Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime – intriguojančios pažintys

Prasmingi susitikimai ir idėjos, pažintys su garsenybėmis, muzika ir pramogos – visa tai siūlo šiandien komplekse „Harmony Park“ (Prienų rajone) prasidedantis Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas (PLJS).

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime lankysis ir Holivudo aktorė R.Lee (kairėje), ir Ukrainos lakūnė N.Savčenko.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime lankysis ir Holivudo aktorė R.Lee (kairėje), ir Ukrainos lakūnė N.Savčenko.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 8, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 19, 2017, 1:38 PM

Prienų rajone tris dienas virs diskusijos, bus skaitomi pranešimai ir rengiami susitikimai su žinomais kultūros, verslo, politikos, mokslo veikėjais.

Vakarais atsipalaiduoti padės žinomų Lietuvos muzikantų koncertai. Pagal tokią formulę rengiamas festivalis lietuvius iš visų pasaulio kampelių susitikti pakviečia kas dvejus metus.

Šįmet jis vyks jau trečiąsyk – kaip ir ankstesniais metais, tikimasi renginyje sulaukti daugiau nei trijų tūkstančių žmonių.

Į diskusijas privilioja elitą

Nuo skaudžių demografinių problemų iki šalies futbolo perspektyvų ir propagandos spąstų – ką nors įdomaus ir svarbaus plačioje PLJS programoje turėtų rasti kiekvienas. Būtent diskusijos, susitikimai ir paskaitos – svarbiausia PLJS dalis, kurios rengėjai šiais metais pademonstravo dideles ambicijas.

Pokalbiai ir pranešimai prasidės jau penktadienį vidurdienį. Iš viso programoje dalyvaus apie 200 diskusijų dalyvių ir pranešėjų.

„Galime drąsiai pasakyti, kad susirinks verslo, mokslo, kultūros, politikos elitas.  Šiemet programa – dar įvairesnė ir didesnės apimties nei prieš dvejus metus. Pavyzdžiui, turėsime išsamesnę karjeros dalį. Jos tikslas – kad į renginį atvykę užsienio lietuviai galėtų pasikalbėti su darbdaviais apie grįžimo į Lietuvą galimybes. Norime parodyti, kad Lietuvoje irgi gera gyventi“, – pasakojo susitikimo rengėja Ieva Davydenko.

Netikėti garsenybių amplua

Nuo „Anties“ lyderio Algirdo Kaušpėdo iki premjero Algirdo Butkevičiaus, nuo dainininkės Jurgos Šeduikytės iki ekonomisto Nerijaus Mačiulio – patirtimi ir mintimis susitikime dalysis daug žinomų Lietuvos žmonių.

Neformaliai su jais pabendrauti bus galima specialioje portalo lrytas.lt „Bendraukime“ zonoje.

Nemažai renginio dalyvių imsis temų, su kuriomis paprastai nėra siejami. Pavyzdžiui, Marijus Mikutavičius šiandien skaitys pranešimą apie toleranciją.

„Siekiame netikėtų įžvalgų ir netikėtų minčių, o ne to, ką galima pasiskaityti enciklopedijoje. Pavyzdžiui, Marijus, tikiu, nerinks žodžių ir išrėš tai, ką daug kas galvoja, bet nedrįsta kalbėti. Mūsų aš tikslas – ne tiktai gerai praleisti laiką, bet ir sudrebinti visuomenę“, – kalbėjo I.Davydenko.

Svečiai – ryškūs ir įdomūs

Žinomų veidų bus per akis, bet kai kuriuos programos dalyvius galima drąsiai pavadinti išskirtiniais net ir tokiame būryje. Ryškiausia renginio žvaigždė – 81-erių Rūta Lee, lietuvių kilmės Holivudo aktorė, sukūrusi per 150 vaidmenų.

Jos kelionė į Lietuvą jau prasidėjo linksmais nuotykiais – Los Andželo oro uoste aktorė sutiko pažįstamą JAV TV kanalo „ABC News“ žurnalistą, kuris, pasirodo, vyksta į Lietuvą apsižvalgyti ir itin domisi PLJS.

„Tik nereikia jokių pasitikimų su gėlėmis, nes tai man primins, kad Lietuvoje lankausi per retai“, – susitikimo rengėjų prašė aktorė.

„Rūta – lyg mūsų programos vyšnia ant torto. Labai džiaugiamės, kad pavyko ją pasikviesti.  Nors ji jaunesnei kartai mažiau pažįstama, bet neabejotinai yra viena žymiausių lietuvių pasaulyje. Ji atvyksta su jaunimu pasidalinti nerealia savo holivudine istorija. Tai išgirsti bus labai įdomu“, – neabejojo I.Davydenko.

Ji taip pat išskyrė Aivaro Abromavičiaus – buvusio Ukrainos ekonomikos ministro – pasakojimą.

„Taip pat raginčiau nepraleisti susitikimo su Taffan Ako Sharif – žmogaus teisių aktyviste iš Švedijos. 21 metų mergina yra kurdė, bet nuo dvejų metų gyvena Švedijoje, pabėgusi nuo Saddamo Husseino režimo. Ji papasakos, kaip buvo priimta Švedijos visuomenės. Mums, lietuviams, kurie migraciją mato kaip baisiausią baubą, vertinga tai išgirsti.  Ši mergina papasakos, kaip iš tiesų gyvena pabėgėliai“, – patikino I.Davydenko.

Turbūt daugiausia dėmesio tarptautiniu mastu dabar sulaukianti susitikimo dalyvė – Rusijoje kalinta, neseniai į laisvę išėjusi Ukrainos lakūnė Nadija Savčenko. Ukrainoje kaip didvyrė sutikta moteris skaitys pranešimą simboliniu pavadinimu „Laisvė turi kainą“. Ją pristatys Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Matome PLJS kaip renginį, kuris gali būti įdomus ne tik lietuviams“, – neabejojo I.Davydenko.

Bus laiko ir linksmintis

Iš viso susitikime tikimasi sulaukti lietuvių iš maždaug 40 valstybių. Po ankstesnių dviejų susitikimų dalyvių atgarsiai – puikūs. Panašu, kad jau atsirado prasminga tradicija, kuri išties gali lemti tvirtesnius ryšius su užsienyje įsikūrusiais ar gimusiais lietuviais.

Minčių ir įspūdžių prikimštas galvas pailsinti vakarais padės muzika – „Harmony Park“ scenose pasirodys keliolika žinomų Lietuvos grupių ir atlikėjų.

Tarp jų – ne vieną dešimtmetį žinomi Andrius Mamontovas, „Bix“, Lietuvos hiphopo lyderiai „G & G sindikatas“, folkloro motyvais nuspalvintą muziką grojanti „Skylė“, neseniai pirmąjį solinį albumą išleidusi Erica Jennings.

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. Liepos 8–10 d. „Harmony Park“ (Prienų r.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.