, kaip paskatinti mecenavimą, apie kūrybines industrijas ir jaunuosius talentus, kultūros renginius ir vertingų muziejinių eksponatų įsigijimą, paaiškėjo, kad jaunoji smuikininkė nebus palikta bėdoje.

Savo pavardės nenorėjęs skelbti žmogus pažadėjo padengti smuiko sutaisymo išlaidas. Pasak Valdovų rūmų darbuotojų, jaunutei smuikininkei pasisiūlė padėti net keli vakaro dalyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.