Kompozitorius Algirdas Klova kviečia sugrįžti prie savo šaknų

Šiandien dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“ kviečia į koncertą „Muzika iš šaknų“ Šv. Kotrynos bažnyčioje. Vakare susilies įvairių kultūrų skambesys. Apie programą sutiko papasakoti koncerto įkvėpėjas ir vedėjas kompozitorius Algirdas Klova.

Koncerto „Muzika iš šaknų“ dalyviai.<br>Organizatorių nuotr.
Koncerto „Muzika iš šaknų“ dalyviai.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2016, 12:34 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:24 AM

„Dainų autoriai ir atlikėjai savo kūrinius neretai rašo, semdamiesi įkvėpimo gamtos reiškiniuose, remdamiesi istoriniais faktais, meilės nuotykiais, vaikystės prisiminimais. Tačiau yra ir tokių, kurie peno kūrybai semiasi iš savo ir kitų tautų etninės kultūros. Tokius į šį koncertą ir pasikvietėme.

Ne paslaptis, jog egzistuoja daugybė kadaise dainuotų tautosakos kūrinių, išlikusių tik teksto pavidalu – jų muzika dingusi. Taigi kai kurie dainų autoriai ir atlikėjai patys parašo tokiems tekstams muziką. Kiti savo kūryboje naudoja liaudies dermiją, ritmiką, melodiką, ieško profesionalių poetų tekstų, kuriuose atsispindi žmonių buitis, tradicijos ir papročiai“, – pasakojo A.Klova.

Kompozitorius yra dirbęs su daugybę tokių eilėraščių parašiusiu poetu Vladu Braziūnu – drauge su juo išleido ir knygą „Iš naminio audimo dainos“ su kompaktiniu disku. Jame klausytojai gali rasti lietuvių folkloro grupės „Vydraga“ įrašytas liaudies ir V.Klovos sukurtas melodijas V. Braziūno tekstais. Festivalio „Tai – aš“ koncerte kompozitorius su „Vydraga“ atliks jo specialiai šia proga parašytus kūrinius pagal V.Braziūno ir Liutauro Degėsio eiles.

Koncerte taip pat pasirodys kanklininkė Žemyna Trinkūnaitė. Jos pažintis su lietuvių liaudies muzika prasidėjo tėvų, žinomų Lietuvos folkloro entuziastų, namuose. Groti koncertinėmis kanklėmis ji mokėsi Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, vėliau kūrė kompozicijas diatoninėms kanklėms, dainavo „VISI“, „Kūlgrinda“ ir Vilniaus dailės akademijos folkloro ansambliuose.

2013 metais Ž.Trinkūnaitės išleistas kompaktinis diskas „Devynstygės kanklės – 17 kompozicijų“ pakliuvo į vienuolikos netikėčiausių Lietuvos muzikos albumų sąrašą. „Kanklininkės kompozicijos originalios, įkvėptos lietuviškų dermių, sąskambių ir intonacijų. Ši autorė niekada neužrašo savo kūrinių natomis ant popieriaus – viską atlieka atmintinai, tad kiekvieną kartą jos melodijos skamba vis kitaip, improvizuotai“, – pasakojo A.Klova.

Šiandien Šv. Kotrynos bažnyčioje pasirodys dar vienas gražiai dainuojantis ir įdomiai kuriantis folkloristų vaikas Liucija Vaicenavičiūtė.

„Koncerte skambės autorinė muzika, kurioje juntamos senosios kultūros šaknys. Didžiausiomis jo žvaigždėmis reikėtų vadinti lenkų kilmės kompozitorių ir atlikėją Mieczislawą Litwinski, besiremiantį lenkų bei Rytų kultūrų palikimu, besigilinantį į etninio dainavimo, muzikavimo problemas, ir amerikietį Paul Cataldo, kurio kūryba persmelkta amerikietiško folkloro ir kantri muzikos stilistiniais elementais.

Taip pat girdėsite svečią iš Ukrainos Viktorą Pašniką, kurio dainose gausu liaudiškos muzikos dvasios. Jis akompanuoja sau ne tik gitara, bet ir nacionaliniu instrumentu – bandūra. Koncertas „Muzika iš šaknų“ turėtų sudominti ir jaunus, ir vyresnius klausytojus. Pastaruosius, nes jie dar turi šaknis, jaunus, nes gal jie jas suras“, – kalbėjo būsimo vakaro siela A.Klova.

Apie festivalį „Tai – aš“

Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“, organizuojamas Vilniaus mokytojų namų nuo 2003 m., yra vienintelis tokio žanro renginys visoje Rytų Europoje. Jaukūs vakarai, prasmingi atlikėjų dainų tekstai, išradingos muzikinės kompozicijos ir nuoširdžios klausytojų simpatijos kasmet sutraukia didelį pulką šio festivalio gerbėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.