Kokios lietuvių kilmės asmenybės yra garsiausios pasaulyje?

Internete šmėstelėjo įdomus sąrašas. Lietuvos bičiulis norvegas Davidas Ludvigsenas sudarė savo bloge, jo manymu, labiausiai pasaulyje žinomų lietuvių kilmės asmenybių penketuką. Ką apie jį manote jūs? Ar sąrašas neturėtų būti ilgesnis, o gal – visiškai kitoks?

Dainininkas ir poetas B.Dylanas.<br>Vida Press nuotr.
Dainininkas ir poetas B.Dylanas.<br>Vida Press nuotr.
JAV aktorius S.Pennas.<br>Wikipedia nuotr.
JAV aktorius S.Pennas.<br>Wikipedia nuotr.
JAV aktorius Ch.Bronsonas.<br>Vida Press nuotr.
JAV aktorius Ch.Bronsonas.<br>Vida Press nuotr.
„Red Hot Chilli Peppers“ vokalistas.<br>Vida Press nuotr.
„Red Hot Chilli Peppers“ vokalistas.<br>Vida Press nuotr.
Grupės „Beatles“ vadybininkas B.Epsteinas.<br>Wikipedia nuotr.
Grupės „Beatles“ vadybininkas B.Epsteinas.<br>Wikipedia nuotr.
Dainininkas L.Cohenas.<br>Vida Press nuotr.
Dainininkas L.Cohenas.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 31, 2016, 6:31 PM, atnaujinta May 9, 2017, 8:25 PM

Štai norvego versija su šmaikščiais jo komentarais.

Nors mažai kas gali išvardyti daug Lietuvos įžymybių, kai kurios lietuvių kilmės asmenybės yra tikrai garsios. Tiesa, jos pačios dėl įvairių priežasčių ne itin pabrėžia savo kilmę, tačiau tai – ne kliūtis priminti, koks artimas joms  “lietuviškas kaimas“.

1.Bobas Dylanas

Plačiai žinomas įmantrių skrybėlių mėgėjas, pagarsėjęs keistomis, bet kerinčiai atliekamomis dainomis. Mažiau žinomas kaip Lietuvos žydų palikuonis. Be to, jis – ir rafinuotas tapytojas bei poetas, taigi – vos ne nacionalinio Lietuvos herojaus M.K.Čiurlionio antrininkas, jei neminėsime fakto, kad jam nepavyko numirti jaunam. Nors, atrodo, labai stengėsi.

2.Seanas Pennas

Vardas nelabai lietuviškas, ar ne? JAV aktorius, išgarsėjęs kaip Madonos didžioji gyvenimo meilė, nors ir prikirptas už smurtavimą jųdviejų santuokoje. Mažiau žinomas kaip lietuvis iš tėvo pusės. Pastaraisiais metais įsitraukė į politinę veiklą. Pavyzdžiui, nusifilmavęs juostoje „Milk“ (biografinis filmas apie gėjų teisių aktyvistą – Red.), išreiškė pritarimą vienalytėms santuokoms. Nepaisant to, vis dar jo laukiu pasirodant keistajame gėjų parade Vilniuje.

3.Charlesas Bronsonas

Kietas 9 dešimtmečio Holivudo vyrukas, nusifilmavęs „Mirties troškime“ („Death Wish“) ir „Purvinajame tuzine“ („Dirty Dozen“). Jo tėvas buvo lietuvis, motina – pusiau lietuvė. Nepasisant to, žmonės linkę jį laikyti azijiečiu. Galbūt dėl akivaizdaus polinkio degintis ir kuklių bandymų užsiauginti barzdą.

4.Anthony Kiedis

„Red Hot Chilli Peppers“ vokalistas. Puikiai įsivaizduoju jį sukantį ratus BMW po Lietuvą, šlamščiantį cepelinus ir gąsdinantį senukus. Jo lietuviškos šaknys – iš tėvo pusės, taigi šiek tiek perspausto vyriškumo – neprošal. Tačiau įspūdingos muzikos autorius yra ir buvęs narkomanas, kaip dauguma šiame sąraše. Dėl kažkokių priežasčių to išvengė visi mano ankstesnio – Lietuvos nacionalinių įžymybių – sąrašo herojai. Tikiuosi, kad sociologai vieną dieną paaiškins šią anomaliją.

5.Brianas Epsteinas

„Beatles“ vadybininkas, dar vienas Lietuvos žydų palikuonis. Kūrė vieną nuostabiausių popmuzikos sėkmės istorijų, bet taip pat buvo žinomas narkomanas ir homoseksualas. Tai pavyzdys, kad narkotikai gali nužudyti, nors ir labai stengiesi su jais susidraugauti. Tarp kitko tą draugystę Epsteinui padėjo užmegzti vienas iš šio sąrašo.

Penketuko autorius „post scriptum“ pridėjo netyčia pamirštą Leonardą Coheną, „sodriu balsu dainuojantį apie rimtus dalykus ir kalbantį dzeno mįslėmis, kai nedainuoja“.

O mes dar pridurtume anglų aktorių Davidą Suchet, sukūrusį nepamirštamą Erkiulio Puaro personažą detektyviniame seriale. Jo senelis iš tėvo pusės gyveno Kretingoje, o protėviai – Tryškiuose.

Lietuvos žydų šeimose gimė ir ankstyvasis modernistas Marcas Chagallas, pasaulinio garso skulptorius Jacques‘as Lipchitzas, kilęs iš Druskininkų. Įdomu, ką apie juos pasakytų norvegas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.