Nauji vėjai su saksofonų kvartetu „katarsis4“

Artėja pavasaris. Paskutinį žiemos šeštadienio vakarą praleiskite apsupti saksofonų garsų – vasario 25 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje pūs nauji vėjai, skelbiantys laisvę nuo baimės daryti klaidas. Jaunas saksofonų kvartetas „katarsis4“ pristato savo naują programą „Perspektyva kląidose“.

Saksofonų kvartetas „katarsis4“ pristatyo programą „Perspektyva kląidose“.
Saksofonų kvartetas „katarsis4“ pristatyo programą „Perspektyva kląidose“.
Saksofonų kvartetas „katarsis4“ pristatyo programą „Perspektyva kląidose“.
Saksofonų kvartetas „katarsis4“ pristatyo programą „Perspektyva kląidose“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2017, 7:55 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:36 AM

Skambės improvizacinė muzika, gimstanti „čia ir dabar“, persmelkta spontaniško muzikavimo, į garsinį audinį įpinant įvairių motyvų – taip pat ir lietuvių liaudies intonacijų, ritmikos.

„Ši laisvė mums labai svarbi, norime, kad dar daugiau žmonių išgirstų muziką, kurios paprastai į jokius rėmus neįtalpinsi“, – sakė atlikėjai.

Saksofonų kvartetas „katarsis4“ susikūrė 2015 metais, Muzikos ir teatro akademijos koridoriuose susitikus keturiems bendraminčiams – Danieliui Pancerovui, Arminui Bižiui, Kazimierui Jušinskui ir Algirdui Janoniui. Nors kvartetas gyvuoja vos keletą metų, pernai tapo „Vilnius Jazz“ festivalio rengiamo konkurso „Young Jazz Power“ finalininkais ir buvo apdovanotas prizu už originaliausią kompoziciją.

Unikalios jaunųjų atlikėjų patirtys ir netradicinis improvizacinio pobūdžio kontaktas atvėrė kitonišką muzikavimo suvokimą, kuriame ypač svarbus spontaniškumas. Tačiau tai nėra savitikslis taisyklių laužymas: taisyklės ignoruojamos tam, kad galima būtų pajusti tikrąją garsų trauką ir patenkinti sielos troškimą, įgyvendinant tai, kas jai būtina.

„Tai nėra muzika, kurioje būna klaidų“, – sakė atlikėjai.

Ansamblio nariams svarbesnis pats kūrybos procesas: „Dažniausiai viskas, kas randasi čia ir dabar, klausantis vienas kito, sukuria autentišką skambesį, savitai įdomų tiek mums, tiek klausytojui.“

„Pirmosios repeticijos prasidėjo tiesiog nuo minčių ir garsų. Iš jų atsirado unikalios kompozicijos, kurių niekada nerašydavome natomis, tačiau intuityviai žinodavome, ką turime daryti – klausytis vienas kito ir surasti bendrumą tarp skirtingų garsų.“

„katarsis4“ sulaukė ir palankių kritikos atsiliepimų. Rašoma, kad ansamblis „savo raiškos unikalumą kuria atsargiai, be triukšmo, susikaupę ties tuo, kas jiems rūpi išsakyti. Jie tiria, kaip neįprasta bendra jų idėja virsta realybe, kaip ji veikia, susidūrusi su kitais žmonėmis, sutikusiais būti jų publika“. (Rūta Oginskaitė, „Menų faktūra“)

„katarsis4“ aktyviai koncertuoja: dalyvavo festivaliuose „Sapfo“ Žeimių dvare (2015 m.), „Druskomanija“ (2016 m.), „Vilniaus Jazz“, yra surengęs pasirodymų „Menų spaustuvės“ kiemelyje, „Mint Vinetu“ knygyne, „House of Puglu“ profesionalaus meno namuose, galerijoje POST, kavinėje „Coffice“, Petro Vyšniausko organizuotame koncertų cikle „Džiazo šventė tęsiasi“ Rusų dramos teatre ir kt. Kvarteto kūrybinės paieškos skleidžiasi ir įvairiuose tarpsritiniuose projektuose.

Saksofonų kvarteto „katarsis4“ pasirodymas „Perspektyva kląidose“. Vasario 25 d., šeštadienį, 19 val. LMTA Didžioji salė. Įėjimas laisvas.

„katarsis4“ muzikos galima pasiklausyti čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.