Kaune įrašyta plokštelė nominuota klasikinės muzikos apdovanojimams

Kelią į pasaulinį pripažinimą skinasi dar viena Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) įrašyta kompaktinė plokštelė. Ją išleido JAV įrašų kompanija „Delos Music“, su kuria orkestro vyriausiojo dirigento Konstantino Orbeliano ir vadovo Algimanto Treikausko pastangomis KMSO bendradarbiauja jau ne vienerius metus.

Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro solistas L.Brownlee bendradarbiauja su Kauno miesto simfoniniu orkestru.
Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro solistas L.Brownlee bendradarbiauja su Kauno miesto simfoniniu orkestru.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-09 14:53, atnaujinta 2018-02-09 23:34

Įrašant plokštelę taip pat dalyvavo Lietuvos klasikinės muzikos profesionalai – Viktorija Miškūnaitė (sopranas), Liudas Mikalauskas (bosas), Andrius Apšega (baritonas) bei Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis). Kompaktinė plokštelė, kurios įrašai vyko šių metų balandį Kauno valstybinėje filharmonijoje, pavadinimą „pasiskolino“ iš Gaetano Donizetti operos „Rita“, kurioje vienas pagrindinių veikėjų – Bepė – atlieka ariją „Alegro io son, come un fringuel“.

Ilgametis orkestro bičiulis, vienas geriausių „bel canto“ tenorų, Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro solistas amerikietis Lawrence'as Brownlee albumo „Allegro io son“ kūriniais (Vincenzo Bellini ir G.Donizetti arijos) tarsi įprasmino dramaturgo Aleco Guinnesso apibrėžimą „nuostabus, poliruoto sidabro, tenoro balsas“. L.Brownlee dainavimas žavi natūralumu ir tobula technika. Vertintojų teigimu, puikiai įrašyta ir apipavidalinta plokštelė pasižymi išsiskiria iš kitų nepriekaištinga visuma. Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo A.Treikausko pastebėjimu, L.Brownlee sublizgo visa savo talento jėga, atkreipdamas klausytojų dėmesį ne tik į lengvumą, kuris išryškėja solistui atliekant sudėtingiausias arijas. Lygiai taip subtilaus žavesio kupinas skambesys ir kitų kūrinių, kuriuos tenoras atlieka diriguojant orkestro vyriausiajam dirigentui K.Orbelianui. „Delos“ leidybos kompanijos komanda ne kartą yra minėjusi, kad dirbti su Kauno miesto simfoniniu orkestru, Kauno valstybiniu choru bei Lietuvos klasikinės muzikos atlikėjais yra didžiulė garbė ir malonumas. Plokštelė „ Alegro io son“ pristatoma „Naxos Direct“, „Amazon“ (JAV), „Delos“ ir didžiausiose muzikos leidybos bei platinimo vietose. Akivaizdu, jog sėkmingo tarptautinio bendradarbiavimo bei stulbinamo virtuoziškumo rezultatas tiesia kelius į kritikų dėmesį ir pasaulinį pripažinimą. To patvirtinimas ir įvertinimas – kompaktinė plokštelė nuominuota tarptautiniams klasikinės muzikos 2017 apdovanojimams (ICMA 2017) vokalo rečitalio kategorijoje. Kaune įrašyta kompaktinė plokštelė pelnė ir klasikinės muzikos rugpjūčio mėnesio titulą.

Džiugu, kad tai ne pirmoji Kauno miesto simfoninio orkestro ir tenoro kartu įrašyta kompaktinė plokštelė nominuota prestižiniams tarptautiniams muzikos apdovanojimams. 2014 metais leidybos kompanija „Delos“ išleido L.Brawnlee ir orkestro kompaktinę plokštelę „Virtuoso Rossini Arias“, kuri buvo nominuota „Grammy“ apdovanojimui ir tarptautiniam klasikinės muzikos apdovanojimui geriausio klasikinio vokalo albumo kategorijoje.

Tais pačiais metais įrašyta ir išleista kompaktinė plokštelė „Power Players“ su vienu geriausių bosų tituluojamu Ildaru Abdrazakovu taip pat buvo nominuota šiam apdovanojimui. Dera priminti, kad kasmet vieno įtakingiausių klasikinės muzikos žurnalo ir portalo „Opera News“ kritikai iš šimtų kompaktinių plokštelių ir DVD diskų renka geriausiųjų dešimtuką. Praėjusių metų pabaigoje paskelbta, kad metų favorite buvo pripažinta Kauno miesto simfoninio orkestro ir JAV įrašų kompanijos „Delos Music“ išleista Giuseppe Verdi operos „Simonas Bokanegra“ kompaktinė plokštelė.

Orkestro vadovas A.Treikauskas džiaugiasi, kad per pastaruosius orkestro veiklos sezonus įgyvendinti net aštuoni leidybiniai projektai su žymiausiais šiandienos balsais. Didžiausias ir reikšmingiausias praėjusios vasaros orkestro leidybinis projektas – G.Verdi operos „Rigoletas“ įrašai.

Šiuose įrašuose dalyvavo garsiausias rusų baritonas Dmitrijus Chvorostovskis, žinomiausias „Metropolitan Opera“ teatro jaunosios kartos sopranas iš JAV Nadine Sierra, tarptautinių konkursų laureatė mecosopranas iš Baltarusijos Oksana Volkova, daugybę vaidmenų sukūręs italų tenoras Francesco Demuro, visame pasaulyje koncertuojantis bosas iš Italijos Andrea Mastroni. Kartu su šiomis žvaigždėmis įrašuose dalyvavo ir solistai iš Lietuvos: Eglė Šidlauskaitė (mecosopranas), Kostas Smoriginas (baritonas), Tadas Girininkas (bosas), Andrius Apšega (baritonas), Tomas Pavilionis (tenoras) ir Liudas Mikalauskas (bosas) bei Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas P.Bingelis).

Solistams bei chorui įrašų sesijai pasiruošti labai padėjo ir daug laiko šiam projektui skyrė „Metropolitan Opera“ muzikinis administracijos vadovas bei Kauno miesto simfoninio orkestro konsultantas operų ir vokalo projektams Johnas Fisheris. Tačiau, be jokios abejonės, didžiausias krūvis tenka Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiajam dirigentui K.Orbrlianui.   Kiek vėliau orkestras kartu su nuolatiniu „Metropolitan Opera“ teatro solistu, didžiausiose pasaulio scenose pasirodančiu tenoru Johnu Osbornu taip pat įrašė kompaktinę plokštelę, kuri pasirodys kartu su G.Verdi „Rigoleto“ plokštele. Buvo įrašytos žinomiausių G.Donizetti, Gioachino Rossini, Hectoro Berliozo bei G.Verdi operų arijos. Visų įrašytų ir išleistų kompaktinių plokštelių dėka Kauno miesto simfoninis orkestras tapo žinomas visame pasaulyje.

„Svarbu paminėti tai, kad užsienio atlikėjai renkasi orkestrą atsakingiems darbams bei įvairiems projektams ne tik dėl orkestro profesionalumo, bet ir vadybinio komforto, kurį jie patiria lankydamiesi Lietuvoje, Kaune. Šie projektai tapo įmanomi užmezgus glaudžius ryšius su JAV leidybos kompanija „Delos Music“, su kuria orkestras jau planuoja ir ateities leidybos projektus“, – sakė Kauno miesto simfoninis orkestro vadovas A.Treikauskas.

Ateinančių metų kūrybiniuose planuose numatytas dar ne vienas projektas su visame pasaulyje žinomais klasikinės muzikos atlikėjais. Ir visa tai vyks vėl Lietuvoje, Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.