Vilniuje startuoja festivalis, kokio dar neturėjome

Lengvai virš kasdienybės šurmulio skriejantis festivalis Akordeono muzikos savaitė nuo pirmadienio kviečia leistis į nepamirštamus nuotykius. Skambės muzika, kuri pagaus ir nepaleis!

Lūpinių armonikėlių kvartetas „Sväng“ iš Suomijos nustebins ne tik įspūdingu scenos įvaizdžiu, bet ir muzika. <br>Rengėjų nuotr.
Lūpinių armonikėlių kvartetas „Sväng“ iš Suomijos nustebins ne tik įspūdingu scenos įvaizdžiu, bet ir muzika. <br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Aug 27, 2017, 10:02 AM

Akordeono muzikos savaitė – drąsiomis idėjomis stebinantis koncertų ciklas. Jis pristato spalvingą muzikos programą, kurios dėmesio centre – akordeonas. Koncertais siekiama atskleisti akordeono, kaip universalaus instrumento, galimybes.

Dar 2012 metais pradėtas rengti kaip Kristupo vasaros festivalio dalis, ciklas nuo pernai gyvuoja savarankiškai, vadovaujamas 27 metų akordeonininko Martyno Levickio.

Šiemet Akordeono muzikos savaitės renginiai vyks rugpjūčio 28–rugsėjo 3 dienomis pačiose netikėčiausiose Vilniaus vietose.

Tai – Vilniaus lokomotyvų remonto depas, Halės turgavietė, geležinkelio stoties laukiamoji salė, Centrinis paštas, verslo centras „k29“.

„Festivalio devizas – „Muzika, nuo kurios nepabėgsi“, taigi rodysime, kokia ji neišvengiama, – su muzika galima susidurti bet kur“, – aiškino M.Levickis.

Idėją pakuždėjo legenda

Ar kada nors įsivaizdavote koncertą naktiniame Halės turguje?

Jei ir taip, tikrai ne tokį, kuriame skamba Johanno Sebastiano Bacho muzika.

„Yra legenda, kad XIX amžiuje kompozitorius Felixas Mendelssohnas atrado J.S.Bachą pirkdamas turguje sūrį. Mat ūkininkai vyniojo į baroko genijaus rankraščius savo prekes. J.S.Bachas po mirties buvo pamirštas“, – pasakojo festivalio meno vadovas M.Levickis.

Legenda Martyną ir įkvėpė nepaprastam eksperimentui turguje. Čia skambės ne tik akordeonas, kuriuo grieš italas Pietro Roffi. Bus atgabenti ir vargonai, prie kurių sės Vokietijoje gyvenanti Kristina Kuzminskaitė.

M.Levickis neslėpė džiaugsmo, kad festivalyje išvys ir savo buvusį dėstytoją klasikinės scenos grandą Inaki Alberdi. Akordeono virtuozas papuoš festivalį Renesanso muzikos programa, parengta su garsiu kontratenoru Carlosu Mena.

Giminaičiai ir sielos muzika

Tačiau pagrindinis Akordeono muzikos savaitės koncertas, anot Martyno, vyks lokomotyvų remonto depe.

Jame gros lūpinių armonikėlių kvartetas „Sväng“ iš Suomijos. Jų didi muzika, sklindanti iš kuklių instrumentų, nepaliks abejingų. M.Levickis savo festivalyje siekia pristatyti ir mažuosius akordeono giminaičius. Juk lūpinėmis armonikėlėmis garsas išgaunamas panašiai kaip akordeonu.

Pats festivalio vadovas surengs įspūdingą pasirodymą moderniame verslo centre „k29“. Žinoma, čia skambės moderni muzika. Martynas gros solo ir duetu su styginių kvarteto „SinChronic“ nariais – skambės XX ir XXI a. kompozicijos, dar neatliktos tokios sudėties.

Anot solisto, tai sudėtingi, bet labai patrauklūs, turintys savo vidinį ritmą ir pulsą kūriniai. Todėl programa pavadinta „Mano vidinis disko“.

Atsisveikinimas su vasara

Specialiai koncertui Vilniaus centriniame pašte programą „Neišsiųsti meilės laiškai“ parengė dar niekada nemuzikavę dviese Evelina Sašenko ir akordeonininkas Nerijus Bakula.

Duetas apdainuos meilės žodžius, o suvenyrinis atvirlaiškis iš koncerto nuneš juos mylimiems.

Vasarą išlydės koncertas „Paskutinis vasaros traukinys“ Vilniaus geležinkelio stoties laukiamojoje salėje. Iš Hamburgo atvykęs merginų duetas „Franz Albers und Käpt’n Kruze“ vokiečių jūreivių dainomis „išsups“ traukinių stotį kaip kruizinį laivą.

Festivalį tradiciškai užbaigs akordeonininkų maratonas Šv.Kotrynos bažnyčioje, 2014 metais įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai trunkantis akordeonininkų koncertas. Šiemet jis bus rekordinės trukmės – publikos laukia net 30 pasirodymų!

Akordeono muzikos savaitė įvairiose sostinės erdvėse vyks rugpjūčio 28–rugsėjo 3 d. Bilietų kaina – 7–51 Eur.

Akordeono muzikos savaitės programa

28 d. 18.30 val. Vilniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje – „Skriejant virš Renesanso“: C.Mena (kontratenoras, Ispanija) ir I.Alberdi (akordeonas, Ispanija). Bilietų kaina – 11–26 Eur.

29 d. 20 val. Vilniaus lokomotyvų remonto depe (Švitrigailos g. 39/16) – „Sväng“: lyriniai gangsteriai“: lūpinių armonikėlių kvartetas „Sväng“ (Suomija). Bilietų kaina – 11–31 Eur.

30 d. 20 val. Vilniaus Halės turgavietėje – „Bachas turguje: dialogai/labirintai“: P.Roffi (akordeonas, Italija), K.Kuzminskaitė (vargonai, Vokietija/Lietuva). Bilietų kaina – 11 Eur.

31 d. 23.01 val. Vilniaus geležinkelio stoties laukiamojoje salėje – „Paskutinis vasaros traukinys“: duetas „Franz Albers und Käpt’n Kruse“ (Vokietija). Bilietų kaina – 16 Eur.

1 d. 21 val. Vilniaus centriniame pašte – „Neišsiųsti meilės laiškai“: E.Sašenko (vokalas, Lietuva) ir N.Bakula (akordeonas, Lietuva). Bilietų kaina – 11–21 Eur.

2 d. 20 val. Verslo centre „k-29“ (Konstitucijos pr. 29) – „Mano vidinis disko“: M.Levickis (akordeonas, Lietuva), styginių kvartetas „SinChronic“ (Lietuva). Bilietų kaina – 21–51 Eur.

3 d. 15 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje – akordeonininkų maratonas. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.