Europos operos dienos švenčiamos 10-ąjį kartą!

Gegužės 6–8 d. Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras drauge su daugeliu Europos ir kitų pasaulio šalių teatrų švęs Europos operos dienas. Šventės tema – „Pasaulio teatras“. Ji simboliška, mat pasaulio operos bendruomenę vienijanti ir operos mėgėjų gretas gausinanti šventė rengiama 10-ąjį kartą!

Šiemet Operos dieną švęs 90 teatrų 24 šalyse.<br>M.Aleksos nuotr.
Šiemet Operos dieną švęs 90 teatrų 24 šalyse.<br>M.Aleksos nuotr.
Operos dienos akimirka: M.Sakalauskaitė ir R.Juzuitis operos stažuotojų spektaklyje.<br>M.Aleksos nuotr.
Operos dienos akimirka: M.Sakalauskaitė ir R.Juzuitis operos stažuotojų spektaklyje.<br>M.Aleksos nuotr.
Operos diena Raudonojoje fojė.<br>M.Aleksos nuotr.
Operos diena Raudonojoje fojė.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 3:55 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:51 PM

LNOBT įprasmindamas šventės temą gegužės 6 d. pakvies į „Europos operos dienų dūzges-10“ klube „Tamsta“ (21 val.), kur LNOBT operos stažuotojai parodys programą „Opera: kelionė iš Milano į Paryžių ir atgal“.

Pagrindinę šventės dieną, gegužės 7-ąją, vyks ekskursijos po teatro užkulisius, teatro prieigose bus surengti „Pusryčiai su Kipru“ (11 val.). Raudonojoje fojė įvyks vaikų piešinių konkurso „Operos pasaulis“ parodos atidarymas (12 val.) ir protmūšis „Pasaulio teatras“ (15.30 val.), Kamerinėje salėje – LNOBT operos stažuotojų koncertas (12.30 val.) bei Vaikų operos studijos ir šokio kolektyvo „Polėkis“ koncertas (15 val.).

Gegužės 8 d. visi, atėję į operą „Bruknelė“, po spektaklio galės nusifotografuoti su solistais, o 14.30 val. vyks ekskursija po teatro užkulisius. Visi renginiai nemokami, į ekskursijas ir protmūšį būtina išankstinė registracija.

Pirmosios Europos operos dienos surengtos 2007 m. vasarį kartu su asociacijos „Opera Europa“ ir Paryžiaus nacionalinės operos surengtu pirmuoju Europos operos forumu. Tąkart jame dalyvavo operos profesionalai, menininkai, operos bičiuliai ir jaunieji žanro entuziastai iš įvairių kraštų. Kad garsas apie šį susibūrimą ir jo idėją pasklistų plačiau, buvo sumanytos pirmosios Europos operos dienos, skirtos 400-ajam operos žanro jubiliejui.

Kartu tai buvo padrąsinimas Europos operos teatrams atverti duris ir pakviesti įvairią publiką dalyvauti specialiuose renginiuose. Ši iniciatyva šimte dalyvavusių teatrų sulaukė sėkmės ir išskirtinio visuomenės dėmesio. Nuo tol kasmet skelbiama vis kita Europos operos dienų tema, nurodanti renginių toną ir įkvepianti teatrus naujoms kūrybinėms idėjoms.

Šiais, 2016-aisiais, metais Europos operos dienos (EOD) rengiamos 10 kartą, renginius organizuoja 90 teatrų 24 šalyse, o juos visus jungia bendra tema – „Pasaulio teatras“.

Pasak apklausų, kurias surengė projekte dalyvaujantys teatrai, daugiau nei 60 proc. lankytojų pirmą kartą susidūrė su operos žanru kaip tik šventinio EOD savaitgalio metu. Tai tik patvirtina, kad tokie projektai visuomenei labai reikalingi – per 9 metus EOD pasiūlytuose renginiuose apsilankė daugiau nei milijonas žmonių.

Be įprastinių renginių (ekskursijų po teatrus, susitikimų su menininkais), 2016-ųjų EOD įgyvendina nemažai tarptautinių iniciatyvų, tarp kurių – skaitmeninės konferencijos ir debatai, gvildenantys kultūros, meno ir operos vietos visuomenėje klausimus. Tema „Pasaulio teatrai“ – visų diskusijų pagrindas.

Švenčiant 10-ąsias Europos operos dienas, bus paminėta dar viena ypatinga sukaktis – pirmąjį gimtadienį švenčia unikali „Opera Europa“ sukurta iniciatyva „Operos platforma“ („The Opera Platform“), suteikianti galimybę stebėti operų transliacijas internetu.

Gegužės 6-ąją iš Štutgarto operos bus tiesiogiai transliuojama Philippe’o Boesmanso opera „Reigen“ (rež. Nicola Hümpel, dirig. Sylvainas Cambrelingas), kurioje vieną pagrindinių vaidmenų kurs lietuvių sopanas Lauryna Bendžiūnaitė. „Operos platforma“ taip pat dar kartą suteiks progą pamatyti visas operas, kurios buvo transliuojamos pastaraisiais metais (jos bus pateiktos drauge su šešių kalbų subtitrais).

Tai puiki galimybė išvysti „Traviatą“ iš Madrido karališkojo teatro, „Dievų žūtį“ iš Vienos valstybinės operos, „Bohemą“ iš Norvegijos nacionalinės operos Osle, „Aidą“ iš Turino „Teatro Regio“ ar susipažinti su rečiau rodomomis operomis – „Valentina“ iš Latvijos nacionalinio operos ir baleto teatro, „Kullervo“ iš Suomijos nacionalinės operos, „Papudruok jos veidą“ iš Briuselio „La Monnaie“ teatro.

Visa tai bus rodoma greta nuolatinių nemokamų operos įrašų, kuriuos galima pamatyti „Operos platformos“ dėka.

**********

X-osios Europos operos dienos „Pasaulio teatras“ 2016 m. gegužės 6–8 d. PROGAMA

Gegužės 6 d., penktadienis

21 val. „Europos operos dienų dūzgės-10“ Teatralizuotas LNOBT operos solistų stažuotojų koncertas klube „Tamsta“ Opera: kelionė iš Milano į Paryžių ir atgal

Gegužės 7 d., šeštadienis

10 val. Ekskursija po teatro užkulisius Registracija: tel. (8 5) 262 0727, (+370) 615 51000, el. paštu info@opera.lt 11 val. Pusryčiai su Kipru, vaišės, kava ir pokalbiai pievelėje šalia Kipro Petrausko paminklo 11 val. LNOBT tapybos salėje „Pasaulio teatrą piešia vaikai“ Registracija: edukacija@opera.lt 12.00 val. Oficialus šventės ir piešinių konkurso „Operos pasaulis“ parodos atidarymas Raudonojoje fojė 12.30 val. LNOBT Operos stažuotojų koncertas Kamerinėje salėje 15 val. Vaikų operos studijos ir „Polėkio“ koncertas Kamerinėje salėje 15.30 val. Europos operos dienų Protmūšis „Pasaulio teatras“ Raudonojoje fojė Komandų registracija: edukacija@opera.lt

Gegužės 8 d., sekmadienis

12 val. Opera BRUKNELĖ Po spektaklio Raudonojoje fojė visi kviečiami nusifotografuoti su spektaklio solistais 14.30 val. Ekskursija po teatro užkulisius Registracija: tel. (8 5) 262 0727, (+370) 615 51000, el. paštu info@opera.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.