Klaipėdiečiai už dyką dalija išnarstytą kariljoną

Klaipėdos valdžia nežino, kur dėti iš senojo pašto bokšto nukeltą kariljoną. Išardytas instrumentas sudomino mažų miestelių parapijas, ypač tas, kurių bažnyčios liko be varpų arba jų turi mažai.

Klaipėdos universiteto saugykloje sukrautas turtas dalijamas veltui.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos universiteto saugykloje sukrautas turtas dalijamas veltui.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Didžiausi varpai puošia uostamiesčio erdves.  <br> G.Pilaičio nuotr.
 Didžiausi varpai puošia uostamiesčio erdves.  <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis

2017-11-27 11:12, atnaujinta 2017-11-28 14:40

Dar sovietmečiu įsigyto kariljono varpai, apimantys keturių oktavų klaviatūrą, senojo pašto bokšte skambėjo du dešimtmečius, kol išskirtinis muzikos instrumentas išsiderino ir galutinai susidėvėjo.

Nusprendus atnaujinti kariljoną buvo nulieti nauji varpai, pakeitę senuosius, kurie pagal panaudos sutartį perduoti Klaipėdos universitetui ir ten iki šiol saugomi daugiau kaip dešimtmetį.

Kol buvo svarstoma, ką daryti su senuoju kariljonu, iš rūsio mįslingai pradingo šeši varpai. Pradėtas tyrimas dėl savivaldybės turto vagystės tebevyksta.

„Taip ir maniau, kad bronza gundys ilgapirščius. Gerai, kad nugvelbti tik mažieji varpai – tie, kuriuos galima pakelti rankomis“, – kalbėjo miesto kariljonininkas Kęstutis Kačinskas.

Muzikantai dar bandė gelbėti senuosius varpus – siūlė juos atnaujinti ir sumontuoti mobilųjį kariljoną, kurį per šventes būtų galima nugabenti į bet kokią vietą.

Per tą laiką kariljono likutinė vertė sumenko kone perpus. Specialistų nuomone, dabar vidutinė vieno varpo kaina gali siekti apie šimtą eurų.

Tik trys didžiausi bronzos varpai perduoti savivaldybės viešajai įstaigai „Klaipėdos šventė“. Suradus rėmėjų jie buvo paversti instaliacijomis ir papuošė senamiesčio viešąsias erdves.

Pernai vienas varpas neatlygintinai perduotas Katyčių (Šilutės r.) miesteliui. Savivaldybė sulaukė dar vieno prašymo – varpą nori gauti ir Šilalės rajono Bijotų kaimo bendruomenė.

Bijotiškiams tokia dovana praverstų, nes jie užsimojo iš akmenų pastatyti paminklą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, – varpo dūžiai kviestų į šventes, telktų bendruomenę.

„Kas iš to, kad varpai dūlės rūsyje? O suradę naujuosius šeimininkus jie ir toliau tarnaus visuomenei“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Skamba varpų muzika

Raudonplyčio pašto bokšte kariljonas sumontuotas 1987 metų rudenį Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetų prorektoriaus Vytauto Jakelaičio rūpesčiu ir iniciatyva.

Vokietijos Apoldos miesto varpų liejykloje pagal meistro Peterio Schillingo projektą pagamintas instrumentas skambėjo iki 2006 metų pabaigos, kol susidėvėjo ir jį pakeitė kitas.

Varpų muzikos garsai iš bokšto sklinda kiekvieną savaitgalį. Klaipėdiečius ir miesto svečius džiugina du miesto kariljonininkai – Stanislovas Žilevičius ir Kęstutis Kačinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę