Tradicinę Hanzos dienų šventę Kaunas patikėjo vilniečiams

Šiemet vieną populiariausių švenčių – Kauno Hanzos dienas rengs nauji organizatoriai iš Vilniaus. Jie žada, kad ne tik tęs iki šiol kauniečių kurtas geriausias šios šventės tradicijas, bet ir pažers naujovių.

Naujieji Kauno Hanzos dienų šventės rengėjai žada, kad renginiuose, kaip ir anksčiau, vyraus viduramžių dvasia.<br>P.Mantauto nuotr.
Naujieji Kauno Hanzos dienų šventės rengėjai žada, kad renginiuose, kaip ir anksčiau, vyraus viduramžių dvasia.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

May 6, 2016, 7:50 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:27 AM

Kauniečiai jau nekantraudami laukia gegužės 20–22 dienomis vyksiančios tradicinės Kauno Hanzos dienų šventės. Ne vienus metus ją organizuodavo miesto savivaldybės išlaikomas kultūros centras Tautos namai.

Šiemet savivaldybė nusprendė pakeisti didžiųjų miesto švenčių organizatorių parinkimo taisykles. Paskelbtą konkursą laimėjo bendrovė „Kultūros sodai“. Ji yra vilniečių įkurtų kūrybos namų „Elitaz“ padalinys.

Renginių organizatoriai pasiūlė projektą „Hanza tiltai“. Kūrybos namų direktorius Gediminas Jaunius sakė, kad tradicinę viduramžių dvasią papildys naujomis idėjomis.

Savivaldybės atstovai tvirtino, kad kauniečiams, dirbantiems Tautos namuose, darbo taip pat nepristigs.

Rungėsi du konkurentai

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas paaiškino, kodėl buvo nuspręsta pakeisti nusistovėjusią pagrindinės miesto šventės rengimo tvarką.

„Norime, kad pagrindinės miesto bei valstybinės šventės būtų įdomios, kad jose būtų galima pritaikyti daugiau originalių idėjų.

Todėl buvo nuspręsta rengti viešą konkursą ir pakviesti įvairias bendroves siūlyti savo projektus“, – sakė S.Šliažas.

Kauno Hanzos dienų rengimo konkurse panoro dalyvauti dvi bendrovės – „Miesto šventė“ ir „Kūrybos sodas“.

Rengėjai Kaune nėra naujokai

S.Šliažas sakė, kad komisijos nariams originalesnis pasirodė vilniečių projektas „Hanzos tiltai“.

„Vien tai, kad projekto kūrėjai siūlo švenčių metu panaudoti Kauno senamiestyje esančius tiltus ir tiltelius, juos papuošti viduramžius primenančiais fakelais, pasirodė įdomu“, – kalbėjo S.Šliažas.

Vilniečiai Kaune jau yra rengę ne vieną šventę ir nėra atitrūkę nuo čia organizuojamų švenčių tradicijų.

„Tautos namų komanda taip pat neliks be darbo. Ji rūpinasi lietuvių liaudies meno kolektyvais, jų pasirodymais. Birželio 4 dieną vyks Kauno dainų šventė, tad Tautos namų taip pat laukia didelis iššūkis“, – tvirtino administracijos direktoriaus pavaduotojas S.Šliažas.

Gyrė Kauno miesto atvirumą

Kūrybos namų „Elitaz“ vadovas G.Jaunius įsitikinęs, kad Kaunas diktuoja visuomeninio gyvenimo madas ir rodo gerą pavyzdį kitiems didiesiems šalies miestams.

„Mums tenka bendradarbiauti su įvairiomis savivaldybėmis ir reikia pripažinti, kad šiuo metu Kaunas yra veržliausias bei atviriausias idėjoms“, – teigė G.Jaunius.

Renginių organizatorius tvirtino, kad Kauno Hanzos dienos – viena mėgstamiausių kauniečių ir Kauno svečių švenčių bei vienas didžiausių festivalių Lietuvoje.

Todėl jo vadovaujama bendrovė panoro dalyvauti savivaldybės skelbtame konkurse.

„Jau iki šiol kauniečių organizuota šventė būdavo kokybiška. Hanzos dienos turi savo tradicinius elementus, viduramžių dvasią. Prie jau susiformavusių tradicijų norime pridėti naujovių“, – teigė G.Jaunius.

Šiemet šventės simboliu pasirinkti tiltai. Jie jungia kultūras, žmones, prekybinius santykius ir gyvenamus laikotarpius.

Šventės simboliu taps tiltai

„Siekdami atspindėti Kauno miesto krikščioniškąją tapatybę pakviesime nutiesti tiltus iš širdies į širdį – krikščioniška atjauta socialinės atsakomybės kontekste bus vienas šventės akcentų“, – sakė G.Jaunius.

Kartu su Kauno menininkais ir Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto bendruomene specialiai festivaliui planuojama parengti šviečiančias tiltų instaliacijas.

Kaip ir anksčiau, daug dėmesio bus skirta viduramžius priminsiantiems amatininkams ir riteriams. Tiltai sujungs norinčius parduoti ir pirkti.

Nestigs naujų technologijų

Šventės rengėjai teigė, kad viduramžius menančioje šventėje nestigs ir šiuolaikinių technologijų.

Pasitelkus skaitmenines technologijas planuojama nutiesti 5 tiltus su skirtingais Hanzos sąjungos miestais, kuriems atstovaus skirtingų šalių bei profesijų atstovai.

Per socialinius tinklus ir internetinę transliaciją bus sudaryta galimybė visiems norintiems virtualiai prisijungti prie Kauno Hanzos dienų šventės.

Festivalio atidarymo metu vyks koncertas „Tieskime tiltus“.

Turi rūpėti ir žmonių saugumas

Ne vienus metus šventę organizavusių Tautos namų direktorė Jolita Rudgalvienė sakė, kad pasikeitus švenčių rengėjų parinkimo tvarkai jos vadovaujama biudžetinė įstaiga konkurse dalyvauti nebegalėjo.

Remdamasi anksčiau sukaupta patirtimi J.Rudgalvienė negailėjo patarimų naujiems šventės organizatoriams.

„Naujiems šventės rengėjams linkiu sėkmės. Tačiau iš patirties žinau, kad labai svarbu galvoti ne tik apie pramoginę renginių dalį. Ypač svarbu apgalvoti su žmonių saugumu, higienos reikalavimais susijusius klausimus ir jausti atsakomybę šventės dalyviams bei lankytojams“, – sakė J.Rudgalvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.