Grįžta „bohemiečių“ dešimtmečio pasididžiavimas „e-Carmen“

Gruodžio 14-ąją sostinės koncertų salėje „Compensa“ vėl sužibs Marijaus Adomaičio (Ten Walls) ir Dalios Ibelhauptaitės netikėta populiariosios operos „Karmen“ interpretacija. Iki šiol dar niekas nebandė įsprausti kunkuliuojančių G.Bizet šedevro į elektronikos narvą. M.Adomaitis padarė neįmanoma: jo elektroninė „Karmen“ – keri kaip originalas.

Scena iš „e-Carmen“.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš „e-Carmen“.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš „e-Carmen“.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš „e-Carmen“.<br>M.Aleksos nuotr.
Spektaklyje vėl dainuos neprilygstami Karmen ir Chozė – J.Gringytė ir G.Monsalve.<br>M.Aleksos nuotr.
Spektaklyje vėl dainuos neprilygstami Karmen ir Chozė – J.Gringytė ir G.Monsalve.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 31, 2016, 7:16 PM, atnaujinta May 9, 2017, 8:25 PM

Naujiena mačiusiems pirmąsias premjeras: beveik 20 proc. „e-Carmen“ muzikos gruodžio mėnesio spektaklyje bus pakeista. Ilgas ir sudėtingas „e-Carmen“ kūrybos procesas nesibaigė – „Vilnius City Opera“ (VCO) komanda nenustojo tobulinti unikalaus veikalo. Jo režisierė D.Ibelhauptaitė jau po premjeros žinojo, kad šio iššūkio finalas – dar tik priešaky.

Kaip didžiuosiuose Brodvėjaus teatruose, „e-Carmen“ savo galutinę formą pasieks po kelių susitikimų su publika ir visapusio rezultatų įvertinimo. Pavyzdžiui, šiuo metu populiariausio miuziklo „Hamiltonas“ kūrėjas užtruko net 4 metus, kol pasiekė šiandien milijonus žiūrovų pritraukiantį rezultatą.

VCO meno vadovė D.Ibelhauptaitė taip pat juokauja nesiliausianti kankinti kūrėjų, kol nebus įkūnyta tobuliausia šio kūrinio versija, juk jo suburta komanda – tikra profesionalų rinktinė. Tačiau visada reikia žmogaus, kuris matytų jų darbų visumą.

Siekdami idealo, pirmiausi kibs į darbą M.Adomaitis ir dirigentas Ričardas Šumila. Šis duetas tapo neišskiriamu pradiniame kūrybos procese, mat jaunasis maestro yra savotiškas tarpininkas tarp elektroninės muzikos kūrėjo ir klasikinės operos solistų. R.Šumila užrašė Marijaus muziką natomis, kad iš jų galėtų mokytis tiek dainininkai, tiek ir styginių ansamblis.

Nemažai pokyčių numatoma ir įspūdingame Eugenijaus Sabaliausko šviesų šou, lydinčiame elektroninę operą. Šviesų dizainerio patirtį ilgus metus kaupęs teatre, mados ir muzikos šou Eugenijus elektroninėje operoje atsiskleidė neregėta fantazija. Jo darbas sulydė teatrališką Karmen prigimtį ir šaltus elektronikos pjūvius. Tačiau, anot dizainerio, dar daug kas gali atrodyti įspūdingiau. Be to, keičiantis muzikai, neišvengiamai turi keistis ir šviesų partitūra.

Dar viena džiugi naujiena: į gruodžio mėnesio spektaklį sugrįš visi premjeroje dalyvavę atlikėjai. Tai – tobulai pagrindinius herojus įkūniję Justiną Gringytė ir čilės tenoras Giancarlo Monsalve, įspūdingai Eskamilją dainavęs Laimonas Pautienius.

Visi jie yra atlikę šias partijas daugelyje pasaulio teatrų, bet „e-Carmen“ iššūkiai privertė juos šią patirtį ištrinti iš atminties: tai buvo ėjimas į nežinią, kurį vainikavo visiškas triumfas.

Šį kartą Justinai ir Giancarlo taip pat nebus lengviau, nes iki gruodžio jie paskendę kituose darbuose. Justina neseniai padainavo Karmen Lisabonoje, o Giancarlo lapkritį pasirodys operoje „Andrė Šenjė“ Italijoje ir debiutuos „Otele“ Čilėje.

Patobulinta „e-Carmen“ versija taps publikai savotiška „Vilnius City Opera“ kalėdine dovana.

„Bohemiečių“ opera „e-Carmen“ bus rodoma Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ gruodžio 14 d. Bilietus platina bilietai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.