Naujausias režisieriaus Vido Bareikio spektaklis „Žalgirės“ – tik nuo šešiolikos!

Režisierius Vidas Bareikis po W.Shakespeare‘o „Hamleto“ triumfo nusiteikęs dar vienam scenos hitui Nacionaliniame Kauno dramos teatre – kovo mėnesio viduryje numatoma spektaklio „Žalgirės“ premjera. Tai komedija apie moterų mėgėjų krepšinio komandą, kurios skirtingas nares vienija bendras tikslas – sudalyvauti mėgėjų Olimpinėse krepšinio varžybose Aliaskoje.

Šioje pjesėje ima viršų elementarūs žmogiški santykiai: visos merginos, komandos narės, trokšta meilės, – nesvarbu, ar kitos merginos, ar vyro, trenerio ar trenerės.<br>Organizatorių nuotr.
Šioje pjesėje ima viršų elementarūs žmogiški santykiai: visos merginos, komandos narės, trokšta meilės, – nesvarbu, ar kitos merginos, ar vyro, trenerio ar trenerės.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-13 15:34, atnaujinta 2017-04-08 01:43

Režisierius, mėgstantis krepšinį nuo mokyklos laikų, sako neatsitiktinai pasirinkęs šią Gabrielės Labanauskaitės pjesę. „Kas gali būti tobuliau, negu krepšinio mieste Kaune statyti spektaklį pavadinimu „Žalgirės“ apie moterų krepšinį? Be to, norėjau, kad žmonės pamatytų gerą, energingą lengvą komediją ir kartu išsineštų socialinę žinutę apie lyčių nelygybę, homofobiją. Vienok, šioje pjesėje ima viršų elementarūs žmogiški santykiai: visos merginos, komandos narės, trokšta meilės, – nesvarbu, ar kitos merginos, ar vyro, trenerio ar trenerės“, – aiškino V.Bareikis.

Spektaklis taps įdomiu iššūkiu ir jame vaidinančioms aktorėms: kol gludinami tekstai ir charakteriai, jos susitaikė su mintimi, jog kuriam laikui teks pamiršti manikiūrą – laukia treniruotės krepšinio aikštelėje, jau suplanuotos ir išvykos į Lietuvos moterų krepšinio lygos varžybas.

Dramaturgei G.Labanauskaitei pjesės „Žalgirės“ idėja kilo, susidomėjus krepšinį mėgėjiškai žaidžiančia merginų komanda. Pradėjusi žaisti kartu ir atsiklaususi komandos narių nuomonės, Gabrielė pasitelkė aikštelės patirtį pjesei. Ši radosi dramaturgijos agentūros „Adelfa“ (Suomija) organizuoto projekto metu.

Tada dar vienaveiksmė komedija, pavadinta „Aliaska“, buvo pristatyta Rusijos teatro festivalyje „Auksinė kaukė“ bei „Tarptautinėje pasaulio dramaturgių konferencijoje“ (WPIC) Švedijoje. Skaitymus režisavo švedų režisierė Anna Lina Herztberg, su kuria dramaturgė G.Labanauskaitė bendradarbiavo jau ne pirmą kartą.

Lietuvoje pjesės skaitymai įvyko „PiLeFe“ festivalyje (skaitymus režisavo Agnė Juškėnaitė, tekstą skaitė dauguma komandos narių).

2016 metais režisieriui V.Bareikiui susidomėjus pjese „Žalgirės“, G.Labanauskaitė iš esmės perrašė tekstą, paversdama pjesę dviejų veiksmų komedija. Per krepšinio žaidimą ir su juo susijusias situacijas „Žalgirės“ kalba apie moters įvaizdžio stereotipus, LGBT narių situaciją mūsų visuomenėje ir kitas lygių žmogaus teisių aktualijas.

Šioje komedijoje, priešingai nei įprasta, veikia išskirtinai moterys veikėjos, vyrai pasitelkiami tik antraplaniams vaidmenims. Taip norima atkreipti dėmesį į feminizmui rūpimus klausimus: kodėl norint parduoti automobilio padangą, šalia reikia pusnuogės blondinės? Arba kodėl vyrai krepšininkai komentatorių vertinami pagal profesionalumą, o moterys sportininkės – pagal išvaizdą, pasiūlant prieš žaidynes pareklamuoti krabų lazdeles?

Spektaklio „Žalgirės“ (N-16) premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre – kovo 17- 19 dienomis . Trukmė – 2 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.