Kultūros naktį Algirdas Kaušpėdas įsijaus į poeto vaidmenį

Naktį kultūringi žmonės miega, bet per metus būna kelios naktys, kai miegoti nevalia. Vilniuje tokia jau dešimtus metus rengiama Kultūros naktis – vienos nakties kultūros ir meno festivalis. Šiemet jis vyks naktį iš birželio 17-osios į 18-ąją. Jo programoje – daugiau kaip 120 renginių. Antradienį jie pristatyti žiniasklaidai.

U.M.Širvinskaitė ir B.Polonskis Rotušės aikštėje rodys instaliaciją-performansą „Jungtis“.
U.M.Širvinskaitė ir B.Polonskis Rotušės aikštėje rodys instaliaciją-performansą „Jungtis“.
A.Kaušpėdas publikai pristatys savo poetinę kūrybą.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kaušpėdas publikai pristatys savo poetinę kūrybą.<br>D.Umbraso nuotr.
Smėlio mašinėlė kurs poeziją Katedros aikštėje.
Smėlio mašinėlė kurs poeziją Katedros aikštėje.
Šiuolaikinio cirko naktis – „Menų spaustuvėje“.
Šiuolaikinio cirko naktis – „Menų spaustuvėje“.
Šių metų Kultūros naktį pristatė (iš kairės): „Anties“ lyderis A.Kaušpėdas, Vilniaus meras R.Šimašius, Kultūros nakties sumanytoja D.Urbanavičienė, projekto vadovė J.Strumilaitė.
Šių metų Kultūros naktį pristatė (iš kairės): „Anties“ lyderis A.Kaušpėdas, Vilniaus meras R.Šimašius, Kultūros nakties sumanytoja D.Urbanavičienė, projekto vadovė J.Strumilaitė.
Daugiau nuotraukų (5)

Milda Augulytė

Jun 7, 2016, 11:28 AM, atnaujinta May 22, 2017, 6:37 PM

„Kaip skelbia šių metų festivalio šūkis, naktį išties viskas kitaip. Mano misija – pakviesti visus panaktinėti“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Kultūros nakties iniciatorė ir Kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė priminė, kad pirmasis festivalis surengtas kaip programos Vilnius – Europos kultūros sostinė dalis. Tuomet jame buvo apie 40 renginių ir atrodė, kad jų baisiai daug, nepavyks visko suvaldyti. Tačiau viskas pavyko ir nesinorėjo, kad tai būtų tik vienkartinė akcija, todėl surengtas ir kitais metais ir taip jau dešimtmetis. Buvo azarto didinti renginių skaičių, bet kai jų atsirado apie 200, nutarta sustoti, nes svarbu kokybė, o ne kiekybė. Anot D.Urbanavičienės, festivalis jau atrado savo vietą sostinėje.

„Drįsčiau sakyti, kad tai jau yra miesto reprezentacinė kortelė, vizitinė kortelė“, – teigė ji.

Naktį iš birželio 17-osios į birželio 18 dieną vyks daugiau nei 120 renginių įvairiose vietose Vilniaus centre. Festivalyje dalyvaus menininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Prancūzijos, Suomijos, Kroatijos, Olandijos ir kitų šalių.

Per Kultūros naktį lankytojams duris atvers muziejai, galerijos, teatrai, bažnyčios. Visą miestą užpildys šokiai, kinas, muzika ir instaliacijos.

Per šią Kultūros naktį Vasaros terasoje įsikurs “LRT Opus“ scena, LRT Kultūros renginys „Visu garsu“ vyks Simono Daukanto aikštėje prie Prezidentūros, o „Menų spaustuvėje“ lankytojų lauks Šiuolaikinio cirko naktis.

Festivalio lankytojai Reformatų parke galės pamatyti šviesos instaliaciją „Horizontas“, Vinco Kudirkos aikštėje – instaliaciją „Tarpinė žmogaus versija“.  Bernardinų sode įsikurs šeimų erdvė, subūrusi arti pusės šimto kūrėjų, skambės Valdovų rūmai, o Lukiškių aikštėje  fortepijonu skambins ryškiausi jaunosios kartos pianistai. Vidurnaktį koncertą tradiciškai vainikuos maestro Petras Geniušas. Katedros aikštėje smėlio mašinėlė kurs efemerišką poeziją – lėtai byrantis smėlis formuos raidę po raidės, kuris jungsis į poetinius tekstus – haiku apie Vilnių – tiesia po praeivių kojomis. 

Vilniaus mažajame teatre vyks muzikinis poezijos vakaras. Publika išvys grupės „Antis“ lyderį Algirdą Kaušpėdą nauju amplua – jis su poetu Gintaru Patacku skaitys savo eiles skambant džiazo muzikai. 

Nors A.Kaušpėdas džiaugiasi tokiais kultūros renginiais Vilniuje, jis tikisi, kad Kultūros naktis paskatins Vilniaus kultūros erdves tapti atviresnes.

„Man niekada nebuvo suprantama, kodėl muziejai dirba tik iki penkių ir kodėl jie kaip teatrai, kino teatrai negali dirbti žmonėms patogiu laiku, kad būtų galima ateiti su šeima apžiūrėti ekspozicijų. Mes dar turime daug institucinų barjerų, o tokiems renginiams teks tokius barjerus laužyti“, – įsitikinęs A.Kaušpėdas. 

Visi Kultūros nakties festivalio renginiai yra nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.