Lietuvą užplūs Kinijos meno ekspertai ir turistai

Kinijoje su darbo vizitu

Š.Biručio teigimu, šiemet, minint Lietuvos ir Kinijos diplomatinių santykių 25 metų sukaktį, bendradarbiavimas bus ypač aktyvus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Š.Biručio teigimu, šiemet, minint Lietuvos ir Kinijos diplomatinių santykių 25 metų sukaktį, bendradarbiavimas bus ypač aktyvus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 8:25 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:35 AM

Š.Biručio teigimu, šiemet, minint Lietuvos ir Kinijos diplomatinių santykių 25 metų sukaktį, bendradarbiavimas bus ypač aktyvus. „Mes vieninteliai iš Baltijos šalių pernai įsteigėme Kinijoje kultūros atašė pareigybę, buvome išskirtinai pakviesti Kinijos kultūros ministro dalyvauti kultūrinių mainų programose, todėl kultūriniai santykiai intensyvėja“, – sakė ministras.

Susitarta, kad Kinija siųs dailės, leidybos, teatro, šokio, muzikos, dizaino ir architektūros, kino srities ekspertų į Lietuvą susipažinti su čia kuriamais produktais ir paslaugomis. Kinijos kino gamintojai kviečiami filmuoti Lietuvoje, kurti bendrus filmus su mūsų kino agentūromis, nes čia iki 2018-ųjų bus taikoma pelno mokesčio lengvata, sumažinanti iki 20 proc. filmų produkcijos kaštų.

Pasak Kinijos kultūros ministro, jau greitai Lietuvą užplūs ekspertai ir turistai, nes Lietuva atrodo įdomi keliones mėgstantiems kinams ir patraukli investuotojams.

„Šiemet ypač populiarios turizmo kryptys į šiaurinę Europos dalį, todėl labai džiaugiuosi intensyvėjančiais Lietuvos ir Kinijos kultūriniais santykiais ir abipusiu pažinimu. Esame nustebinti jūsų šalies kūrybiškumo, menų, profesionalumo ir tradicijų saugojimo“, – sakė Kinijos kultūros ministras .

Pasak jo, Kinijai reikia naujų idėjų ir iššūkių, todėl Lietuvos kūrybinis sektorius tampa ypač patrauklus. „Šiuo metu išgyvename kūrybinių industrijų aukso amžių, vien Kinijos kino industrija pernai išaugo 48 proc., interneto žaidimų – 13 proc.“, – sakė Kinijos ministras L.Shugangas.

Minėdama diplomatinių santykių su Kinija 25-metį Lietuva aktyviai dalyvauja kultūros ekspertų ir menininkų mainų programoje „16 plius 1“. 2016 metais įvairiuose Kinijos miestuose turėtų būti parodyta net 17 skirtingų pavadinimų lietuviškų spektaklių.

Kinijos publika jau pažįsta ne tik Oskaro Koršunovo teatrą, bet ir šiuolaikinio šokio teatrą kūdikiams „Dansema“. Wuzhen teatro festivalis šiemet jau antrą kartą kviečiasi trupę iš Lietuvos, ir tai bus jaunosios kartos lietuvių režisieriaus Vido Bareikio ir „No theatre“ spektaklis. Lietuvos vardas Kinijoje skamba vis dažniau, minint mūsų šalį kaip garsių Europos teatro kūrėjų – Eimunto Nekrošiaus, Gintaro Varno, Rimo Tumino, operos ir baleto talentų tėvynę.

Lietuvos kultūros ministrą Kinijoje lydi Lietuvos ambasadorė Kinijos Liaudies Respublikoje Ina Marčiulionytė, kultūros atašė Agnė Biliūnaitė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Gintautas Kėvišas ir Nacionalinės dailės galerijos direktorė dr. Lolita Jablonskienė.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas balandžio 15 d. pasirašė ketinimų protokolą su svarbiausia Kinijos scenos menų įstaiga – Nacionaliniu scenos menų centru – ir lankėsi kartu su kultūros ministru vienoje didžiausių Kinijos scenos meno sklaidos agentūrų „China Arts and Entertainment Group“. Nacionalinės dailės galerijos vadovė dr. L. Jablonskienė susitiko su Kinijos nacionalinio meno muziejaus vadovybe ir susitarė dėl pasikeitimo parodomis 2017 metais.

Kultūros ministras lankėsi Pekino operoje, Šanchajuje susitiko su kitų kultūros įstaigų atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.