„Broma Jazz“ kviečia į dviejų dienų džiazo iškylą

Per ketverius metus kėdainiečiai įrodė savo atsidavimą džiazui – įkurtas džiazo orkestras, atidaryta gatvė, vienintelė Baltijos šalyse, kuriai suteiktas šio muzikos žanro vardas, kolektyvai į Kėdainius užsuka vis dažniau, koncertų daugėja. Visų šių įvykių centre – jau ketverius metus vykstantis festivalis „Broma Jazz“, kuriantis naują Kėdainių miesto legendą.

„Broma Jazz“ akimirkos: muzikuoja „Reinless“.<br>Organizatorių nuotr.
„Broma Jazz“ akimirkos: muzikuoja „Reinless“.<br>Organizatorių nuotr.
„Broma Jazz“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
„Broma Jazz“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
„Broma Jazz“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
„Broma Jazz“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2016, 11:03 AM, atnaujinta May 15, 2017, 9:33 AM

Šįmet organizatoriai atsisakė dviejų dienų renginį vadinti festivaliu, bet kviečia į savotišką iškylą – nuo šiol festivalis vyks kas antrus metus, pasikeisdamas su Kėdainių krašte gimusio poeto, rašytojo, Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo festivaliu, ir džiazo mėgėjų alkį malšins kitokiomis muzikos porcijomis.

Ko gali prireikti iškyloje? Giedro dangaus, pledo ir draugijos. Tuo turėsite pasirūpinti patys. O „Broma Jazz“ komanda šiemet pakvies į keturis koncertus tradicinėse erdvėse – Mikalojaus Daukšos bibliotekos kiemelyje, restorane „Grėjaus namas“ ir Daugiakultūriame centre.

Viena šiemečio festivalio staigmenų – vestuvės. „Gražus sutapimas: pirmajame mūsų festivalyje susipažinusi pora, prabėgus ketveriems metams, nutarė susituokti. Šie kėdainiečiai mielai savo šeimos pamatus padės mūsų festivalio metu. Tai prasmingas mūsų renginio akcentas“, – sakė vienas organizatorių Dovydas Sagaitis. Ceremonija vyks 14 val. Džiazo gatvėje.

O džiazo iškyla prasidės rugpjūčio 20 dieną, šeštadienį, 15 val. Mikalojaus Daukšos bibliotekos kiemelyje. Šioje scenoje pasirodys Kauno bigbendas ir šių metų Birštono džiazo festivalio numylėtinis Jievaras Jasinskis su grupe „Reinless“.

„Nesirūpinu, kaip įvardyti savo muziką, kuriu nevaržydamas vaizduotės“, − sakė J.Jasinskis. „Broma Jazz“ yra šio kolektyvo krikštatėvis. Čia debiutavęs prieš dvejus metus „Reinless“ iki šiol išlieka vienu įdomiausių šalies muzikos kolektyvų. „Reinless“ sąjunga su Kauno bigbendu buvo itin palankiai sutikta Birštone ir vėl džiugins publiką Kėdainiuose.

Grupės pavadinimas, išverstas į lietuvių kalbą, reiškia „nežaboti“. Taip energingai muzikuoja Jievaro scenos bičiuliai.

Apie kitą iškylos svečią galima parašyti monografiją, apibūdinti jį tokiais epitetais, kaip Lietuvos džiazo akademikas, virtuozas, mokytojas. Jo Kėdainiuose laukta kelrius metus. Tai – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Jam taip pat akomponuos Kauno bigbendas. Šių dviejų džiazo veteranų pokalbis įvyks 17 val. bibliotekoje.

„Broma Jazz“ išlaikys dar vieną tradiciją – improvizacijų sesiją restorane-viešbutyje „Grėjaus namas“. Į šį improvizuotą nuotykį palydės „The Proof Trio“, kuriame groja kėdainietis Paulius Vaicekauskas.

Sekmadienį iškyla kraustysis į Daugiakultūrį centrą. Į Kėdainius grįžta „Broma Jazz“ bičiulis, pianistas, penkiolika metų gyvenantis ir kuriantis Dubline Gediminas Karkauskas. Melomanams jis pažįstamas iš savo trio su Gražina Pukaite – jie pasirodė festivalyje prieš dvejus metus. Dabar Gediminas pasirodys kitokiu amplua – solo. Jo programos − „Tribute to Monk“ ir „Trubute to Bud Powel“, sulaukusios teigiamo kritikų įvertinimo, verčia naują G. Karkausko kūrybos puslapį.

Vienas šio pianisto ir G. Pukaitės kūrybinių proveržių įvyko 2015 metais, kai Gedimimo ir Ginos grupė su legendiniu Airijos gitaristus Louisu Stewartu surengė koncertus Dublino nacionalinėje filharmonijoje, kituose Airijos miestuose. Naujausias dueto projektas dienos šviesą išvys jau kitais metais.

Antrosios iškylos dienos kamerinis „pasibuvimas“ vyks Daugiakultūriame centre, išsyk po vėlyvų pusryčių − 13 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.