Pianistas Andrius Žlabys: „Muzika – tai prisilietimas per atstumą“

Spalio 20 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir spalio 21 d. Vilniaus kongresų rūmuose skambins JAV gyvenantis lietuvių pianistas Andrius Žlabys.

Pianistas A.Žlabys.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistas A.Žlabys.<br>Organizatorių nuotr.
Skambina A.Žlabys.<br>Organizatorių nuotr.
Skambina A.Žlabys.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistas A.Žlabys.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistas A.Žlabys.<br>Organizatorių nuotr.
Diriguoja D.Raiskinas.<br>Organizatorių nuotr.
Diriguoja D.Raiskinas.<br>Organizatorių nuotr.
Diriguoja D.Raiskinas.<br>Organizatorių nuotr.
Diriguoja D.Raiskinas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 20, 2016, 12:56 PM, atnaujinta May 10, 2017, 1:21 PM

Koncertuose „Andrius Žlabys: garsų romantika“ solistas pasirodys su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Danieliaus Raiskino. Maestro garsėja itin plačiu repertuaru ir giliu, savitu žvilgsniu į muziką.

Pasaulyje vertinamas už virtuoziškumą „be pastangų“, garso gelmę ir užburiančias interpretacijas A. Žlabys studijavo fortepijono meną JAV ir netrukus ten buvo pastebėtas kaip „švytinti fortepijono viltis“ (dienraštis „The New York Sun“). Vėliau atlikėjas koncertavo su daugybe garsių pasaulio simfoninių orkestrų, tarp jų – Niujorko filharmonijos, Bostono, Klivlendo, Roterdamo, Buenos Airių ir kitais.

Pianisto koncertinis gyvenimas itin aktyvus – prestižinėse pasaulio koncertų salėse „Carnegie Hall“ (Niujorkas), „Lincoln Center“ (Niujorkas), „Musikverein“ (Viena) grojantis, apie 30–40 koncertų per metus surengiantis fortepijono virtuozas gyvenimo tempu nesiskundžia. „Jeigu žmogus dirba mėgstamą darbą, juo gyvena, tai yra didžiausias jo laimėjimas. Dėl to Amerikoje aš jaučiuosi labai gerai – ten turiu puikias sąlygas bei visas galimybes groti“, – yra sakęs A.Žlabys.

Spalio 20–21 d. koncertuose pianistas atliks vokiečių romantiko Roberto Schumanno Koncertą fortepijonui ir orkestrui a-moll, op. 54. „Sviatoslavas Richteris yra pasakęs, kad nėra tikros muzikos, kuri nebūtų romantiška. Aš manau, kad muzika gimsta iš nesutramdomų jausmų, kurie turi pereiti į muziką, nesvarbu, baroko, klasicizmo ar romantizmo laikais. Galbūt romantizme tai buvo labiau pabrėžiama, bet pasąmonėje buvo visą laiką“, – LRT televizijos laidai „Laiko portretai“ (aut. Dalia Kutavičienė) yra sakęs pianistas.

Paklaustas, kokią muziką labiausiai mėgsta, A. Žlabys prisipažino: „Man dažniausiai būna artima ta muzika, kurią groju tuo momentu. Pirmiausia bandai įžvelgti, kas glūdi muzikoje, po to pajausti, o tai įmanoma tik per save. Klausytojas pajaus per savo patirtį. Tai kalba, kurią reikia mokytis suprasti. Ji neprabyla bet kuriam pasitaikiusiam žmogui“, – laidoje pasakojo pianistas.

Pasak A.Žlabio, sunku apibūdinti, kodėl muzika sukuria tokį poveikį. „Neseniai skaičiau įdomų muzikos apibrėžimą: muzika – tai prisilietimas per atstumą, kaip rankos paspaudimas, apkabinimas ar paglostymas. Tam tikra prasme muzika yra laiko mašina. Kaip klausytojas, aš galiu patirti pojūčius, kuriuos jautė kompozitorius ją rašydamas. Tame glūdi muzikos magija“, – įsitikinęs pianistas.

Pianisto Andriaus Žlabio ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Andrius Žlabys: garsų romantika“ įvyks spalio 20 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir spalio 21 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Dirigentas Danielius Raiskinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.