Palangoje – latvių ir lietuvių vienybės šventė

Ankstesniais metais baigiantis rugsėjui vasaros sezono pabaigą ir rudens pradžią Palangoje žymėjusi Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.

Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.<br>Nuotr. iš Palangos miesto savivaldybės archyvo.
Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.<br>Nuotr. iš Palangos miesto savivaldybės archyvo.
Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.<br>Nuotr. iš Palangos miesto savivaldybės archyvo.
Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.<br>Nuotr. iš Palangos miesto savivaldybės archyvo.
Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.<br>Nuotr. iš Palangos miesto savivaldybės archyvo.
Stalo šventė šiemet išaugo į tarptautinį Lietuvos ir Latvijos renginį „Baltų vienybės diena“.<br>Nuotr. iš Palangos miesto savivaldybės archyvo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-22 09:41

Bet tradicinis ilgasis stalas J. Basanavičiaus gatvėje niekur nedings – pagrindinę kurorto alėją miesto kavinės bei restoranai ir šį kartą pavers didžiule ir bendra kulinarine švente.

Atvyksta daug užsienio svečių

Palangai įprastoms vasaros sezono pabaigtuvėms oficialų kostiumą užvelka dviejų baltiškų šalių Lietuvos ir Latvijos šventė, kuri vadinama Baltų vienybės diena.

Nuo 2000 metų ji vyksta kasmet, šitaip prisimenant 1236 metais įvykusį Saulės mūšį, per kurį sutriuškintas Kalavijuočių ordinas ir nutrauktas baltų žemių užkariavimas. Prieš 17 metų Lietuvos ir Latvijos Parlamentai Saulės mūšio dieną paskelbė Baltų vienybės diena ir nuo tada ji pakaitomis švenčiama įvairiuose Latvijos ir Lietuvos miestuose.

Mūsų šalyje Baltų vienybės šventė vyko beveik visuose šiauriniuose su Latvija besiribojančiuose rajonuose. Perėmusi estafetę iš Latvijos uostamiesčio Liepojos šiemet tarpvalstybiniu lygiu švenčiama Baltų vienybės diena pirmą kartą atkeliavo ir į Palangą.

Visą šeštadienį Palangoje ir Šventojoje vyksiantiems įvairiausiems kultūros, sporto ir kulinariniams renginiams oficialumo suteiks šventėje dalyvausiantys Lietuvos ir Latvijos parlamentų vadovai Viktoras Pranckietis ir Inara Mūrniecė.

„Su oficialia delegacija į Palangą taip pat atvyksta Lietuvos Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius, Latvijos Kultūros ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotoja Inita Pauloviča bei Tarptautinių santykių ir ES politikos skyriaus vedėja Solvita Apala. Mūsų kurorte surengtose iškilmėse dalyvaus Tarpparlamentinių ryšių grupės nariai Kęstutis Masiulis (grupės pirmininkas), Rima Baškienė, Valerijus Simulik, Aurelijus Veryga. Laukiame ir Palangos miestų-partnerių atstovų iš Latvijos, Rusijos ir Vokietijos“, – svečius vardino Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas.

Dar vienas garbingas svečias – Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Garbės narys Jose Mendes Bota į Palangą atveža didžiausiam Lietuvos kurortui skirtą Europos prizo apdovanojimą – Garbės ženklą. Tai – jau trečiasis garbingas palangiškių įvertinimas Europos mastu.

Anot R. Trautmano, Europos prizo apdovanojimai vietos bendruomenei skiriami už nuveiktus darbus skleidžiant Europos vienybės idėjas, už aktyvų bendradarbiavimą su užsienio partneriais. Prieš trejus metus pirmą kartą įvertinta Palanga gavo Europos diplomą, 2015 m. – vėliavą, o šiemet Lietuvos kurortas pasiekė priešpaskutinę pakopą – Garbės ženklą. Iki paties Europos prizo liko tik vienas žingsnis.

Skambės abiejų tautų liaudies muzika

Baltų vienybės dieną didžiausias šalies kurortas pasitinka pasidabinęs išskirtiniais papuošimais ir skleisdamas šventišką nuotaiką.

Svarbiausi akcentai, kaip ir galima tikėtis, bus susiję su baltų – lietuvių bei latvių – kultūra, kalbomis bei tradicijomis. Siekiama, kad kiekvienas, šią dieną apsilankęs Palangoje, širdyje pajustų ne tik šventę, bet ir pasididžiavimą savo baltiška kilme.

„Baltų vienybės dieną palangiškiai tradiciškai mini kasmet, tačiau šiemetinė šventė bus išskirtinė. Iškilmingai ir kartu smagiai minėdami Baltų vienybės dieną, ne tik sau, bet ir kitoms valstybėms skelbiame žinią, kad mes, baltai esame vieningi ir puoselėjame savo tradicijas ir kultūrą“, – kalbėjo R. Trautmanas.

Muzika Baltų vienybės dieną skambės pačiose įvairiausiose Palangos vietose – kurorte vyks tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“, subursiantis apie 350 dalyvių.

„Festivalyje dalyvaus 18 meno kolektyvų ir Lietuvos bei Latvijos, o vienas kolektyvas atvyks net iš Vokietijos. Džiugu, kad šventę praturtins ir Vokietijos lietuvių pasirodymai“, – sakė Palangos kultūros ir jaunimo centro kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Jarulytė.

Lietuvių ir latvių liaudies muzika bei tautiniai šokiai žiūrovus džiugins Jūratės ir Kastyčio skvere, J. Basanavičiaus gatvėje bei Generolo Žemaičio skvere, esančiame prieš katalikų bažnyčią.

Alternatyvios muzikos gerbėjai, tarp kurių daugiausiai – jaunimas, bus laukiami kultūros bare „Kablys: Jūra. Kultūra“, kur vakare (20 val.) vyks maisto vagonėlių šventės „Food Park Palanga“ uždarymo koncertas. Jo metu pasirodys grupės „Flash Voyage“ ir „Baltasis Kiras“.

Šventės programa yra sudaryta taip, kad žiūrovai turėtų galimybę pamatyti visus renginius.

Dainuos abiejų šalių diplomatai

Šventinė programa šią dieną kurorto gyventojus ir svečius ne tik džiugins, bet ir stebins – šventės renginiams startą duos pirmą kartą Palangoje vyksiantis jungtinis Lietuvos ir Latvijos diplomatinių chorų ir Palangos orkestro koncertas.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento Darbo su diplomatiniu korpusu skyriaus vedėjos Vilmos Dambrauskienės, šiam pasirodymui abu chorai ruošėsi atskirai, o pirmoji bendra repeticija Palangoje įvyks tik prieš pat koncertą.

Jungtinis Lietuvos ir Latvijos diplomatų choras kartu su Palangos orkestru yra paruošęs keletą kūrinių lietuvių ir latvių kalbomis.

„Giedosime lietuviškąją „Tautišką giesmę“, Latvijos himną, Europos Sąjungos himną „Odė džiaugsmui“, taip pat padainuosime latvišką dainą „Lec, saulite“ bei lietuviškąją „Mūsų dienos – kaip šventė“, – kalbėjo V. Dambrauskienė, kuri pati dainuoja Lietuvos diplomatiniame chore.

Klasikinė muzika skambės neįprastai

Žiūrovų susidomėjimo tikimasi sulaukti Palangos koncertų salėje 18 val. vyksiančiame koncerte – žiūrovai scenoje išvys klasikinės muzikos grupę „Dagamba“ (Latvija) ir naujųjų idėjų kamerinį orkestrą „NIKO“ (Lietuva).

Klasikinės muzikos chuliganais vadinama „Dagamba“ netruko išpopuliarėti dėl savo unikalumo – ši tarptautinė grupė laužo akademinės muzikos atlikimo stereotipus su galingu garsu ir neįtikėtinu gyvybingumu, akademiško tikslumo virtuoziškumu bei maištinga dvasia, alsuojančia roko muzikoje.

„Dagamba“ jungia Rytų ir Vakarų muzikines kultūras išgaudami unikalų ir išradingą garsą, naudojant netradicinių instrumentų sudėtį – dvi violončelės: Valters Pūce (Latvija) ir Antons Trocjuks (Ukraina) bei fortepijonas – Dainis Tenis (Lietuva), prie kurių prisijungia Vakarų perkusijos – Hamidreza Rahbaralam (Iranas) ir būgnai – Artur Jermak (Italija).

Ne mažiau įspūdingas bus ir naujųjų idėjų kamerinio orkestro „NIKO“ pasirodymas – šio orkestro nariai pasižymi užburiančia energija, ekspresyvumu, veržlumu ir unikalumu, o į savo pasirodymus integruoja minimalistinę choreografiją ir išskirtinius šviesų efektus.

„NIKO“ – tai 7 talentingus muzikantus jungianti grupė, klausytojus žavinti itin originaliais pasirodymais ir moderniai skambančia klasikine muzika. 2006 m. kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto įkurtas kolektyvas savo pasirodymuose jungia aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą, netradicines grojimo technikas, dainavimą ar minimalistinę choreografiją, o visus savo kūrinius visada atlieka mintinai. Atlikėjų profesionalumas, intriguojantys ir įtraukiantys pasirodymai pripildo koncertų sales energijos ir įkvėpimo bei stebina įvairaus amžiaus ir skonio publiką, keičia požiūrį į klasikinę muziką.

„Abi šios išskirtinės grupės, kurios koncertų metu kaskart sulaukia pilnų salių žiūrovų, Palangoje koncertuos pirmą kartą. Neabejojame, jog šis koncertas sudomins labai įvairią publiką, ir ne tik palangiškius, bet ir svečius iš Latvijos bei įvairių Lietuvos miestų. Juo labiau kad koncertas bus nemokamas“, – teigė vienas iš organizatorių, UAB „Palangos renginiai“ direktorius Paulius Sangavičius.

Norintieji pasiklausyti šio koncerto turės pasirūpinti kvietimais, kurie nemokamai dalinami Palangos turizmo informacijos centre, viešojoje bibliotekoje, savivaldybėje, o likus trims valandoms iki koncerto – ir Koncertų salės kasose. „Kvietimai yra būtini, kad galėtume kontroliuoti žiūrovų skaičių, juk vietų skaičius Koncertų salėje – ribotas“, – pabrėžė P. Sangavičius.

Renginiai pasklis po visą kurortą

Baltų vienybės dienos renginiai vyks visoje Palangos centrinėje dalyje.

Kurorto muziejuje (vila „Anapilis“, nuo 11 iki 13 val.) vyks mažiesiems (ir ne tik) skirta edukacija – čia veiks kalbų mokyklėlė „Baltiški žaidimai“, kurioje pamokėles ves profesionalūs lektoriai.

Dviračių mėgėjai 11 val. startuos Latvijos Nidoje, o finišuos apie 14.30 val. Jūratės ir Kastyčio skvere. Jau dabar dalyvauti šiame dviračių maratone yra užsiregistravę per šimtą dalyvių iš abiejų šalių.

Palangos ir Liepojos fotoklubų nariai nusprendė išnaudoti ir mūsų jūros tiltą – čia bus eksponuojama fotografijų paroda, kuri nuo vidurdienio veiks iki 18 val. Iki 15 val. kultūros bare „Kablys“ (buvusi „Kupeta“) startuos ir kitas fotografijos interaktyvus projektas „Mus vienijanti Baltija“ (autorius Algimantas Kriščiūnas).

Lietuvos bei Latvijos mokslininkus ir turizmo atstovus suburs konferencija „Baltų kelias“ (viešbutis „Gabija“), kurioje dalyvaus apie 200 dalyvių – mokslininkų bei turizmo atstovų.

Abiejų šalių moksleiviai savo žinias demonstruos besirungdami „Protų mūšio“ kovose (miesto viešoji biblioteka). Abiejų valstybių moksleiviams susikalbėti padės Palangos bibliotekoje dirbanti latvė, kuri puikiai kalba abiem kalbomis.

Dar viena naujovė – maisto vagonėlių šventė „Food Park Palanga“. Jie rikiuosis S. Dariaus ir S. Girėno g, palei Birutės parką.

Neįprasta atrakcija žiūrovų lauks ir Šventojoje – čia regatoje susirungs šiandieniniai „kuršių vikingai“.

Kuršių Vikingų regata vyks Šventosios upėje, atkarpoje nuo Beždžionių tilto, kur 11 val. bus skelbiamas startas. Regata finišuos prie sveikatos centro „Energetikas“ poilsiavietės tilto. Regatos dalyviai vikingų valtimis turės įveikti pusės kilometro distanciją. Kiekvieną komandą sudarys 10 žmonių – komandos vadovas, būgnininkas bei 8 irklininkai.

Kvies nemokami kino seansai

Šventės dieną Palangoje vyks nemokami kino seansai.

Vienas iš filmų – „Generalinis planas“– tris Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją ir Estiją – suvienijęs projektas.

Šio dokumentinio filmo idėja – atskleisti Rusijos propagandinę mašiną, kurią Rusija tyliai užkūrė po Gruzijos įvykių 2008-aisiais ir paleido didele jėga 2014-aisiais, prieš Krymo aneksiją. Per pagrindinius herojus, kurių šiame filme yra labai daug, nevyriausybinių organizacijų vardus, Rusijos remiamą žiniasklaidą filmo autoriai bando išnagrinėti propagandinę mašiną, kuri veikia net Vakarų šalyse. Tai bendras trijų Baltijos šalių projektas, prie kurio labai daug prisidėjo šių šalių nacionaliniai transliuotojai.

Kitas filmas –„Emilija iš Laisvės alėjos“ – Lietuvos kūrėjų, įtempto siužeto istorinė drama, pasakojanti apie 8 dešimtmečio Lietuvos visuomenę ir kovą už nepriklausomybę. Didelio publikos dėmesio sulaukusi juosta pasakoja apie sovietinės priespaudos prislėgtą Lietuvą, kurioje kartais tyliai, o kartais labai garsiai verda kova dėl tautos laisvės.

Filmas primena įvykius, kai 1972 m. pavasarį į Kauno gatves išeina laisvės Lietuvai reikalaujantis jaunimas, su protestuojančia minia pasitikti išsvajoto gyvenimo žengia ir pagrindinė dramos herojė Emilija. Filmo kūrėjai stengiasi, kad žiūrovas jau nuo pirmųjų akimirkų ne tik prisimintų istoriją, bet pajustų herojų vidinius išgyvenimus ir kovas, svarbiausia – patirtų dar didesnę meilę tėvynei.

Filmus skirtus „Baltų vienybės dienai“ Palangos gyventojai ir svečiai galės išvysti kino teatre „Naglis“ rugsėjo 23 d., 14.30 val. – „Generalinis planas“ ir 16 val. – „Emilija iš Laisvės alėjos“. Nemokamus kvietimus į filmus galima gauti Palangos kultūros ir jaunimo centre (Kurhauzas, Grafų Tiškevičių al. 1, rezervacija tel.: (8 460) 48 547).

Šventė laukia ir gurmanų

Vienas iš pagrindinių šventės akcentų – tradicinis Palangos kermošius, kuris šiemet bus pats didžiausias, nes jame dalyvaus ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos tautodailininkai bei nacionalinių valgių gamintojai.

J. Basanavičiaus gatvėje įvairiausių gardėsių siūlymas šiemet vadinsis nebe ilguoju, o Palangos stalu.

Tradicinė rudens Stalo šventė kitaip pavadinta dėl to, kad šis renginys yra tarptautinis, ir šįkart prie vieno stalo susės ne tik vietos bendruomenė, bet ir mūsų svečiai bei kaimynai.

„J. Basanavičiaus gatvėje prie stalų bus galima sutikti ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos verslininkus ir tautodailininkus. Todėl „Palangos stalo“ teritorija šiemet neapsiriboja vien tik J. Basanavičiaus gatve, nebeužtenka mums ir Vytauto gatvės. Tad stalai rikiuosis ir Jūratės ir Kastyčio skvere bei Meilės alėjoje, dar dalis jų atsiras ir centrinėje miesto aikštėje“, – šventės naujoves vardino R. Trautmanas.

Niekas neįsivaizduoja „Palangos stalo“ renginių be garsiojo barbekiu turnyro. Gero skonio mėgėjai šiemet susirungs baltų patiekalų Barbekiu turnyre Lietuvos Seimo ir Latvijos Saeimos pirmininkų taurėms laimėti. Paragauti šių valgių užsuks ir oficialūs miesto svečiai. Gardžių patiekalų siūlys keliasdešimt Palangos verslininkų, susibūrusių į Palangos viešbučių ir restoranų asociaciją.

Palangos miesto savivaldybės ir „lryto“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.