Pinigų dalintojų konfliktas. Kultūros finansavimas vėl užstrigs?

Ministro tvirtinimu, numatomi pakeitimai nėra reikšmingi.

Pinigai kultūrai vėl vėluos?<br>T.Bauro nuotr.
Pinigai kultūrai vėl vėluos?<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-04 15:56, atnaujinta 2017-05-16 21:10

Kultūros ministras Šarūnas Birutis savo ruožtu tikina, kad jokių reikšmingų pakeitimų nenumatoma daryti, tad niekas neturėtų strigti.

„Likus vos kiek daugiau nei mėnesiui iki planuoto pirmojo finansavimo konkurso paskelbimo ketinama vienašališkai atlikti pagrindinio finansavimo dokumento, nustatančio 2017 metų rėmimo sritis ir jų prioritetus, rėmimo ir vertinimo kriterijus, paraiškos formą, projektų teikimo, lėšų skyrimo ir atsiskaitymo už panaudotas lėšas tvarką, pakeitimus.

Tai, kad šis dokumentas dar nėra patvirtintas ir vis atliekami nauji pakeitimai, verčia Kultūros tarybą konstatuoti, kad laiku kitų metų finansavimo konkurso paskelbti nepavyks“, – Kultūros tarybos pranešime teigia jos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Anot jos, laiko pasirengti įgyvendinti naujoves reikės ne tik Kultūros tarybos administracijai, bet ir projektų vykdytojams.

„Gali tekti stabdyti ir elektroninės paraiškų sistemos diegimo darbus“, – sakė D.Urbanavičienė.

Birželį surengtame Kultūros tarybos forume skelbta, kad pirmasis 2017 metų finansavimo konkursas prasidės rugsėjo viduryje. Tačiau užtrukus gairių tvirtinimui, greičiausiai nepavyks to padaryti, teigia Kultūros taryba.

Gairės, kuriomis remiamasi sprendžiant, kas gaus Kultūros rėmimo fondo paramą, o kas – ne, tobulinamos kasmet.

Kultūros ministro Šarūno Biručio įsakymu sudaryta darbo grupė šiuo klausimu dirbo kovo-birželio mėnesiais.

„Tačiau su darbo grupe nebuvo ir, pasibaigus įgaliojimams, nebebus derinama patvirtinimui rengiama dokumento redakcija, o darbo grupės narių kreipimasis dėl papildomų pataisų aptarimo – formaliai atmestas“, – rašoma Kultūros tarybos pranešime.

Pasak Kultūros tarybos nario Vaido Jauniškio, kitų šalių kultūros ir menų tarybų praktika rodo, kad bent kiek svarbesni finansavimo taisyklių pokyčiai kultūros ir meno projektų vykdytojams turi būti pranešami bent jau prieš pusę metų.

Kultūros ministras Š.Birutis ketvirtadienį BNS teigė, kad kultūros projektų finansavimas kitąmet neturėtų vėluoti.

„Tikrai niekas nevėluos, jokių didelių pakeitimų gairėse nėra. Gaires rengia ministras, ir aš jas parengsiu tikrai gana greitai, o kitą dieną jau galima skelbti konkursą“, – sakė jis.

Ministro tvirtinimu, numatomi pakeitimai nėra reikšmingi.

„Tikrai jokių reikšmingų pakeitimų nebus. Yra darbo grupės parengtas projektas, jis bus šiek tiek pakoreguotas pagal teisininkų pastabas ir artimiausiu metu bus pasirašytas“, – garantavo Š.Birutis.

Jis pranešė antradienį planuojantis susitikti su Kultūros tarybos atstovais.

„Jokių problemų, mano galva, nėra. Ir viskas bus padaryta net anksčiau negu pernai. (...) Antradienį susitinku su Kultūros taryba, ir mes viską aptarsime. Bet kokie nesklandumai, jeigu kam nors atrodo, kad jie yra, bus išspręsti“, – kalbėjo kultūros ministras.

Kultūros taryba atsakinga už kultūros ir meno programų, projektų ir kitokių priemonių finansavimą. Ji taip pat turi administruoti Kultūros rėmimo fondo lėšas, skirti kultūros ir meno kūrėjams stipendijas ir kitokią finansinę paramą, organizuoti kultūros ir meno tyrimus, koordinuoti jų gyvendinimą, stebėti, kaip projektai įgyvendinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.