Kauniečiai spėlioja, kas paslėpė „Laisvės“ skulptūrą? Atsakymą žino menininkai

Kauniečiai sunerimę svarsto, kas nutiko „Laisvei“. Ši miesto simboliu tapusi skulptūra paslėpta po dėže. Tai – japonų menininko provokacija. Jis ir kiti Kauno bienalės dalyviai netrukus pateiks dar ne vieną staigmeną.

„Laisvės“ statulą menininkai paslėpė dėžėje, į kurią bus galima patekti.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Laisvės“ statulą menininkai paslėpė dėžėje, į kurią bus galima patekti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 12:08 PM

Kauniečiai, keliaudami pro Vienybės aikštę, pastebėjo, kad statybiniai pastoliai apsupo Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje stovinčios skulptoriaus Juozo Zikaro statulos „Laisvė“ postamentą. Paties paminklo taip pat nematyti, nes jį gaubia dėžė.

„Matyt, „Laisvė“ restauruojama?“ – svarstė miestiečiai.

Tačiau Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas patikino, kad „Laisvė“ neseniai buvo apžiūrėta, jokių pažeidimų nerasta ir restauravimo jai nereikia.

Į vieną Kauno simbolių nusitaikė ne statybininkai, o menininkai. Rugsėjo 15 dieną būtent prie šio paminklo vyks 11-osios Kauno bienalės atidarymas.

Kauno bienalės atstovė spaudai Agnė Pinigienė pasakojo, kad šį kartą bienalės tema yra „Paminklo (ne)galimybės klausimas miesto viešosiose erdvėse“.

„Menininkai nori kritikuoti tradicines asmenybių ar įvykių įamžinimo formas, kai statomi paminklai. Taip pat nori pateikti savo versijų, kaip atminimo įamžinimas galėtų vykti šiuolaikinėmis formomis – performansais, koncertais, akcijomis ar sukuriant provokuojančius objektus“, – sakė A.Pinigienė.

Menininkas iš Japonijos Tatzu Nishi pasirinko „Laisvės“ statulą. Jis nori, kad į šį simbolį ir jo prasmę būtų pažvelgta netikėtu žvilgsniu.

Kauno bienalės atidarymo metu ir vėliau iki lapkričio 30 dienos, kol vyks bienalės renginiai, lankytojai galės palipti pastoliais ir patekti į dėžę, kuri apgaubė statulą.

„Viešosiose miesto erdvėse bus dar 24 objektai bei vietos, kuriose savo darbus pristatys bienalės menininkai. Jų buvimo vietos bus pateiktos žemėlapyje. Lankytojai bus kviečiami autobusais aplankyti visus objektus. Menininkai ir edukatoriai pristatys savo meno kūrinius ir idėjas“, – sakė A.Pinigienė.

Rugsėjo 16 dieną, šeštadienį, Kauno bienalė pakvies ir į trijų parodų Kauno paveikslų galerijoje atidarymą. Vyks ir konferencijos bei diskusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.