Palanga rugsėjį pakvies pramogauti ir sportuoti

Rugsėjį Palanga vilios kultūros ir sporto renginiais, tad net ir pasibaigus vasarai nuobodžiauti kurorte tikrai neteks.

Šventės svečiai bus kviečiami pasimėgauti Palangos meno kolektyvų pasirodymais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šventės svečiai bus kviečiami pasimėgauti Palangos meno kolektyvų pasirodymais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2016, 10:15 AM, atnaujinta May 14, 2017, 10:32 AM

Pirmasis rugsėjo renginys pakvies jau šį šeštadienį – į jaukius ir ramius pasivaikščiojimus tiek Birutės parko takais, tiek prisiminimų apie senąją Palangą labirintais rugsėjo 3 d. pakvies Birutės parko dienos organizatoriai.

Birutės parko diena

Birutės parko diena – tradicinis renginys, per kurį, kasmet pasirinkus vis kitą temą, naujai atskleidžiamas Birutės parko grožis ir lankytojams primenama kurorto istorija, su Palanga susiję literatūriniai, kultūriniai ar kitokie įvykiai. Šiemetė Birutės parko dienos tema – laiškai, tad pirmąjį rugsėjo savaitgalį parkas pasidabins laiškais, lankytojus nukelsiančiais į kurorto praeitį, ateitį, taip pat priminsiančiais šiandieną.

Laiškai bus pristatomi įvairiomis, net ir netikėtomis formomis: pasitelkiant floristikos elementus, eksponuojant laiškus ar skaitant juos. Norintys pajusti istorijos dvelksmą bus pakviesti pasigrožėti teatralizuotomis akcijomis, per kurias taip pat bus pristatomi laiškai – juos gali skaityti, pavyzdžiui, grafų Tiškevičių laikų paštininkas.

Šeštadienį Birutės parke pristatomi žinomų žmonių (Salomėjos Nėries, Maironio, Juozo Tumo-Vaižganto ir kitų) laiškai iš Palangos lankytojus perkels į praeitį – iš jų bus galima sužinoti, kaip kurortas atrodė 1885-aisiais, taip pat kokio ilgio buvo jūros tiltas, skaičiuojant J.Tumo-Vaižganto žingsniais, kaip Palangoje jaučiasi prezidentas ir daug kitų įdomių smulkmenų. Šie laiškai atskleis tuometės Palangos dvasią, papasakos, kuo kurorte gyveno poilsiautojai, kokiu tikslu jie vykdavo į Palangą, su kuo susitikdavo, kaip paįvairindavo poilsį Palangoje, ir kitokių įdomybių.

Lankytojus neabejotinai sudomins ir Gintaro muziejuje pristatomi parko kūrėjo Édouard’o André ir jo sūnaus René laiškai iš Palangos, taip pat – É.André susirašinėjimas su grafu Feliksu Tiškevičiumi.

Iš šių laiškų turinio parko lankytojai sužinos, kokį įspūdį É.André paliko grafas, grafienė bei mažosios grafaitės, kaip prieš įkuriant Birutės parką atrodė prie rūmų augančios pušys, kokius augalus būsimam parkui grafai Tiškevičiai turėjo parsisiųsti iš užsienio, taip pat bus galima prisiminti tokius istorinius aspektus, pavyzdžiui, kaip pasienio su Rusija kontrolės klausimas bei kitas įdomias tuometės Palangos gyvenimo realijas.

„Auksinis ruduo“

Įpusėjus pirmajam rudens mėnesiui, rugsėjo 17 ir 18 dienomis, Palanga pakvies sportuoti – kurorte vyks jau 16-asis Lietuvos moterų sporto asociacijos rengiamas festivalis „Auksinis ruduo“, sutampantis su Europos savaite „Būk aktyvus“. Dvi dienas – šeštadienį ir sekmadienį – palangiškiai ir kurorto svečiai dienos pradėti bus kviečiami Jūratės ir Kastyčio skvere, kur nuo 8.30 val., padedami patyrusių trenerių, mankštinsis gryname ore.

Tad rugsėjo 17 d. J.Basanavičiaus gatvė pavirs savotiška sporto arena po atviru dangumi, kur, padedami patyrusių specialistų, aktyvaus laisvalaikio leidimo mėgėjai galės išbandyti jėgas dalyvaudami įvairiose sporto rungtyse, taip pat – išmėginti moderniausią sporto inventorių, apsilankyti Sveikatos palapinėje, kur galima nusistatyti savo bendrą fizinį pajėgumą, kūno sudėtį, besidominčius pakvies Žolininkės stotelė, bus siūloma ir daugiau įdomios veiklos. „Mūsų tikslas – kuo daugiau žmonių paskatinti aktyviai leisti laisvalaikį, todėl siūlysime tokias rungtis, kurioms nereikia jokio išankstinio fizinio pasirengimo, taip pat nereikės ir išankstinės registracijos. Dalyvauti galės bet kokio amžiaus žmonės – tiek vaikai, tiek jaunimas, tiek ir brandaus amžiaus vyrai ir moterys“, – sakė Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė Joana Bartaškienė.

Jūros ir baltų vienybės diena

Tą pačią dieną šventiškai šurmuliuos ir Šventoji, kur jau trečius metus iš eilės bus minima Jūros ir baltų vienybės diena. Ta proga Šventosios centre įsikurs amatininkai – bus pristatomi kalvystės, audimo ir kiti senieji baltų amatai. Kad nenuobodžiautų į šventę atvykę vaikai, bus parengtos specialios dailės, karoliukų ir kitokios veiklos dirbtuvės mažiesiems.

Kol mažieji užsiims kūryba, jų tėvai ir seneliai galės dalyvauti žuvienės degustacijoje ar išbandyti jėgas varžydamiesi, kas toliau nutemps autentišką žvejų valtį. O iš anksto užsiregistravusieji dalyvaus stilizuotų vikingų laivų varžybose Šventosios upe. Tai varžybos, skirtos ne profesionalams, komandą sudarys 10 žmonių: 8 irkluotojai, vairininkas ir būgnininkas, o visomis reikiamomis priemonėmis parūpins varžybų organizatoriai. Beje, šioje rungtyje svarbiausia – ne irkluotojų fizinė jėga, o darniai dirbanti komanda ir tinkamai pasirinkta taktika, nes pergalę neretai lemia ne greitis, o puikiai dirbantis vairininkas ar tinkamai ritmą irkluotojams mušantis būgnininkas.

Tūkstančio stalų šventė

O po savaitės, rugsėjo 24 d., Palanga pakvies visus susėsti prie ilgiausio šalyje stalo – kurorte vyks Tūkstančio stalų šventė. Šią dieną prie J.Basanavičiaus gatvėje išsirikiavusių stalų susėdę kurorto įmonių, įstaigų bei organizacijų atstovai, pasitelkę išmonę, išradingai pristatys savo veiklą bei laimėjimus ir dėkos kurorto svečiams už meilę Palangai. Šventės svečiai bus ne tik vaišinami, bet ir kviečiami dalyvauti įvairiose rungtyse bei atrakcijoje, taip pat – pasimėgauti Palangos meno kolektyvų pasirodymais. Šventės metu vyks ir teatralizuota akcija „Kavos staliukas“ – J.Basanavičiaus gatvėje ar šalia jos, netikėtose vietose bus galima išvysti aktorius, įkūnijančius grafus Tiškevičius, daktarą Joną Basanavičių ar kitas žinomas Lietuvos asmenybes.

Iš ankstesnių šiemetė Tūkstančio stalų šventė išsiskirs tuo, kad dalyvauti ir dėl prizų varžytis bus pakviesti ne tik palangiškiai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos – jau netrukus bus pradėta registracija norinčiųjų dalyvauti respublikiniame konkurse „Lietuvos stalas“. Stalai, kurių nei dydis, nei forma nėra ribojami, bus eksponuojami Jūratės ir Kastyčio skvere, juos vertins speciali komisija, o dalyvių laukia apdovanojimai.

„Paskelbdami „Lietuvos stalo“ konkursą siekiame išplėsti Stalo šventės tematiką ir akcentuoti, kad svarbu yra ne tik tai, kas padėta ant stalo, bet ir patį baldą – juk jis savo forma, spalvomis taip pat yra įdomus. O kadangi į Palangą atvyksta svečiai iš visos Lietuvos, norime suteikti galimybę visiems dalyvauti konkurse“, – sakė Palangos kultūros ir jaunimo centro kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Jarulytė. Beje, Tūkstančio stalų šventės išvakarėse, rugsėjo 23 d., į parodą „Vila „Anapilis“. 118 metų istorija“ pakvies restauruota istorinė kurorto vila „Anapilis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kaune liftas mirtinai sužalojo moterį