Vilniaus žydų gyvenimą įamžinusio rašytojo kūryba bus pristatyta skambant muzikai

Rugpjūčio 10 – spalio 5 d. Vilniuje, Klaipėdoje, Kaišiadoryse, Joniškyje, Merkinėje ir kituose miestuose jau šeštąjį kartą bus rengiamas Klezmerių muzikos festivalis. Festivalis pristatys devynių koncertų ciklą „Muzika neįvykusiems spektakliams“ pagal Abraomo Karpinovičiaus apsakymų knygą „Paskutinis Vilniaus pranašas“. 

Festivalio sumanytojas perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.<br> Organizatorių nuotr.
Festivalio sumanytojas perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.<br> Organizatorių nuotr.
Festivalis pristatys devynių koncertų ciklą pagal Abraomo Karpinovičiaus apsakymų knygą „Paskutinis Vilniaus pranašas“. <br> Organizatorių nuotr.
Festivalis pristatys devynių koncertų ciklą pagal Abraomo Karpinovičiaus apsakymų knygą „Paskutinis Vilniaus pranašas“. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 30, 2017, 3:50 PM, atnaujinta Jul 30, 2017, 4:49 PM

 

Koncertų metu skambės Rolando Rastausko, Adolfo Večerskio, Jevgenijos Karpikovos, Donato Katkaus ir Lauryno Katkaus skaitomos ištraukos iš A. Karpinovičiaus knygos „Paskutinis Vilniaus Pranašas“, Petro Vyšniausko (saksofonas ir fortepijonas), Vyčio Nivinsko (kontrabosas), Jano Maksimovičiaus (saksfonas), Vytauto Labučio (saksofonas) muzika, Arkadijaus Gotesmano perkusija,  aranžuotus lietuvių ir žydų  klezmerių liaudies kūrinius atliks Borisas Kirzneris (smuikas) ir Andrius Balachovičius (akordeonas).

 

Festivalio sumanytojas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, avangardinio džiazo ir šiuolaikinės muzikos atlikėjas A.Gotesmanas  nori supažindinti lietuvių publiką su originaliu, jidiš kalba kūrusiu rašytoju Abraomu Karpinovičiumi (1918 -2004).  Jo kūryba įamžino buvusį Vilniaus žydų gyvenimą, buvusį žydų teatrą ir žmones – tarpukario Vilniaus aktorius, tarnus, smulkius prekiautojus ir amatininkus, nuskurdėlius, vagis ir prostitutes.  

 

Tai savitos, dažnai keistos asmenybės: Gedalkė Kantorius, kuris manė, kad melodijas galima užšaldyti arbatinuke ir jas išlaikyti iki Velykų, Halės turgaus tautosakininkas, renkantis prakeiksmus, Rochelė, skelbdavusi esanti karaliaus rūmų dama, žmogus, kuris ant balto popieriaus piešė šekelius ir vadino juos žydų valstybės pinigais. 

 

PROGRAMA

 

Rugpjūčio 10 d., ketvirtadienį, 20.00, Palangos klube RAMYBĖ - Festivalio atidarymo vakaras:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika („Paskutinis Vilniaus pranašas“ ir  „Žydiški pinigai“ ištraukos); dalyvauja Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Rolandas Rastauskas (skaitovas), A.Gotesmanas (perkusija). 

 

Rugpjūčio 24 d., ketvirtadienį, 19.00 - Žydų kultūros ir informacijos centre (Vilnius):

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištraukos iš apsakymų: „ Tamara Ilgšė“ ir „Tautosakininkas“);  dalyvauja aktorė Jevgenija Karpikova (skaitovė), Andrius Balahovičius (akordeonas).

 

Rugsėjo 2 d., šeštadienį, 18.30 - Šeduvos kultūros ir amatų centre:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištrauka iš apsakymo „Tamara Ilgšė“, renginio metu bus  rodoma ištrauka iš Akvilės Žilionytės projekto „Knygų ekranai“); dalyvauja: aktorė Jevgenija Karpikova (skaitovė), Arkadijus Gotesmanas (perkusija).

 

Rugsėjo 4 d., pirmadienį, 19.00,  - Klaipėdos žydų bendruomenėje:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištrauka iš apsakymo „Žydiški pinigai“); 

dalyvauja Arkadijus Gotesmanas (skaitovas) , Borisas Kirzneris (smuikas).

 

Rugsėjo 5 d., antradienį, 19.00, - Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištraukos iš „Medis prie teatro“ ir „Žydiški pinigai“ apsakymų);  dalyvauja I dalyje - dirigentas Donatas Katkus, rašytojas Laurynas Katkus  (skaitovai) ir P. Vyšniauskas (saksofonas),  II dalyje  – aktorius Adolfas Večerskis (skaitovas), Arkadijus Gotesmanas (žydų perkusija). 

 

Rugsėjo 9 d. , ketvirtadienį, 18.30, -  Kaišiadorių geležinkelio stotyje:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištrauka iš „Paskutinis Vilniaus pranašas“ apsakymo);  dalyvauja Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Rolandas Rastauskas (skaitovas), Arkadijus Gotesmanas (perkusija). 

 

Rugsėjo 10 d.,  sekmadienį, 13. 00 - Merkinės miesto aikštėje:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištrauka iš apsakymo „Paskutinis Vilniaus pranašas“ );  dalyvauja:  Arkadijus Gotesmanas (skaitovas), Vytautas Labutis (saksofonas).

 

Rugsėjo 14 d., ketvirtadienį, 18.00 - Joniškio Baltojoje sinagogoje:

 

• Karpinovičiaus  knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ skaitymai su muzika (ištrauka iš apsakymo „Žydiški pinigai“);

dalyvauja Adolfas Večerskis (skaitovas) , Arkadijus Gotesmanas (žydų perkusija).

 

Spalio 5 d., ketvirtadienį, 19.00, - Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre:  uždarymo koncertas „Kartą Vilniuje“; dalyvauja:  žydiškų dainų atlikėja ir rinkėja Marija Krupoves ir orkestras „Vilniaus Klezmeriai“.

 

Festivalio programa ir informacija: www.facebook.lt/Klezmer music festival in Lithuania

 

Į festivalio renginius bilietus parduoda ir platina Bilietai.lt.  Festivalio organizatoriai: VšĮ „Meninių projektų ciklai“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.