Sostinę sudrebins elektroninės muzikos pliūpsnis

Balandžio 18-ąją Vilniuje prasidės šiuolaikinės muzikos festivalis „Jauna muzika“. Jo programoje – keturi koncertai, vakaro renginiai festivalio klube „Paviljonas“, diskusija ir keturios paskaitos.

Vienas elektroninės muzikos pradininkų iš JAV D.Behrmanas ne tik pristatys savo kūrybą, bet ir skaitys paskaitas.
Vienas elektroninės muzikos pradininkų iš JAV D.Behrmanas ne tik pristatys savo kūrybą, bet ir skaitys paskaitas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2016, 2:09 PM, atnaujinta May 28, 2017, 5:12 PM

Didžiausias elektroninės ir elektroakustinės muzikos festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse vėl pateiks publikai naujausius muzikos meno laimėjimus ir projektus.

Per 13 festivalio gyvavimo metų čia buvo nuolat pristatomi daugelis garsių kompozitorių, atlikėjų ir kolektyvų, tarp jų: Markus Stockhausenas, Tomoko Mukaiyama, „Ensemble Singcircle“, „Hilliard Ensemble“, „Ensemble InterContemporain“ ir kiti. Kuo intriguos šiemetis festivalis?

Kūriniai – premjeriniai

Bendrame Vidmanto Bartulio ir Džiugo Katino projekte mįslingu pavadinimu „Dekonstrukcija I“ bus bandoma atskleisti pavadinimo reikšmę. Šis kompozitorius dažnai žaidžia prasmėmis. Projektas nukels tarsi į kino teatrą, kuriuo virs Šiuolaikinio meno centro erdvė. Pasirodymas čia vyks balandžio 18 d. 19 val.

Balandžio 20-osios koncertas „Elektroakustinės premjeros“ „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje (pradžia – 19 val.) – vienas įdomiausių festivalio renginių.

Jame skambės iki šiol negirdėti, specialiai „Jaunai muzikai“ parašyti Juliaus Aglinsko, Dianos Čemerytės, Monikos Sokaitės, Mariaus Baranausko ir Alberto Navicko kūriniai.

Naujus opusus atliks styginių kvartetas „Art Vio“, perkusininkas Tomas Kulikauskas, baritonas Vaidrius Smilinskas, kai kurių kūrinių elektronines partijas – patys autoriai.

Pristatys garso menininką

Festivalis suteiks išskirtinę galimybę susipažinti su menininku iš Berlyno Johannesu Kreidleriu. Šis kūrėjas prisistato kaip garso menininkas, bet jo požiūris į muziką kur kas platesnis.

Objektai, vaizdas ir šviesa, kalba ir tekstas – tai J.Kreidleriui neatsiejami muzikos egzistavimo dėmenys. J.Kreidleris pasirodymą surengs balandžio 22 d. 19 val. „Menų spaustuvėje“.

Garsenybė atvyks iš JAV

Kita festivalio garsenybė – vienas žymiausių elektroninės muzikos pradininkų iš Jungtinių Amerikos Valstijų Davidas Behrmanas.

Jo pasirodymas – balandžio 23 d. 19 val. „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje.

Klausytojai išgirs net penkis kompozitoriaus kūrinius. „My Father’s Grocery Store“ skaitovui, trimitui, trombonui ir elektronikai skambantis tekstas (jį parašė kompozitoriaus tėvas Samuelis Nathanielis Behrmanas) yra išverstas į lietuvių kalbą.

Taip pat skambės kūrinys trimitui ir elektronikai „Interspeces Smalltalk“, „Open Space with Brass“ gitarai ir kompiuteriui, „Runthrough Two“ dviem kompiuteriams ir šviesos objektams bei „View Finder“ gitarai ir elektronikai.

Diskutuos apie aktualijas

Balandžio 19 d. „Menų spaustuvėje“ rengiama diskusija „Muzikologijos ir kompozicijos santykis šiuolaikinėje kultūroje“, kuriai vadovaus muzikologas Edvardas Šumila.

Diskusijoje dalyvaus muzikologės Asta Pakarklytė, Jūratė Katinaitė ir kompozitorius Jonas Jurkūnas. „Menų spaustuvėje“ bus kalbama apie dabartinį muzikologo ir kompozitoriaus santykį, muzikologiją ir kūrybą, teorijos ir praktikos sąveiką šiuolaikinėje kultūroje.

Tęsinys – „Paviljone“

„Jauna muzika“ šalia pagrindinės festivalio programos pirmą kartą pristatys ir vakarinę. Neoficialioje aplinkoje – festivalio klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B) – kiekvieną vakarą bus galima išgirsti skirtingų elektroninės ir eksperimentinės muzikos projektų.

Pasirodymai „Paviljone“ vyks kiekvieną festivalio dieną nuo balandžio 18-osios iki 23-iosios. Klausytojai galės išgirsti lietuvį menininką iš Olandijos Donatą Tubutį (sceninis vardas Brolis) ir jo bendrą projektą su kanadiete Katrina Burch „d-n-e Brolis“, eksperimentinės ir improvizacinės muzikos trio „Ąžuoliniai berželiai“.

Projektą pristatys Armantas Gečiauskas, dar žinomas kaip Arma Agharta, pasirodys Mariaus Salyno ir Pijaus Čeikausko audiovizualinis tandemas „Pulse|Mutations“, tarpdisciplininio internetinio žurnalo „Secret Thirteen“ įkūrėjas Justinas Mikulskis, grojantis kaip S13.

Elektroninės muzikos solo projektą „Sulaužyta sfera“ parodys Andrius Šiurys. Festivalio uždarymo vakarėlyje šeštadienį gros elektroninės šokių muzikos kūrėjai L8M8 (dar žinomas kaip Andy Lau) ir „Happyendless Djs“ nariai Mecanica ir Benua. Įėjimas į visus renginius „Paviljone“ laisvas. („Sostinė“)

Festivalio naujovė – paskaitos

Festivalis pakvies net į keletą paskaitų. Dvi surengs D.Behrmanas. Viena jų – balandžio 21 d. 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centre.

Paskaita labiau skirta muzikos kompoziciją ar muzikos teorinius dalykus studijuojantiems studentams, bet bus atvira visiems. Joje kompozitorius kalbės apie pastarųjų dešimtmečių technologijų įtaką kūrybai ir jų teikiamas galimybes; kaip skaitmeniniame amžiuje keičiasi klausymosi patirtis, kai muzika tampa plačiai prieinama ir jos – neaprėpiamai daug.

Kita paskaita – balandžio 22 d. 16 val. 30 min. Šiuolaikinio meno centro skaitykloje. Ji supažindins su naujomis eksperimentinės muzikos ir garso meno tendencijomis.

Balandžio 23 d. 13 val. Šiuolaikinio meno centro skaitykloje vyks festivalių ir parodų kuratoriaus muzikologo Carsteno Seiffartho paskaita. Jis kalbės apie garso instaliacijų meną ir jo plėtrą bei sklaidą Berlyne.

Balandžio 23 d. 15 val. Šiuolaikinio meno centro skaitykloje eksperimentinės ir konceptualiosios muzikos kūrėjas J.Kreidleris skaitys paskaitą apie konceptualias muzikos kūrimo prieigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.